Чакаме Свещения огън от Ерусалим

Той ще обиколи епархиите за великденското вечерно богослужение
Обновена: 23 апр 2011 12:55 | 23 апр 2011 10:52,
207
Чакаме Свещения огън от Ерусалим
Снимка: архив Булфото

 Църковно-държавна делегация замина за Йерусалим, за да донесе Свещения огън от Ерусалим. В делегацията са Пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Йоан - викарий на патриарх Максим, Емил Велинов, игуменката на манастира в Банкя, свещенослужители от Българската православна църква. 

Премиерът Бойко Борисов е разрешил за пренасянето на Свещения огън от Ерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон". Очаква се делегацията да кацне с благодатния огън в 20.00 часа на правителствения ВИП на Летище-София. 
 
Българската група ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.
 
На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Ерусалим, за да станат свидетели на чудото.
 
Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.
 
"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх, пише БТА. 
 
Свещеният огън ще се пренесе от Ерусалим у нас за седма поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Частица от огъня ще бъде отнесена същата вечер и в българския манастир "Св. Георги Зограф" на Атон. 
 
В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, откъдето с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още по темата: Свещен огън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди 1989 г. милиционерите ни гонеха от църквите, режеха дълги коси, биеха печати по краката за къси поли, а сега най "набожните" най "моралните" !? Хайде стига демагогия, и агнешка кожа да сложат миризмата и простотитята блика от всякъде
26
11
 
2
 
! Отговори
Християнин преди 13 години
Братя православни, да ни е честит най светлият християнски празник. Православието е единствената правилна ралигия - всичко друго е ерес и извращение и не трябва да бъде допускано в България. Всички останали - католици, йеховисти, будисти, мюсюлмани и още безброй лъже-духовни учения са последователи на Сатаната. Тези хора са с увредени души, още са на нивото на животните, не трябва да ги считаме за истински човеци. Само и единствено православието е истинският път!
25
0
 
4
 
! Отговори
статистика преди 13 години
Християнската религия е най-популярната религия в света и наброява два милиарда души по целия свят.Християнството се състои от православната християнска църква и останалите нароили се от него християнски секти като католицизма,протестанството и още някои други християнски секти, произлязли от православната църква.Католическата християнска секта през вековете е набрала сила и в момента е по-влиятелна и има повече членове от православаната църква от която са се отцепили.Мюсюлманите са един милиард
24
4
 
6
 
! Отговори
dfgokhdjk преди 13 години
Като ви чета коментарите ми се повдига.Как може да говорите така. И после защо сме на това дередже.Така сме защото освен, че не вярваме в себе си не вярваме и в Бог.Точно православната религия спаси България от турско и ни съхрани като народ. Точно в нея намираме утеха, когато нещата не вървят или се помолим за за здраве и успехи и запалим по една свещ в църквата, а вие нямата дори и капка уважение към нея. Нямам думи, с които да ви кажа какво мисля за вас и вашите коментари.
23
1
 
1
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 13 години
DRUGARKI I DRUGARI GLEDAITE KAKVI SME PARCALI I KATO UMREM STE OTGOVARIAME PRED PARTIINIA SEKRETAR
22
2
 
3
 
! Отговори
Бай Мангал преди 13 години
Комунистите излязохме от властта преди 22 години - нито Бойко, нито Гоце, нито Станишко са комунисти. Ние, комунистите, винаги сме се борили срещу капиталистическата държава и не сме били никога строители на капитализма. Такъв комунист няма да намерите в целия свят.Онези, които от членове на БКП станаха социалдемократи и привърженици на пазарната икономика, никога не са били комунисти. Комунизмът е идея, популяризиране и работа за обществено-икономическата система, която ще унищожи режимите на олигарсите, монополите и крадливите бизнесмени!Невъзможно е да си привърженик на пазарната икономика и частната експлоатираща собственост (като хората от БСП и техните ***) и да бъдеш комунист. Все едно да обявим, че Ахмед Доган е французин - не става, нали?Единственият факт е - по време на управлението на комунистите, въпреки всички грешки, беше изградена една НОВА БЪЛГАРИЯ - беше изградена Републиката, жените станаха част от управлението и обществения живот, бяха разрушени всички ретроградни остатъци, криминалните престъпници, привържениците на фашизма и вредителските елементи бяха наказани с тежката ръка на закона, установи се спокойствие и мир, сигурност и справедливост, всички работеха и бяха щастливи от живота си... Нещастни бяха само днешните реститутки, престъпниците, бившите земевладелци и едри предприемачи, частниците, които не можеха вече да крадат. България се превърна в прекрасно място за живот!Когато говорите за комунисти - винаги помнете, че те нямат нищо общо с БСП, не членуват в БСП, комунистическите идеи не са идеи на БСП! БСП е обикновена капиталистическа партия, привърженик на левия либерализъм и не се различава по пазарните си идеи от която и да е друга партия в Народното събрание!Ние, комунистите, никога няма да приемем, че бесепарските плазмодии продължават да бъдат наричани "комунисти" - това е дълбоко погрешно и неправилно. Комунистите приемаме БСП като част от плана за унищожаване на България! Най-хубавото нещо, обаче, е, че комунистическите идеи за обуздаване на пазарната икономика и частния бизнес днес се приемат стихийно от по-голямата част от българите. Рано или късно хората ще разберат колко много са ги мамели политически монополи относно комунистите!Времето на ИСТИНАТА идва с нас!
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щатни агитатори във Фейсбук и Туитър назначава ГЕРБ за кандидатпрезидентската си кампания. Това предвижда специална стратегия на ръководителя на предизборния щаб Цветан Цветанов, представена днес на пленума на милиционерската партия.За целта ще им бъдат отпуснати 18 млн лева (пари на данъкоплатците).По 10-15 младежи във всеки град ще хвалят омразните тикви в интернет форумите. Те ще имат и специалната задача да хулят опозицията и да превъзнасят кабинета.Хакерски екип от 15 души ще следи работата им. 20 Фейсбук началници от София ще контролират колегите си по места и ще проповядват партийните цели в интернет форумите на националните медии.Те от много време на сам ползват младите *** от Младежкото крило на ГЕРБ за долните си цели. Това са мизерни и некадърни кариеристчета, които са готови на всичко да се докопат до кокала (подобно на празноглавите им недоучили батковци), които за 20 месеца унищожиха БЪЛГАРИЯ
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе, някак си е редно Божествената Тиква лично да го донесе
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боже, Боже, какво доживяхме. Милиционер и комунист да ни учат на религия.Или може би това е пордният евтин PR.Защото според мен си е живо Б О Г О Х У Л С Т В О
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Макар и вярващ, а може би именно поради това, не ми се струва богоугодно държавата да се меси в църковните дела. Още по-малко пък се радвам, когато църквите се месят в държавната политика. Цезапо-папизмът и обратната форма папо-цезаризмът са една от основните причини за упадъка на вярата. И това не може да се компенсира с разкошни храмове и пищни богослужения.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Даже аз и не виждам конфликт, едни ченгета изпращат на мисия други ченгета, реално религията не е намесена никъде, извън театъра на дрехите с които са се облекли гореспоменатите милиционери... светска работа...
16
0
 
