Цените растат, линията на бедност достигна почти 200 лева

С 528 лв. на месец човек живее нормално, сочат данни на КНСБ
Обновена: 3 май 2011 15:02 | 3 май 2011 11:57,
100
Цените растат, линията на бедност достигна почти 200 лева
Олиото поскъпнало за една година с 42.7%. Снимка: Булфото

С нови 3,3% нараснаха необходимите средства за нормално съществуване в страната през първото тримесечие на 2011 г.

В стойностно изражение сумата достигна до 528,14 лв. на човек на месец, което означава, че 4-членно домакинство (2-ма възрастни + 2 деца) трябва да притежава 2112 лв., за да си плаща сметките, да се храни, облича и почива спрямо нормалните български стандарти.

Това сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за месец март.

За една година издръжката на живот е нараснала с 156 лв. за домакинство от 4-ма души. 

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване достигна 199,14 лв. на 1 лице, което показва ръст с 4,0% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база – със 7,0%.

Според КНСБ от началото на годината се наблюдава трайна тенденция на покачване на цените на основни хранителни стоки.

Поскъпването общо при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия през първото тримесечие е 5,6%, а в годишен план ръстът е от 11,5%, който е своеобразен рекорд и излиза извън обичайните параметри през последните три години, отбелязват от синдиката.

Групата „Хляб и зърнени храни” отбеляза средно поскъпване с 8,5%, при цените на хляба поскъпването е с 10,1%, а при хлебни и тестени изделия – със 7,7%, пшеничното брашно поскъпва през първото тримесечие с 6,3%, а на годишна база – с 37,8%.

Особено чувствително върху издръжката на живота се отразява поскъпването на групата „Захар, мед, шоколадови и захарни изделия” – с 16,3%, като водещо е поскъпването при захарта с 35,1%, а при шоколадовите и захарните изделия – средно с 8,2%.

Традиционно високи за сезона се задържаха цените на плодовете и зеленчуците. Като цяло плодовете са поскъпнали с 9,0%, а зеленчуците – с 23,3%.

При „Животински и растителни масла” е регистрирано нарастване с 4,6%. Слънчогледовото олиото отбеляза ръст от 2,7%, а на годишна база с 42,7%. Маргаринът е по-скъп с 2,2%, а кравето масло – с 11,2%.

От синдиката смятат, че е необходимо незабавно повишаване на минималната заплата за страната. Всяко нейно увеличение би гарантирало не само социален ефект, но и икономически, твърдят от КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
до 98 преди 12 години
Боби, ти не си в час ...На 25 години все още не си баш мъж дори и с 1843 лв. Ако мислиш, че колата ще те направи такъв - хептен пък си далече ... Сигурна съм, че ако те барнат, половината, че и повечето които са коментирали тук ще те скъсат ... Включително и на 4х100 - със или без салата ...
97
1
 
3
 
! Отговори
Bobi преди 12 години
За хората,които си мислят, че в София е рай: Мъж на 25 години съм.Имам доход от 1843 лв на месец, а все още нямам кола.
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Форума опустя всички гледат НОВИНИТЕ по ТВ където ДНЕС ББ направи поредното откритие !!!
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изобретение на ГЕРБ е които не може да си плаща завишените задължения е да бъде глобен и чрез съдия изпълнител принудително да му бъдат събрани задълженията като му се вземе дори матрака на които спи!Които не вярва нека влезе в сайта на частните съдия изпълнителри
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НИЕ СМЕ ГЕРБ ,С ТЕБ СМЕ ПО СИЛНИ !В едно предаване на живо една майка на 2 деца зададе въпрос на ТИКВАТА- може ли с 240 лв да се гледат 2 деца Тиквата каза - всеки да живее спрямо възможностите си и започна да разправя за бедното си детство
93
4
 
4
 
! Отговори
глупости преди 12 години
за 4 чл.семейство били необходими 2112 лв. на месец за да живеят нормално! Ние имаме дохо 1200 лв. и пак живеем нормално ! Много зависи кой как харчи парите ,и какво разбира под нормално ! Така ,че хич не ни трябва да ходим да робуваме в чужбина ,никой тук от глад не е умрял ,няма и да умре !
92
0
 
6
 
! Отговори
tctctc преди 12 години
Aз притежавам 400лв.за 3 членно домакинство.Много е!!!
91
1
 
7
 
! Отговори
poSSS преди 12 години
И после защо предпочитаме да ходим да мием чинии в Италия, вместо да работим тука
90
1
 
3
 
! Отговори
тиквата преди 12 години
още малко ни остава 2012 как се надявам да стане като във филам 2012 големия Апокалипсис и Кометата ХЕЛ БОБ да се насочи към земята с цялата си МОЩ да заличи всичко,богатите щели да си правят некви бомбо убежища ама незнаят че ако Хел БОБ кометата удари земята която междувпрочем е с големината на щата Тексас от палнетата ни ще остане само космически прах нищо друго
89
3
 
