Цените растат, линията на бедност достигна почти 200 лева

С 528 лв. на месец човек живее нормално, сочат данни на КНСБ
Обновена: 3 май 2011 15:02 | 3 май 2011 11:57,
100
Цените растат, линията на бедност достигна почти 200 лева
Олиото поскъпнало за една година с 42.7%. Снимка: Булфото

С нови 3,3% нараснаха необходимите средства за нормално съществуване в страната през първото тримесечие на 2011 г.

В стойностно изражение сумата достигна до 528,14 лв. на човек на месец, което означава, че 4-членно домакинство (2-ма възрастни + 2 деца) трябва да притежава 2112 лв., за да си плаща сметките, да се храни, облича и почива спрямо нормалните български стандарти.

Това сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за месец март.

За една година издръжката на живот е нараснала с 156 лв. за домакинство от 4-ма души. 

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване достигна 199,14 лв. на 1 лице, което показва ръст с 4,0% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база – със 7,0%.

Според КНСБ от началото на годината се наблюдава трайна тенденция на покачване на цените на основни хранителни стоки.

Поскъпването общо при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия през първото тримесечие е 5,6%, а в годишен план ръстът е от 11,5%, който е своеобразен рекорд и излиза извън обичайните параметри през последните три години, отбелязват от синдиката.

Групата „Хляб и зърнени храни” отбеляза средно поскъпване с 8,5%, при цените на хляба поскъпването е с 10,1%, а при хлебни и тестени изделия – със 7,7%, пшеничното брашно поскъпва през първото тримесечие с 6,3%, а на годишна база – с 37,8%.

Особено чувствително върху издръжката на живота се отразява поскъпването на групата „Захар, мед, шоколадови и захарни изделия” – с 16,3%, като водещо е поскъпването при захарта с 35,1%, а при шоколадовите и захарните изделия – средно с 8,2%.

Традиционно високи за сезона се задържаха цените на плодовете и зеленчуците. Като цяло плодовете са поскъпнали с 9,0%, а зеленчуците – с 23,3%.

При „Животински и растителни масла” е регистрирано нарастване с 4,6%. Слънчогледовото олиото отбеляза ръст от 2,7%, а на годишна база с 42,7%. Маргаринът е по-скъп с 2,2%, а кравето масло – с 11,2%.

От синдиката смятат, че е необходимо незабавно повишаване на минималната заплата за страната. Всяко нейно увеличение би гарантирало не само социален ефект, но и икономически, твърдят от КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
4
 
! Отговори
burkan bank преди 13 години
da jivejat burkanite s zimnina,che otkazvame kafeto i cigarite ;0
77
0
 
9
 
! Отговори
kate.mj преди 13 години
"С 528 лв. на месец човек живее нормално, сочат данни на КНСБ" - този, който го е написал от опит ли говори???
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 50Тук си прав, наистина ако си умен ще знаеш и ще имаш пари... Като тъпчеш, мамиш, злоупотребяваш или с две думи нямаш капка морал или ценности, а точно и заради това цялата държава е на това дередже. Щото Вуте не само си гледа единственно своята паница ами гледа и на съседа да е празна ... Мерси, но не мерси. Възпитали са ме малко повече от това да изкарвам пари по подобен начин. Честен - богат няма. И 50 дори и ти не мисля, че би бил толкова лицемерен да го отречеш :)Айде със здраве.
75
1
 
21
 
! Отговори
Предсрочни избори! преди 13 години
линията на бедност достигна почти 200 леваДо колко трябва да достигне, за да стане неизбежно изритването на ГЕРБерастите от властта?
74
1
 
8
 
! Отговори
? преди 13 години
za 4-членно домакинство (2-*** възрастни + 2 деца) трябва да притежава 2112 лв., po 528,14 лв na chovek ot tova domakinstvo znachi i dvete decha primerno na 3 godinki trqbva da vnasqt v doma po 528 lv e tova normalno li e ??????
73
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цените растат, но това няма значение. Борисов каза, че в България добре си живеем.
72
0
 
7
 
! Отговори
gtf преди 13 години
...без значение колко "багаж" имат. И колко могат да си позволят да работят за себе си, та нали за да си откриеш фирма пак ти трябват към 300лв. само за документи ..
71
0
 
11
 
! Отговори
gtf преди 13 години
..Високите постове са заети от "свои хора", често без необходимите знания и умения. Толкова ли не разбра, че не говоря специално за теб ? В останалата част на страната това е масово, за тва децата след като завършат и поемат на запад, много други обаче нямат този шанс ..без колко "багаж" имат.
70
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
как ги сметнаха тея 2112 лв,това означава,че аз с жена ми трябва да взимаме по 1500 лв бруто,за да останат чисто 2112 лв.такива заплати взимат само единици бе!
69
1
 
