Шест мотива против увеличението на заплатите

Защо работодателите смятат, че сега не е най-удобният момент
Обновена: 2 май 2011 15:27 | 2 май 2011 10:05,
141
Шест мотива против увеличението на заплатите
Снимка: Булфото

Investor.bg събра на едно място основните мотиви на бизнеса, с които отхвърля предложението за ръст на минималното възнаграждение, обобщено от Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Каквото и да било увеличение на минималната работна заплата би довело до последващ ръст в останалите нива на заплащане. Естествено е квалифицираният персонал да постави искане за увеличаване на възнагражденията си, след като заплатата на нискоквалифицирания персонал се вдигне с 12,5% (от 240 на 270 лв., бел. ред.). С други думи, ефектът от увеличението на минималната заплата ще бъде много по-голям и би се отразил върху всички останали възнаграждения, обобщават работодателите.

Всяка година работодатели и синдикати се договарят за минималните осигурителни прагове по икономически дейности. За голяма част от икономическите дейности в категория нискоквалифициран персонал са определени нива на минимални осигурителни прагове от 240 до 270 лв. Тези нива са пряко договорени от работодателите и синдикатите, и евентуално увеличение на минималната работна заплата на 270 лв. ще наруши договорения баланс чрез увеличаване на заплащането на определени категории персонал и изравняването, даже изпреварването в заплащането на по-квалифицираните групи персонал.

Като цяло бизнес средата у нас е влошена. Българският бизнес е задлъжнял, има банкови кредити, увеличени са лихви по тези кредити, увеличени са размерите на данък сгради и такса смет за предприятията, има над 20% лихви върху неплатените социални осигуровки. Увеличението на работната заплата ще бъде капката, която ще накара чашата да прелее. Тя ще причини фалити за бизнеса, който едва оцелява на ръба на обстоятелствата.

Намираме се в момент на преструктуриране на българската икономика и все още българският бизнес не е излязъл от кризата. Дори експортно ориентираните фирми все още не са достигнали предкризисните си нива на натовареност и приходи от продажби. Затова не е възможно при по-малко работа да искаме да бъде плащано повече на работниците.

Увеличението на минималната работна заплата постепенно ще доведе до съкращаване на персонала и ще повиши безработицата в страната. Ще се отрази и на сивия сектор. Тази естествена реакция също се предвижда от работодателите.

Не на последно място, минималната работна заплата е макроикономически показател, който е заложен с определен размер в бюджета на страната. Промяната в параметрите би следвало да доведе до промени в приходната и разходната част на бюджета. Такава съответна актуализация на бюджета за втора поредна година би била лош сигнал за чуждите инвеститори.

Още новини от икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 13 години
За работодателите никога не е удобно да вдигат заплати. Ще докарат от девет кладенеца вода, за да не го направят.
130
1
 
4
 
! Отговори
Анинимен преди 13 години
Работодателите да не се правят на хитри щото постоянно си купуват нови коли, а обикновените хора гледаме нещата от първа необходимост само през витрината!
129
1
 
8
 
! Отговори
Мутро Бизнес преди 13 години
Искам да добавя към твоя коментар че освен че плащат най-ниските заплати в ЕС също така и данъците им са най-ниски в ЕС което също никак не е за подценяване(пример: данък печалба в ЕС е 25-30-35% в Бг е 10% и ако декларираш че ги инвестираш ти е 0 - НУЛА% - нечуван рай)
128
2
 
16
 
! Отговори
Мутро Бизнес>запл преди 13 години
Ехх Български бизнесмен да си на днешно време, плащаш 5 до 10 пъти по ниски заплати от тези в Европа а продаваш на същите като в Европа...че дори и по високи. Чуеш ли че трябва да вдигнеш заплатите дори с 10лв. скачаш да ревеш колко зле ти върви бизнеса и как си бил в криза... в същото време ходиш на огледи за десет стаен мега-хипер-лукс апартамент за щерката и за ново Бентли на жената което да регистрираш като баничарка... ей това е хала на родния мутро бизнес
127
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как имаме най ниска производителност в ЕС и сме на едно от първите места по луксозни имоти и коли.Или имаме ниска производителност защото луксозните имоти и коли са включени в производствените разходи.
126
2
 
8
 
! Отговори
пппп99 преди 13 години
Не мисля че увеличаването на мин.раб.заплата ще се отрази негативно на материалното производство-там отдавна не плащат на мин.раб.заплата.така че да не се спекулира с понятието "работодател".мин.раб.заплата има отношение към плащането на социални осигуровки-мин.пенсия,социални помощи,праг на бедноста ит н.т.,тест разходи от бюджета ,формиран от нашите данъци.
125
2
 
9
 
! Отговори
до 130 преди 13 години
Аз единствения протест, който направих срещу цената на бензина е че преди 2 год. си сложих газова уредба и от тогава не съм дал и 1 лв. за бензин.По-голям протест от това здраве му кажи. А от това да направим задръстване и да надуваме клаксони ефекта е нулев. По-скоро слънцето ще изгрее от запад от колкото тия айдуци да намалят цената. А за заплата какво да протестирам като не взимам минималната и не съм в държавния а в частния сектор?
124
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз предлагам да намалим минималната заплата и така бизнеса ни ще тръгне нагоре. Предлагам да я направят около 50-60лв. Достатъчно човек да си купува по 1 хляб на ден и да речем консерва,пастет или кисело мляко та все пак да не умре от глад и да има що годе сили да работи на плантацията. Дрехи няма нужда да си купува, ще му се дават работни. А ток и топла вода не са толкова нужни.На плантацията не е важно дали понамирисваш. Ей тая "демокрация" в България ни върна 17-18 век да му се невиди.
123
2
 
