При спиране на влаковете плъзват автобусите

Министър Цветков изрази надежда, че стачка няма да има
Обновена: 9 мар 2011 15:07 | 9 мар 2011 11:53,
44
При спиране на влаковете плъзват автобусите
Цветков твърди, че има сближаване на позициите Снимка: Булфото

„Надявам се да бъде предотвратена стачката в железниците, тъй като позициите ни се сближават“, заяви министърът на транспорта Александър Цветков.

Работещите в системата на българските железници се заканиха да започнат предупредителна стачка на 10 март от 10 до 11 часа.  Ако до утре изискванията им не бъдат удоволетворени, железничарите ще започнат ефективни протести – ще спират работа всеки ден между 8.00 и 16.00 часа.

По думите на Александър Цветков сближаването в позициите е не толкова за социалните ангажименти, колкото за такива по развитието на българската железница, инвестиции във влакове, вагони и ремонти.

Министърът обаче успокои, че при евентуална ефективна стачка е осигурен алтернативен транспорт. Пътниците щели да бъдат извозвани с автобуси.

По отношение на социалните ангажименти всичко вече е ясно, коментира Цветков.

„Няма да има 30-процентови съкращения, а редуциране на персонала за четиригодишен период с около 20 процента, като се използва естественото текучество и пенсионирането, като на освободените места не се назначават други“, обясни министърът.

Още по темата

Напрежението в железниците ескалира преди месец заради плановете за съкращения заради отпускането на заем от Световната банка. Условията са до 2014 година в НКЖИ да бъдат съкратени 2944-ма души, а в БДЖ – 2800 души, или общо 5744-ма.

При евентуална стачка няма толкова да пострадат хората, колкото самата железница и железничарите заради пропуснатите приходи от превозите.

Цветков разкри, че при евентуална стачка може да има забавяне на заплатите в сектора заради пропуснатите приходи.

Очаква се само БДЖ да губи по 50-60 хил. лв. всеки ден, в който влаковете прекратяват движение.

Транспортният министър отбеляза, че до този момент жп работниците получават редовно заплатите си и другите социални придобивки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
zasto v drugite durjavi ne ostaviat na ulicata kato sta4kuvat a se si opraavita polojenieto zastoto sta4kuvat i kato blokirat celia jp transport nestata ste s eopraviat prevozva4ite nemogat da se opraviat s tolkova xora koito polzvat jp transporta zastoto prevozva4a ne dava namalenie 50 procenta na pensioneri u4enici i studenti i na drugite deto xodiat na rabota s vlak davaite ne se otkazvaite ot sta4kata sami vijdate kak sa po dobre vaste kolegi na vun no si gi ostoiavat tezi nesta s sta4ki
23
3
 
5
 
! Отговори
до коментар 19 преди 13 години
Не,няма за това да стачкувате.Никоя стачка не може да спре съкращенията.Звучат логично думите на министъра,че железниците ще изгубят приходи,които ще отидат в ръцете на превозвачите.И тогава какво става.Наивните работещи железничари-машинисти,маневристи и още много други измъчени хора остават по среди зима без заплати.
22
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
pokajete 4e mojete da budete kato vaste kolegi kato francia gurcia belgia germania budete tvurdi i blokiraite durjavata kakto go praviat vaste kolegi v drugite starni i zatova sa dobre i polu4avat 10 puti pove4e ot kolkoto vas i karat moderni vlakove
21
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
komunisti4eskoto mislene pak ni obgrusta i robskoto spokistvie ste sta4kuvat xorata na vsiakude e taka s sta4ki se opraviat nestata ane kato si mul4ime zatova bdj ako iska da se opravi nai nakraia tribva da spre valakovete da sta4kuvat do dupka kato se blokira durjavata samo tigava ste se opravita durjavata i samo da ne se otkazvat
20
0
 
3
 
! Отговори
.. преди 13 години
Протестирайте пред БДЖ и НКЖИ,защото МТИТС е само техен принципал,но не управлява дружеството-за това си има изпълнителни директори.Какво могат да направят въпросните за подобряване на състоянието на поверените им фирми:1.Бариери за билети в подлеза,преди излизането на перона-на перона се излиза само с билет2.Ориентация към клиента-къде са електронните билети,защо още ходим с хартийки?3.Контрол на кондукторите-с проверяващи като мними пътнициЗащо не се прави това,а все искат още пари?Докога?
19
3
 
9
 
! Отговори
до 17 преди 13 години
извинявай ама искат да съкратят 5744 човека и то не само от администрацията, така че за това вще стачкувамеееее
18
2
 