10
 
! Отговори
бойко борисов преди 12 години
Най добре тея 200 лв. ги дайте за членски внос на ГЕРБ. След това гласувайте за нас и повтаряйте вечер преди лягане :-"ГЕРБ с теб сме по-силни". Така парите Ви ще се умножат и ще порасне голямо дърво с банкноти които ще си ги берете. Преди Ви го казах и за картофите но не ме послушахте ! Сега поне се вземете в ръце! Айде че ще ритам мач чаол
88
0
 
19
 
! Отговори
Перко преди 12 години
Статистически съм мъртъв. Пардон-физически неоцеляващ. Заедно с жената и двете невръстни отрочета. Фактически сме живи. Магия. А номера е в кошничката. Нашата е от малките. Такава ни отредиха от БСП, СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ и всякакви други буквени съчетания. Поисках от големите, но ми казаха, че са раздадени, а и не ми се полага. Опитах сам да си изплета голяма, но ме пляснаха през ръчичките с данъци, такси, осигуровки, глоби, изисквания и нормативи, нормативи. Не съм се предал. Не съм и *** ...
87
1
 
3
 
! Отговори
към №78 преди 12 години
Коети работа да гледаш в чужда паница като имаш две жени 500 проекта и взимаш пари от къде ли не? Но, ако някой работи на две места разбираш ли аааааауууууу много пари взимал. Що гледаш в чуждия двор,че Дафина се целува с Марко? Трябва се уволни що? Щото ти си казал. Стига врели- некипели.Мамил- видяли го? Лъжел- Хвана ли го в лъжа? Мачкал - теб ли те урива подобно?Личния пример е по- важен за цености, ако говорим, иначе мижем да те лажем "голи приказки".Къдърните, можещите и безгрешните.
86
0
 
8
 
! Отговори
дом преди 12 години
Пропуск - изследването не е валидно за домакинствата, които не притежават собствено жилище. На тях им трябват няколко стотачки отгоре за наем. И какво излиза? Няма смисъл да се казва, всички си го знаем.
85
0
 
4
 
! Отговори
№78 преди 12 години
Чисто любопитство, някой въобще чете ли изцяло коментарите ?!? Прочетете моля преди да говорите.
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 71: Елементарно се смятат! Тази сума от 512 лева на човек покрива миминалните нужди на жизнения стандарт - закуска, обед, вечеря, книга, лекарски преглед, транспортни разходи. А не хранене веднъж дневно с филия с маргарин, конско обикаляне пеша, самолечение с компреси и т.н.
83
0
 
5
 
! Отговори
към №50 и към №78 преди 12 години
От такива, като вас невини хора страдат тормозят се и не им се живее!
82
2
 
2
 
! Отговори
shastliv simeonovec преди 12 години
simeon veliki e edin!stiga s tija hartii, stokata si e stoka!!!!!!!(dobe che dojivjahme pak vremenata na velikija razcvet na bulgaria!!!)2 puti URA na GERB :)))))
81
1
 
4
 
! Отговори
към № 78 преди 12 години
Високопарното ти държание към тук присъстващите и предполагам и заобикалящите не даобрия съветник. Не можеда си мислиш че всички останали са пръдни защото не са се реализирали или не са на работа по една или друга причина. А тир където просто си бил с късмет или с връзки си успял на този етап да направиш нещо да си на работа. Друго? Не мога да се съглася изобщо със 78, че ти поддържа тона, бе,з дори да познаваш хората с които разговаряш. На какво основание ще опорачаваш нечий човек?
80
0
 
7
 
! Отговори
МЕРИ преди 12 години
НАРОДЕ??????В. ЛЕВСКИ- ПОСЛЕДНИ ДУМИ!ВАЖИ И ДО ДНЕС! Е, КАК НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНИ В ТАЯ ПУСТА НАРОДОПСИХОЛОГИЯ??? РОБСКОТО МИСЛЕНЕ НЕ Е СЪЗИДАТЕЛНО!!!
79
0
 
12
 
! Отговори
попа преди 12 години
Тия как смеят да изнасят такива данни, когато ние от герб строим магистрали? Е, може да е само една и вчера да я разкопаха заради подозрения че не си вършим работата, но важното е че ние строим магистрали и подобряваме живота на българина...Е, ще си подобрим пътя да си джиткаме с лимузините и джиповете с охрана, че ми писна да ни блъскат и да се жалват, но важното е че живеем по-добре. И ромите даже го видяха и наесен всичките щели да гласуват за нас.Срещу само 10 лв на калпак. Б.Б.