Чакаме Свещения огън от Ерусалим

Той ще обиколи епархиите за великденското вечерно богослужение
Обновена: 23 апр 2011 12:55 | 23 апр 2011 10:52,
207
Чакаме Свещения огън от Ерусалим
Снимка: архив Булфото

 Църковно-държавна делегация замина за Йерусалим, за да донесе Свещения огън от Ерусалим. В делегацията са Пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Йоан - викарий на патриарх Максим, Емил Велинов, игуменката на манастира в Банкя, свещенослужители от Българската православна църква. 

Премиерът Бойко Борисов е разрешил за пренасянето на Свещения огън от Ерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон". Очаква се делегацията да кацне с благодатния огън в 20.00 часа на правителствения ВИП на Летище-София. 
 
Българската група ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.
 
На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Ерусалим, за да станат свидетели на чудото.
 
Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.
 
"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх, пише БТА. 
 
Свещеният огън ще се пренесе от Ерусалим у нас за седма поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Частица от огъня ще бъде отнесена същата вечер и в българския манастир "Св. Георги Зограф" на Атон. 
 
В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, откъдето с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: Свещен огън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
70 те години на миналия век пак се ходеше на църкви и се минаваше под масата, но на другият ден те привикват при партийния и ти набиват обръчите и в много случаи уволнение и не можеш си намери работа освен в забутано място. На студентите ни слагаха снимките на таблото на "СРАМА". Милиционери цивилни се смесваха в тълпата и записваха всеки и ДОНОС! Писна ми от милиционери и БКП.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Именно такива "църковно-държавни делегаци" ме отказват да посещавам църква. това са търговци в храма! и как така правителственият самолет ще ги обслужва? ББ си мисли, че може да ни харчи данъците като джобни? И този Николай, не е ли прекалено изявен хомофоб и запленен от лукса? Възмутена съм!
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди 1989 г. милиционерите ни гонеха от църквите, режеха дълги коси, биеха печати по краката за къси поли, а сега най "набожните" най "моралните" !? Хайде стига демагогия, и агнешка кожа да сложат миризмата и простотитята блика от всякъде
4
1
 
7
 
! Отговори
DO KUTEV преди 13 години
PONE POD TAKIVA *** SI SABERI *** OT FORUMA GAD MRASNA NARODA STE VI POGREBE ZAVINAGI NA IZBORITE
3
4
 
6
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 13 години
NIE SME GADOVE I BEZBOZNICI
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има си и туроператори и тази екскурзия има цена. Писма ми да ни делят на богоизбрани и "обикновен" народ
1
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Свещен огън???? Православните ..това някакви езичници ли са ??

Спонсорирани публикации