5
 
! Отговори
машинист преди 13 години
аре първо не пиши диалектно помисли преди да напишеш и тогава го прави>второ и да има такова нещо въпреки че няма, то как да не го правят как са мотивирани или други такива ако ми дават добра заплата, ако имам здравословна и безопасна работна среда знаеш ли колко по-лесно се работивеки има право на достоен труд и достойно заплащане!!!
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смешна работа.Когато на три месеца се даваха заплати на работниците, всички си кютаха.А сега получават заплати редовно и решили да се правят на герои.Хора,не слушайте продажните синдикати.Май ограничиха плюскането им.Използват ви с политическа цел.Пак вий ще сте без пари.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До предния.че те *** пътуват без пари и в градския транспорт, шофьорите там също влачат нафта, контрольорите всички са с криминално досие и т.н.Явно в държавните и общиснките транспортни дружества това е фирмена политика.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъкмо автобусните превозвачи потриват ръце, че откакто повишиха цените им спаднаха приходите в пъти...
14
5
 
3
 
! Отговори
отвори си зъркелчета преди 13 години
за твоя информация почти всеки ден пътувам и знам как *** пътуват без пари ,как кондукторите слизат на гара София с по два джоба пълни с монети и като вървят дрънкат като кастанети !! Трагедията в БДЖ е крайно ниската култура на работещите там ,,неугледния им вид и липсата на обноски ! За да си жепеец дори не се иска чисто криминално досие -да не говорим пък че машинистите на дизелови локомотиви крадат нафта и влачат туби между гарите в шубраците -пред всяка Транспортна полиция има камари
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Marko, много си ***, честно. Как да си подобрятт обслужването като локомотивите са на 40 години, вагоните на 30, а железопътната мрежа от 25 години никой не ремонтира основно?Стачка трябва, за да рабере държавата, която е собственик на компанията, че така не може да се продължава!
12
2
 
14
 
! Отговори
ИВО преди 13 години
ДОБРЕ МИНИСТРЕ АЙДЕ ДА ВИДИМ КОЛКО ДЕНА ЩЕ ИЗДЪРЖАТ АВТОБУСИТЕ СЛЕД КАТО СПРЕ Ж П ТРАНСПОРТА И ДАЛИ НАРОДА ЩЕ ОДОБРИ ТОВА,ДА НЕ ТИ СЕ ИЗПОТЯТ ОЧИЛАТА САМО.
11
3
 
10
 
! Отговори
Оле затвори очички преди 13 години
8Ти кога последно си пътувал с влак. Аз лично преди 3 дни. Мога да кажа, че никога не съм имала проблем с персонала, напротив много са толерантни. Дори и за пътниците който ВИНАГИ СЕ НАТЪПКВАТ ВЪВ ВАГОН 1-ВА КЛАС, а не са за там. Мизерни условия на труд за работещите в БДЖ и мизерни условия на пътуване за пътниците ето това е БДЖ в момента.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прави са хората да стачкуват. Стига всеки да си прави каквото иска и ние овцете ще си мълчим. Да стачкуват и други да стачкуват. Трябва да се покаже на самозабравилите се политици и богаташи, кой ги храни и кой им плаща масрафа! Стига вече мълчание и безмислени преговори нещата са ясни или хората ще бъдат уважавани в тази страна, ще могата да си работят това от което разбират и което обичат, да бъдат спокойни и да се чувстват сигурни - ТАКА КАКТО ПРИЛЯГА ЗА ДАНЪЦИТЕ, КОИТО ПЛАЩАТ или стачка!
9
11
 
8
 
! Отговори
marko преди 13 години
ами то толкова раздут щат има БДЖ, че съвсем нормално е да ги съкращават! не виждам какво толкова реват! Пъниците намаляха , а те си остават все толкова! нека да се опитат да подобрят обслужването на хората и тогава да си заслужат парите!С тази стачка съвсем ще се сдухат!
8
7
 
8
 
! Отговори
айде бе ! преди 13 години
що лъжиш бе кой машинист взема 400 лева -над 1000 ви е заплатата ,а един мижав кондуктор който дупчи билетчета взима 500-600 лв. -БЕЗ ОТКРАДНАТОТО ОТ НАНАПИСАНИ БИЛЕТИ и взети на ръка пари !!!!!!!!!!!!!!!!!
7
4
 
15
 
! Отговори
Кантонер преди 13 години
"При спиране на влаковете плъзват автобусите" - това лесно, но при спрялата мисловна дейност на ГЕРБ нема какво да плъзне. И все пак се почна - хаааййдеее, хааайййдеее! Това до есента на буферите и да го нема.
6
3
 
15
 
! Отговори
попа преди 13 години
влаковете спират / ама автобусите си точат зъбите и такситата/ ей това е българина/ затова сме на този хал / аз да съм добре другите съм ги е==л/ българина така мисли
5
6
 
15
 
! Отговори
машинист преди 13 години
абе вие не разбрахте ли че ние не искаме съкращения къв е тоя да ме заплашва че ще ми бави заплатата.....нека тои искара с 400 лева за един месец да храни семейство да плаща данъци и да ходи на работа в условия на коптор,,,...СТАЧКА И ТОВА Е ....НЯМА ДА НИ ИЗПЛАШИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