85% от бизнеса против увеличение на минималната заплата

Синдикатите пък искат тя да покрива прага на бедността
Обновена: 26 апр 2011 10:04 | 26 апр 2011 10:03,
159
85% от бизнеса против увеличение на минималната заплата
Снимка: Булфото

“Ако се увеличи минималната работна заплата, за държавния сектор ще означава 8,2 милиона допълнително. В частния сектор цифрата е по-значителна – над 43 милиона".

Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов по Нова телевизия.

Министерството на труда и социалната политика предложи минималната работна заплата да стане 270 лева вместо сегашните 240. Синдикатите пък настояват тя да бъде поне 290 лева.

В същото време от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) направиха проучване, според което 85% от работодателите са против увеличаване на минималната работна заплата сега.

"Резултатът бе предизвестен и очакван, защото около 15% от фирмите в България отдавна вече не са с минимални заплати", поясни Симеонов.

Той заяви, че експерти от БТПП са направили изследвания сред работниците в един от регионите, според което почти половината от тях искат увеличение на минималната заплата, но се притесняват.

Още по темата

"Манипулация е твърдението, че като се вдигне работната заплата, хората ще си изгубят работата. Това не е причината. Миналата година, без тя да се вдига, 360 хиляди души загубиха работата си", заяви от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Минималната работна заплата би трябвало да покрива прага на бедност. Това е функцията й в цял свят. Ако се възприеме прагът на бедност, който определя социалното министерство, той е 211 лева. По обратния път, като сложим данъците и осигуровките, се получават 270 лева. Според нас и официалната методика истинският праг на бедност е 290 лева. Без данъци и осигуровки прави 237 лева в джоба на човека", поясни Пламен Димитров.

"Много хора в България разглеждат работната заплата като измерител на бедността. Нейната функция е да овъзмезди труда. Няма как, ако в една фирма не е произведено нещо, то да се раздава", отвърна му обаче Цветан Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
7
 
! Отговори
bobix преди 13 години
127, нормално е да не ме разбереш. Не се изразявам по общоприетия начин, а изисквам някакво ниво на интелект, за да бъда разбран. Но за кредитите ще обясня и за по-бавно схватливите: като теглиш кредит от чужда банка, пращаш парите си зад граница. Пари за които забравяш. Пари за които и ратодателя ти забравя. Пари които почват да правят обороти зад граница и не влизат вече в твоята заплата или печалба или каквато друга форма на приходи използваш, за да се изхранваш.
133
1
 
10
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
минималната работна заплата у нас се подържа на изкуствено ниски нива, причината е удовлетворяване интересите на шайка псевдо "бизнесмени", иначе няма никаква икономическа логика МРЗ у нас да е 3- пъти по-ниска от тази в Хърватска например
132
1
 
9
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
134Ох, не знам с какво точно се занимавате, но цяло чудо е че оцелявате. Ако всички имат фирми, кой тогава питам аз ще работи в тях!? Смешно е да се твърди, че щом нямаш фирма и си некадърен? Ако вашите служители и всички граждани във вашият град си отворят фирми, кой ще работи във вашата? Това е смешно!
131
7
 
6
 
! Отговори
127 преди 13 години
Като ти гледам разсъжденията аз лично не бих ти платила 4800 лв. и на годишна база!? Просто самите ти изречения са грешно построени и всъщност какво искаше да кажеш за кредитите не се разбра!?
130
2
 
16
 
! Отговори
bobix преди 13 години
Аз в момента се въздържам да назначавам хора. Не заради минималната заплата, защото плащам доста над нея. (но за други работодатели това може да бъде проблем искате или не искате да признаете). Въздържам се именно поради тези "течения" в обществото, които прочетох тук. Изказвания на хора, които само искат, но сами не им стиска да започнат бизнес. защото са некадърни? Незнаещи? Неможещи? Тогава какви заплати искат?Ето. аз моя го почнах с 5000 лв няма. Спестявания с години.Значи може.
129
4
 
10
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
Продължение...БГ работодателя в повечето случаи е като васал и си мисли, че управлява не мислещи хора , а крепостници. Евала правя на 1 работодател, който плаща на работниците си точно толкова колкото му остава и на него, като е криза казва той всички ще се лишаваме и като не мога да се справя просто ще закрия фирмата. Не може да искате съчувствие от служителите си, след като вие самите не знаете какво означава тази дума! Просто 95% от работодателите сте безочливи експлоататори!
128
2
 
7
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
А, бе хайде осъзнайте се бедни ми работодатели: Не можете ли да сметнете, че по-висока минимална заплата е равна на по-голяма пакупателна способност на населението? От там и по-големи доходи за вас, има да мрънкаме още мнооого, че сме с нисък жизнен стандарт, и как не? След, като 85 % от бизнес хората в България са колкото алчни, толкова и плиткоумни! Има, ли за работника, ще има и за работодателя! Мислете, бе не е толкова сложно!
127
0
 
8
 
! Отговори
bobix преди 13 години
Другия метод е да се стимулира и търси по висока заплата. Има два начина: Лични осигурителни вноски, и плащането на осигуровки и данъци от държавата вместо изплащането на детски и стимулирането на раждаемостта пи ромите. Така човек ще иска да е осигурен на по-високите пари, за да знае, че има нещо на среща. А не че взимат от неговите и дават на друг.Човека може да даде на близък от своя фонд, но не и да му ги вземат като през соца. Тогава заплатата ще се вдигне.
126
2
 