6
 
! Отговори
до младите българи преди 13 години
Доктор Свиленов работи като общопрактикуващ лекар и в момента има около 1500 пациенти. Има и кабинет за компютърна диагностика на болести. Православен християнин, който дава следните съвети към подрастващите:Първо. Уважавай родителите си и по-възрастните хора!Второ. Пази се от гордостта!Трето. Научи се на търпение, научи се да чакаш!Четвърто. Винаги поздравявай пръв!Пето. Не оставай на никого длъжен в нищо.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
BALGARIA BOG I NIKOGA VECHE SOCIALIZAM
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не се оплаквай де,и другаря Б.Б. е страдал много от БКП и милиционерите,сам каза човека че са го карали да носи червена връзка...............чак докато стане член на БКП.......и после в ДС
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя пловдивски митрополит Николай нали караше някаква скъпа кола или джип? "Подарък" от богаташ? Той ли беше, дето искаше да забранява Мадона и Хари Потър? Един доста агресивен поп, ама и доста алчен за пари. Иска да командва хората в какво да вярват и какво да не правят. Доста средновековен поп.
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Максим и цялото му висше духовенствмо са доносници на държавна сигурност, но все пак нали и Боце и Гоце стана набожени
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
няма ли да престанат най накрая с тая дивотия, преди като не е имало самолети и не е имало Великден ай де де а и нашата така наречена православна църква е обикновена фирма за венчавки , кръщавки , погребения и даване под наем на терени за хотели
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не разбрах имената на новите хаджии... Да им е честито... хах, а и на нас
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Министър-председателят Бойко Борисов е разрешил за пренасянето на Свещения огън от Йерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон", уточни шефът на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов. Полетите на Авиоотряд 28 за нуждите на министерствата и ведомствата се извършват въз основа на заповед на министър-председателя. Полетите със специално предназначение се осъществяват от авиационен оператор - Авиоотряд 28, чиято издръжка се формира от бюджетни средства и от приходи от собствена дейност. Полети със специално предназначение са полетите за превоз и обслужване на Президента на Република България; председателя на Народното събрание; министър-председателя; вицепрезидента; чуждестранни и държавни ръководители, съответни по ранг на посочените органи; лица, включени в състава на делегацията, придружаващите ги екипи, охрана и техните багажи, в изброените случаи. При изпълнението на полети със специално предназначение и в случаите, когато Авиоотряд 28 извършва полети за нуждите на министерства и ведомства, заплащането се извършва от бюджета на съответните администрации, министерства или ведомства.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
църквата не беше ли отделена от държавата? По конституция. Беше май. Та онова тире в "Църковно-държавна" е някак си нелепо. Па и силно гротесктно. Щото, освен "държавната" църква на агент Максим празнуват и католици, протестанти, източно-православни дето не понасят "държавно-църковната" институция на Максим и останалите феодални старци(тук термина си е на място), поддържани и финансово и с щитове, палки и каски от милиционерите... По въпросът вече се произнесе европиейският съд за правата на човека, но изпълнителят на влаченето на свещеници из дворищата на църквата днес е премиер, та по въпроса се пази мълчание.. Да. И аз съм леко в потрес от църковно-държавното омешване...

Спонсорирани публикации