7
 
! Отговори
gtf преди 13 години
до 67, някой да ти е казвал, че като мълчиш поне не се излагаш ?Ще ти го напиша простичко като за първолак - като няма кой да ти плаща нормална заплата дори да си най-големия гений ще си тънеш в мизерия известно дълго време (докато не събереш пари да се изместиш на по-добро място, където да те оценяват и плащат според работата и уменията ти). Точно това в българия не се случва - бизнеса не иска да плаща за квалификации, образование и акъл, наемат се само нископлатени работници.
68
1
 
4
 
! Отговори
Инфо преди 13 години
Парното скача от първи юли.
67
2
 
12
 
! Отговори
На 50 преди 13 години
Не ми разправяй аз от кой тип съм. Във всеки случай не съм от твоя тип, нито от типа Борисов-Батков-Батето-Станишев-Костов-Дянков. Нито от типа на мутрите и слугите им. В България само *** са богати - на гърба на хората, с откраднато от държава и хора, от деца и старци, от живи и мъртви. Те са *** и слугите им са ***. За какво се мисли *** е друг въпрос. Сигурно си "мисли", че ухае прекрасно, но дори да мисли не може. Също като теб.
66
4
 
5
 
! Отговори
50 do gtf преди 13 години
и що реши че съм с 300-400 лева заплата?аз не съм на заплата, сам си изкарвам парите и са много повече от 400прочети внимателно какво съм написал, опитай се да го осмислиш, не всички са като теб *** да работят за жълти стотинки, но само с мрънкане не става, акъл се иска
65
0
 
11
 
! Отговори
към №63 преди 13 години
Ако не ти дават работа, какво ще чиниш бре? Освен, ако не работиш за себе си. Иначе си мисли, че си умен, работилив, можещ и кадърен. Идеята може и да си я имаш и да поемеш инициативата за реализирането и но....., не всичко зависи от теб. Просто си от тези, където са с късмет. Но е за сметка на нещо друго. Мрънкащ? Никога не е късно да изпаднеш в нечие положение. Въпрос на време.Не можеш да бъдеш съпричастен, след, като не си бил в тяхното положение.
64
0
 
8
 
! Отговори
gtf преди 13 години
до 63 ..колкото и да си умен, като нема кой да ти опре рамо си за никъде ***. С 300-400лв. заплата кога ще събереш за паспорт, застраховка и автобусен билет, поне да се изнесеш някъде, където ще оценят труда ти ? Тва е реалността - българския бизнес няма нужда от образовани и умни, кадри назначават се предимно връзкари, другите са в производството със заплати колкото да има за ядене.
63
2
 
8
 
! Отговори
bobix преди 13 години
Не е възможно. С тези чужди вериги дето навлязоха с ниските цени как така поскъпват цените? Дали приключи дъмпинга с унищожаването и изкупуването на нашите вериги и сега си дойдохме на думата? Неее. Чуждите вериги са нашите приятели. Нашите са лошите. Въпреки, че вече ги няма - те трябва да са виновните :)
62
7
 
7
 
! Отговори
50 до 55 преди 13 години
Приятелю, не си ме прочел добре, пак прочети какво съм написалне "Учен" а "Умен"има голяма разлика, може да си 3 висши и пак да си *** и беден, познавам такива хора, мързеливи без инициатива, чакат някой да им дадеа има и друг тип хора, умни, кадърни, инициативни, пресметливи, които сами си изкарват парите без да чакат на никоготи явно, като повечето тук мрънкащи, си от първия типаз съм от втория тип
61
1
 
27
 
! Отговори
до 523 преди 13 години
Не само в София не се живее с 528 лева, но и в малките градове не може да се живее! Чудно е с тези минимални приходи как сме още живи - за това се чудят чужденците като разберат с колко пари живеем! Пълен геноцид над българския народ - това е истината в България!
60
3
 
10
 
! Отговори
бай мангау преди 13 години
528 лв само за презервативи ше ми стигнат. Затова наголо
59
1
 
15
 
! Отговори
15 петици преди 13 години
Днес се оказа ,че петицата не била само една за Борисов, а е ималообщо 15 петици за него от гласуването на герберските депутати.Е скоро май ще се окаже , че и двойки е имало за Борисов , ама пакса ги скрили.