8
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
.... не може работодател да намали заплатите и осигуровките във фирмата си (това е по действителен случай) и в същото време да реши да си купи кола за 30 хил. лева, че старата (5 год.) вече не го "кефила" (цитат). Не може вие да взимате от уж изнемогващата фирма по 2 хил. на месец, служителите да получават по 350 лв. при положение, че те са тези които движат фирмата ви, а ако са мързеливи и според вас нищо не правят, то тогава сте свободен да го съкратите и да бъдете човека - фирма!
125
1
 
6
 
! Отговори
sofianets преди 13 години
v sasedna Turtsia minimanlata zaplata e 650 Liri ( 1 Lira =1 Lev )i da ne zabravim 4e Turtsia ne e 4lenka na E. SAIUZMNOGO INTERESNO NALI ?
124
3
 
7
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
До работодателя в по-долните постове. Не може да се мисли, че само защото сте собственици на фирма (сега вече може и с капитал от 2 лв.) и сте шеф на вас ви се полагат най-много от доходите на фирмата. За да ви върви бизнеса по всички правила на икономиката (ако сте учили) служителите ви трябва да бъдат обезпечени. Не можете да очаквате от хора, които работят с машини например и по цял ден мислят с какво да купят вечеря и да си платят сметките да бъдат икономически активни и рентабилни....
123
9
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Не ми дреме колко е минималната заплата... В София реално няма човек, който да работи за таква. Това, че го осигуряват на 240 лева не означава, че взима толкова.На мен заплатата ми е 4800 лева на месец и е повече от тази на премиера и не виждам причина защо на премиера трябва да бъде най-висока. В това просто няма логика.А България е бедна най-вече защото българина като цяло е консуматор, обаче консуматор който не тегли потебителски кредити. Минуса е че в икономиката се въртят по-малко пари.
122
2
 
10
 
! Отговори
bobix преди 13 години
... ще го правят и други. Но тук не се съобразяваме с реалностите. Само знаем "ИСКАМ". Ако изкарвам на фирмата 500 лв искам 1000 заплата. Ако съм много добър и изкарвам 2000, искам поне 3000. Да ама работодателя не е бог. трябва служителя също да вложи малко ум и сили и да помогне за взимането на повече пари от фирмата или поне въобще "взимането" им. Трябва да работи в екип с работодателя. И като е ценен - работодателя ще му вдигне заплатата. Мин.заплата не е начина. Има друг метод.
121
0
 
12
 
! Отговори
bobix преди 13 години
Та като оставя настрана безбройните разходи, които буквално валят и дори не мога да ги опиша всичките, сред които и обновяване на техниката (удобно пропускани факти от служителя, дето не му е и работа да ги следи) остават следващите трудности - събирането на парите от клиентите. Или понякога - отписването им. Е, като дам и заплатите жената ме пита:"за какво работиш по 80 часа като взимаш по малко и от служителите ти?". Аз отговорът не го знам. Мисля си че като аз се съобразявам с реалноста...
120
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
OOOO GOSPODI KATO SLUSAM BEDNIA RABOTODATEL STE SE RAZPLACA!!! PREDLAGAM VSICKI RABOTNICI DA SABERAT PORI ZA SVOITE RABOTODATELI,TE NIAMAT. TEZAK E ZIVOTA NA RABOTODATELIA .
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
има си хас да искат да дават повече.такова чудо няма и няма да има.държата лобира за 5-6 бизнесмена от голям калибър.начукват го на работника със сигурност.
118
0
 
6
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
До 119, bobix: А, бе братле... Че ти така си си устроил нещата никой не ти е крив, така си си научил работниците, така ти и работят! Аз, пък съм от бачкаторите, които изкарват заплатите на шефовете, без да съм достатъчно добре платен за целта, ама не мрънкам!
117
0
 
7
 
! Отговори
bobix преди 13 години
Дори вече слагам задължително глоби за паркиране, въпреки че внимавам максимално. Например на рождения ми ден ми вдигнаха колата в 20:30 като бях спокоен, че съм на синя зона заради знаците и очертанията на пътя. Оказа се обаче, че съм бил спрял на спирка въпреки че бях на 5 метра зад едни кофи за ***, които пък бяха на поне 10 метра от спирката.Ама имало знак на един ел стълб зад дърво. "често се бъркали шофьорите" ми казаха като си взимах колата.Е,това трябва да ме успокои? Че поблема еобщ?
116
2
 
6
 
! Отговори
burgazliikata преди 13 години
POJARNIKAR -- PREMIER FUTBOLIST -- KMET 4ENGE -- MAFIOT.... . . i o6te mnogo takiva.ami normalno e v takava darjava min. zaplata da e 240 LEVA.NAROD -- OVTSADARJAVA -- KO6MAR !
115
4
 
12
 
! Отговори
bobix преди 13 години
Служителя ми си мисли:тоя бачка всеки ден по 12 часа, вкл. събота и неделя. Има много поръчки.ТРЯБВА да взима много пари.Моята реалност обаче е друга. Работя, за да изкарам заплатата на мрънкащия ми и скатаващ се служител, работя за да платя наема, разходите за ток, телефони, вода, дори транспорт, лаптоп за служителя, за счетоводители, за адвокати, за Агенцията по вписванията.