КЗК погва 6 големи търговски вериги

Обвиняват супермаркетите в картелно споразумение
Обновена: 8 фев 2011 21:47 | 8 фев 2011 21:45,
76
КЗК погва 6 големи търговски вериги
Снимка: Булфото

Шест големи търговски вериги у нас нерегламентирано са координирали търговската и маркетинговата си политика. Това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията.

От КЗК предявяват на веригите твърдение за извършено нарушение. Компаниите „Метро Кеш енд Кери”, „Билла“, „Кауфланд“, „ХИТ“, „Максима“и „Пикадили” прилагали общи механизми за координиране на търговската политика на пазара за доставка на стоки и на маркетинговата политика при осъществяването на промоции.

КЗК установи, че търговските вериги непряко са обменяли чувствителна информация относно доставни цени, договорени с едни и същи доставчици, както и относно маркетинговите стратегии на конкурентите.

Координирали са действията си, като са прилагали вертикални споразумения за определяне равнища на доставни цени и отстъпки, както и на размера на таксите за достъп до търговските площи.

Търговските вериги са използвали и механизми за координация на маркетинговата си политика при осъществяването на промоции чрез ограничаване свободата на доставчиците.

Определението не подлежи на обжалване. В срок от 60 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание.

След обсъждане на възраженията, предложенията и писмените доказателства КЗК ще се произнесе по съществото на спора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
4
 
! Отговори
Метроном преди 13 години
От както в квартала направиха магазин на Метро, само от там пазаря, и нямам никакви кахъри. Единствено лекарства не купувам от там. И как няма да купувам, като за един продукт в метро цената е 15 лв./кило, а в кварталния супермаркет е 19 и кусур. Да не говорим за бирата например. Също така там има в изобилие вносни вина, от други континенти, като българските са с цени като че ли са доставени от луната.еххх, мъка...мъка!
66
2
 
6
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Хора, веригите могат да си позволят абсолютно всичко. 1-во: за да продаваш във верига плащаш тлъсти входни такси. Плащаш и за всеки артикул отделно. 2-ро: те са стратегически инвеститори в БГ. Е, след като те имат всички екстри, какво да прави малкия? Нищо. Ще ни пробутват отпадъка на света и ние ще се радваме. Всички лъжат и мажат.
65
3
 
6
 
! Отговори
gtf преди 13 години
е що пък трябва на всяка цена да произвеждаш, за всеки има място на пазара стига да излезе с достатъчно добър продукт. Не е тайна, че цените на много от хранителните продукти са завишени убийствено. Вече неможе комуниста заграбил фабрики да печели по много с малко работа, та за тва цялата патардия. Ама не може да излезе на външния пазар щотняма качествен продукт а и не е на сметка - колко по-лесно е да се продава в бг на евро цени с почти никви изисквания за качество
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Do 57 Не е вярно ,намирал съм български стоки на запад .На всички пишеше ,че са произведени в България .И не става дума за реклама ,а за това ,че китайски *** като доматен концентрат ,се пакетира в Италия и се продава като европейски в България.И това ако не е измама
63
10
 
11
 
! Отговори
СССРейчо преди 13 години
МАФИЯТА иска високи цени !!!!А КЗК й слугува ....... Това не е добре за народа и няма да има промоции !!!!!!!!!;Ако може, Бойко Борисов и мафията от ГЕРБ ще ни одерат и кожите !!!!!!!!!!!
62
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не пазарувам от въпросните магазини и не влизам там даже! Вече отново навлизат малките квартални супермаркети ,където се зарежда по малко ,но всеки ден и стоката е прясна. Пак има тук таме *** ,защото това се произвежда , внася и го има на борсата ,но за мен лично това е по- добрия избор. Много по- гъвкави са и зареждат бързо каквото се търси. Стоката не залежава. Защо ми е да ходя по тия огромни хамбари Метро Кеш енд Кери, Билла, Кауфланд, ХИТ, Максимаи Пикадили ???
61
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имам котарак и щом се прибера с торбите от пазаруване, веднага се завърта около тях, души, мяука. Понякога му давам много малко от нещо скъпо, което би трябвало да е качествено. Подуши го за няколко секунди и изчезне с висока скорост като възмутен, който има котка в къщи знае как го правят.
60
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Билла вече се превърна в селска бакалия - пълно с евтини *** на Клевър, 2-3 вида ориз,боб,леща и много скъпо месо. Май обидих селската бакалия, ама да се приема само по отношение на асортимента. В кварталния магазин качествено месо е с 40-50% по-евтино. Вчера в Билла в един от клоновете даже нямаше обикновени торбичи за насипни стоки. Падна и нивото на персонала по отношение обслужването на клиентите. Май е време да се изнасят, щом не могат да издържат на конкуренцията.
59
2
 