8
 
! Отговори
123123 преди 13 години
до #129ами бездействай както си го правил до сега...излез тогава да протестираш за заплатите .. или твоята ти стига ?само да вметна - бензина стана 2.60лв...
122
6
 
6
 
! Отговори
до #128 преди 13 години
Абе вие не разбрахте ли че цената на бензина няма да падне. До като не падне акциза крайната цена няма да мръдне ако ще да спим пред министерството и бензиностанциите. А да падне акциза трябва да падне в целия ЕС, което за сега няма изгледи да стане.
121
2
 
12
 
! Отговори
123123 преди 13 години
Следващия протест ще е на 15.05.2011. На този ден в цяла Европа ще има протести срещу цените на горивата и липсата на перспектива за младите.Повече информация на сайта гориво . нет и следете форума за отключване на темата за петия протест и информация в нея.ИДЕЯТА Е БОРБА ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ, ЧРЕЗ ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА И ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ. ЦЕЛТА НА МОМЕНТА Е ДА СПАДНАТ ГОРИВАТА, ЗАЩОТО ВСИЧКИ СМЕ ПРЯКО ИЛИ НЕПРЯКО ПОТЪРПЕВШИ ОТ ТЯХ.
120
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има сив сектор но прeдизборен ли е или се явява,като след изборна борба ?
119
2
 
7
 
! Отговори
сука преди 13 години
до: мутрата добре е жена ясно ми е че пишеш със сърказъм ама дай си почивка лек ща *** и *** навивай пояса запасвай чифтетата и изкачай на жълтите павета стига с тези виртуални *** тука ако ще уринираме на някои в кървящата трахея да действаме или ако не да рапираме на кожения както винаги и твае повръща ми се от остроумни келешчета
118
1
 
11
 
! Отговори
who преди 13 години
@Мутрата, за съжаление хората, които иронизираш нямат чак толкова дълбоки размисли и прозрения :)
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много малко хора работят на дийствително минимална работна заплата. Тя се ползва само за да се назначават работещи в частните предприятия ,за да се плаща по-малко осигуровки. От там и пенсиите са реципрочни на минимума. При вдигане двойно на минимума, всичко ще си дойде на място. Ще се получи минимална заплата от 480 лв ,което си е почти колкото е в момента ,но с черни пари.
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Eми тогава като няма как да вдигнете минималната заплата, преработете валутния борд- 1 евро за 1 лев. Тогава всички диспропорции ще се изгладят.
115
1
 
8
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
Не, 120-ти... Не кръв и отмъщение! Само справедливост! Ще ви оставим милостиво да си изкарвате прехраната с честен труд, ако разбира се, се окаже, че сте пригодни за това, ако не сте... Е, може за вас за съградим нови Аушвиц, Дахау, Бухенвалд, и прочее има си начини и за такива, като вас!
114
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Момента никога не е удобен . ;)Виж за увеличение на цените всеки момент е удобен .
113
2
 
18
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
До Мутрата, 114: Алооо, още ли има такива "бизнесмени", "бачкащи" яко, като тебе, бе? Ей, само за едно се молете: Молете се на тоя народ, дето му е дошло до зъби, да не му прелее през зъбите!!! Че, ще ви изстреляме назад, през прехода, там откъдето сте се пръкнали!!! И, никой повече няма и да чуе за вас, ще бъде: "Имало едно време, мутри в България!"
112
2
 
16
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Нормално е 1000-дата богати българи да са нагли, арогантни и дебелооки, но плача им за минималната работна заплата е СМЕШЕН ПЛАЧ!!!За 2010 година, печалбата на тези юнаци е 22,25 милиарда лева, а целия бюджет е 25 милиарда!!!- По аргументи 1, 2 и 5 Увеличението на МРЗ ще доведе само до вътрешно преразпределение на фонд раб. Заплата и няма да се промени финансовия баланс на фирмата- По аргументи 3 и 4 Учредяването и фалитите на фирми е НОРМАЛЕН КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОЦЕС- По аргумент 6 Преработката на бюджета не е задължително Формира се бюджетен излишък, които се харчи в края на годината, а нуждите са безкрайниПроблема ни не е МРЗ, проблемите са съвсем други:1. Световна финансова криза;2. Световна продоволствена криза;3. Световна рецесия;4. Световна екологична криза;Изхода, заради:1. Американската финансова криза Еврофондовете не стигат Необходимо е мощно директно нисколихвено кредитиране на производството, чрез ББР... 2. Световната продоволствена криза - Стимулиране на Селското стопанство Поземлена реформа налагаща собственост на земя до 1 000 декара и възстановяване за държавна сметка на Хидромелиорацийте...2. Световната рецесия Данъчно стимулиране и банкови гаранции, чрез ББР, на износно ориентираните крайни производства..., което ще раздвижи съпътстващите и кооперирани фирми4. Световната екологична криза - Строителството на Белене 33% (660мил. евро) от поръчките са за Български фирми, които имат въпиюща нужда от тях и затваряне на 50% от въглеродните ТЕЦ-ове.5. Структурно-управленската криза и беснеещата комунистическа Мафия възстановяване на държавните институции, под лозунга - Да върнем държавата на гражданите, и следните реформи:- Индивидуални картови сметки здравни досета в Здравеопазването;- Масово Професионално средно образование гимназийте, са доказана загуба на време- Съкращаване на държавния апарат с 30%.Всичко останало е от "Лукаваго...