На Велика събота шарим яйца и печем козунаци

Денят е свързан с оплакването и погребението на Христос
Обновена: 23 апр 2011 13:43 | 23 апр 2011 08:18,
145
На Велика събота шарим яйца и печем козунаци
Снимка: Булфото

Православната църква чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

Днес жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.
 
Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.
 
Тя е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.
 
Според предания след своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. 
  
Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: ВеликденВелика Събота
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
Ананас преди 13 години
Христос воскресе! - Близките ти - НЕ!
16
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 27Браво! Ти като истински комунист рече и отсече!:) Излишно е да те питам дали има и друга истина освен твоята.:) Че бъди християнин, кой те спира? Християнството казва да обичаш ближния си, а не да го мразиш.:) Вярата, че и след най-гадния живот може да ти се случи добър такъв, комунистите я развиха в още по-страшна религия - комунизма. :)
15
1
 
13
 
! Отговори
галактика преди 13 години
На велика събота някои шарят яйца и печат козунаци, други сеят бомби / кой каквото си умее/...
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дайте да диференцираме малко нещата : има православие, има католицизъм, има протестанство. Православието е секта, най-старата секта в християнството. От самото си основаване до сега водачите и се държат именно като сектанти. Дайте ми успешна православна държава и аз ще запаля свещ. Няма такава.
13
4
 
6
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Както всяко нещо и религията има добри и лоши страни. Вярно е, християнските ценности са ни запазили като народ по времето на турсктото робство, това е бозспорен факт. Вярно е обаче, че в името на същото това християнство в България са избити богомилите, а в Зап. Европа хиляди хора, набедени за еретици. Религиите са измислени за да държат хората в подчинение, и в името на тези религии са водени почти всички войни. А разделението на хората и омразата продължава и до наши дни, пак заради релиигии.
12
1
 
4
 
! Отговори
До пост № 13 и № 15 преди 13 години
Отче, с това което пишеш едва ли ще впечатлиш някого. Драсни два-три реда за Мутрата и да отприщим форума. А на тебе нека Господ ти помага, както до сега.
11
9
 
7
 
! Отговори
До пост № 8 преди 13 години
Да живее и 9-ти септември 1944 година. А защо не и 7 ноември 1917 година ?
10
11
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 13 години
Е, 2000 години история явно показаха че Христос си е лъжепророк, нищо че мюсюлманите го признават за пророк. Явно не той е Месията. Никакво спасение и нищо добро на света не са докарали последователите му. Виж, колко милиона са били убити или измъвани в негово име е трудно да се оцени но сигурно има около 100 милиона
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 1Вярно е, като народ ни запази, ама защо не ни направи и нация - имаше предостатъчно време за това. То и *** са се запазили като народ, ама и от тяхното съществуване няма смисъл.
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-страшен е "пророк" който говори 99.9% истина но подвежда с почти невидимо зрънце лъжа. Какво ни учи 2000 години история. Само няколко години след идването на християните на власт започва средновековието, а мракобесието и сега продължава. Посочете ми поне една от тези 2000 години в която някоя християнска държава да не е водила агресивна война и да не е избивала хора с най-модерните за момента средства
7
1
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
На този свят ден,наречен Великден,нека на...маса се съберем и ВозкресениеХристово почетем.Да бъдем живи,здрави и...щастливи.
6
7
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Хора,оставете религиознити обряди и човешки традиции и следвайте Спасителя/Христос/ и неговите заръки,защото само това може да ви спаси-не попските измислици! "Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар. Който повярва и се кръсти ще бъде спасен,а който не повярва ще бъде осъден." Евангелие от Марк 16.15-16
5
6
 
8
 
! Отговори
pissed off преди 13 години
Абе вие сте луди.
4
0
 
9
 
! Отговори
до ТОНИ преди 13 години
...Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители: по плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?...И тъй, по плодовете им ще ги познаете...........да,де,ама до като дадат плодовете си,и той мине още един 4-годишен мандат. ти кажи,как да ги познаем по-рано.
3
3
 
9
 
! Отговори
ТОНИ преди 13 години
От Матея Свето Евангелие (из гл. 5 - 7)И Той, като отвори устата Си, поучаваше ги и казваше:...Гледайте да не проявявате своята праведност пред човеците, за да ви видят; инак няма да имате награда при Небесния ваш Отец.И тъй, кога правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерците по синагоги и по улици, за да ги хвалят човеците......А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?... Лицемерецо, извади първом гредата от окото си и тогава ще видиш как да извадиш сламката от окото на брата си....Прочее, всичко, което искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям; защото това е законът и пророците....Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители: по плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?...И тъй, по плодовете им ще ги познаете.
2
6
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
ПОДКРЕПЯМ първия коментар
1
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уважавайте православните християнски празници и ги празнувайте истински! Православната Църква е единствената причина поради която сме се запазили като народ след толкова много векове под властта на ориенталските шибеци.