25
 
! Отговори
с. до 67 преди 13 години
Абе интересно навремето като все още не бяха навлезли Метро,Била и подобни българските производители пак скъпичко продаваха и пак пълнеха кренвиршите с рога и копита!Това е факт!Тогава и контрола никакъв го нямаше и беше съвсем страшно!Бяха времена когато по пазарите се продаваше наливно олио!И тарикати го сипваха в маркови бутилки и лъготеха хората!Българските производители са некоректни от много време насам!И веригите не са цвете!Ама я виж колко е кило свинско в Испания и тогава ги защитавай!
58
1
 
41
 
! Отговори
до 34 преди 13 години
Абе 34 явно не си чувал за думата качество. Ако ти произвеждаш примерно кренвирши и веригата ти каже, че ше ти ги икупува по 3 лв. за кг. какво ше направиш? Еми ще започнеш да правиш кренвирши по 3 лв./кг. Ама ще слагаш в тях само рога и копита. Е ТАКА ЛИ ПЕЧЕЛИ ПОТРЕБИТЕЛЯ. ЯДЕ *** КОИТО НЕ СТРУВАТ И СТОТИНКА, А ПЛАЩА ЛЕВОВЕ. Е АЗ МЛЯКО ОТ 9 СТОТИНКИ НЯМА ДА ЯМ. СЪЩО И СИРЕНЕ ОТ 3 ЛВ, И КРЕНВИРШИ ОТ 3,60. УЖАС.НЯМА ВЕЧЕ ЕКАРИСАЖИ-БЪЛГАРИНЪТ ИЗЯЖДА ВСИЧКО.
57
1
 
37
 
! Отговори
AZENKENA преди 13 години
Ето защо копуваме и ядем само ***. Веригите извиват ръцете на производителите за ниски цени, а пък те от своя страна за да компенсират произвеждат салами и сирене пълни с всякакви простотии. Няма как да се направи сирене което да струва 3 лева, при изкупна цена на млякото 80 стотинки. Това е парадокса в момента - цените се определят не от производителя, а от търговеца. Другата глупост в България е че търговеца печели повече от производителя без да си е мръднал и пръста да произведе нещо.
56
3
 
11
 
! Отговори
УХА преди 13 години
Проблема не е във чуждите вериги, а в родните доставчици които искат да работят със всички вириги които са на пазара при това на всяка цена,независимо в кой ценови сегмент са позиционирани.Например не може скъпо кафе от порядъка на 18-20лв за 250гр да се продава в Кауфланд,който претендира, че най нските цени при тях.Клиентите на тази верига са други-пенсионери хора с ниски доходи.Същото се отнася и за МАКСИМА. Била е скъп магазин с беден асортимент.Асортимента на ХИТ е огромен но са 2 магазина
55
2
 
2
 
! Отговори
boris преди 13 години
Не че народа е ***,но има значение да го заяви такъв орган като -КЗК
54
1
 
0
 
! Отговори
Bravo преди 13 години
Повече информация за маркетинга на споменатите вериги може да откриете на marketing-college
53
1
 
14
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Това са старини, а не новини.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
nie 6toto ne go znaehme tova !!! hahah !! kvi *** samo !! za6to mislite narodas za tolkova prost !!
51
1
 
21
 
! Отговори
j преди 13 години
*** кефа има 5 литра вино за 7 лева само го враткат едната седмица е в кауфланд другата в метро третата в карфур
50
2
 
14
 
! Отговори
Велко преди 13 години
А сиренето в Австрия беше и в Реве, Метро и в почти всички други вериги в Авсрия, но само ЛИДЛ го изтегли с доста шум и така обра негативите, по скоро би трябвало да ни притесняват фосватите и водните разтвори в БГ пилетата и всичките *** в саламите, отколкото сирената в Авсрия. Между другото евала на ЛИДЛ, че вкараха немски стоки с ясно написани етикети и хранителна навигация дори и на собствените марки-нещо което до скоро у нас никой не сметна за нужно да направи.
49
3
 
3
 
! Отговори
Велко преди 13 години
За това какво пише на етикетите и какъв е законът, можеш да се оплачеш директно в Брюксел, мисля че обясних достатъчно ясно, че за стоки от ЕС не трябва да се пише произход, освен в случая когато липсата на такъв може да заблуди производителя относно истинския произход. И това "лошите" европейци са го направили не за да заблудят някой у нас, а даже в наша услуга , защото на БГ хранителни продукти не е необходимо да пише произведено в България (което вярвай ми не е голяма реклама на Запад)
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 55 Може но в Австрия и заплатите са високи В България заплатите с 500% по ниски от немските ,за това цените в Лидл са по високи А и колко души умряха в Австрия от кашкавал на Лидл през 2010 год ,най вероятно и тои е бил от този с надпис ,,Произведено за Лидл само