След Сирни Заговезни до Великден – само на зелено

Риба се разрешава само два пъти до Възкресение Христово
Обновена: 7 мар 2011 10:32 | 7 мар 2011 10:32,
33
След Сирни Заговезни до Великден – само на зелено
До Великден постещите ще забравят за месото и ще наблегнат на фасула. Снимка: Булфото

От понеделник започват Великденски пости – най-дългите и най-важните в годината.

Постът е посветен на страданията на Христос, който сам ни завещал примера, като постил 40 дни в пустинята. Той се извършва за очистване на телата и душите, с него християните се подготвят за посрещнат достойно Възкресение Христово.

След Сирни Заговезни до Великден са забранени всякакви животински храни. По време на Великденските пости се консумира само растителна храна. В сряда и петък е забранено олиото, а вино може да се пие само в събота и неделя.

На Благовещение – 25 март – и на Цветница – неделята преди Великден – се разрешава риба. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не се яде нищо, дори не се пие вода.

Още по темата
6 мар 2011 08:01
95

През останалото време обаче можем да ядем октоподи, раци, стриди и охлюви, тъй като безгръбначните животни се считат за постна храна.

Строгият пост не се препоръчва за болни, за малки деца, за възрастни хора, за бременни жени и кърмачки. Венчавки не се разрешават от Сирни Заговезни до 26 април, вторник от Светлата седмица. 

Освен да се откаже от определени храни, човек трябва да се раздели и с лошите мисли и дела. От гледна точка на здравето пък временното въздържание от животински белтъци влияе благотворно върху организма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Великденпост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Забравили сте да напишете, че и секс се забранява през тия 40 дни. Направо отшелници ще станем. И аз не мога да го приема всичко това и не го разбирам, това да се въздържаш от всички за мен е мъчение и за тялото, и за душата. Добре, че не ни го налагат насила както при мюсюлманите...
10
10
 
9
 
! Отговори
... преди 13 години
Какви са тези глупости?
9
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Постът е посветен на страданията на Христос, който сам ни завещал примера, като постил 40 дни в пустинята."Как ни е завещал примера?Като е постил ли? Или това са си го измислили поповете след това?Аз вярвам в Христос и ще си ям. Вие православните не сте християни.Вярвате в измислиците на някои поп който се е родил много по-късно отХристос и се е чудил с какво да е оригинален. Попове много и всякакви.За пример поп Кръстю.
8
3
 
16
 
! Отговори
високосна година преди 13 години
Христос постил 40 дни в пустинята - ние постим 365 дни в годината в рая на земите и ...бандитите - искам и аз "зелено" - но няма.....
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tova mnogo mi prili4a na ramadan, ama te mai mogat da jadat vsi4ko kato se stamni. ne me pliuite, no za mene tova sa otziveli ne6ta. vseki da vjarva v kakvoto iska, da jade kogato iska i kakvoto iska. tova ne obvarzva i choveka e neprinuden i dovolen. stiga s tezi pravila. zivota e dostatachno tezak
6
3
 
7
 
! Отговори
Сулпиций преди 13 години
P.S.: Празникът "Трифон зарезан" трябва да се явява нещо като аналог на нашите "Вакханалии".
5
8
 
8
 
! Отговори
Сулпиций преди 13 години
Аз не съм християнин, така че не ме интересуват тези работи. Аз празнувам според Римския календар. Наскоро посрещах Нова Година - на 1 март, а пък сега трябва да се подготвям за Вакханалиите, които са на 15 и 16 март в чест на бога на виното - Бакхус!
4
2
 
16
 
! Отговори
зрял фасул преди 13 години
че те пилешките бутчета са по ефтини
3
3
 
8
 
! Отговори
iKoko преди 13 години
вече и секса е по-скъп
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За тази цена, би трябвало да е сварен!
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТА ТО ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ СА В ЦЕЛОГОДИШЕН ПОСТ