Над 1 900 000 са здравноНЕосигурените у нас

600 000 българи нямат достъп до личен лекар
Обновена: 10 май 2011 19:45 | 10 май 2011 12:30,
90
Над 1 900 000 са здравноНЕосигурените у нас
Снимка: Архив Булфото

Над 1 900 000 са здравнонеосигурените лица у нас по статистиката на здравната каса. Според пациентските листи на лекарите обаче те са 1 200 000.

Данните изнесе вицепрезидентът и председател на здравната федерация към КНСБ д-р Иван Кокалов на форум, организиран от синдиката и фондация "Фридрих Еберт".

„Броят на неосигурените нараства заради неудовлетвореност от системата, емиграция, безработица и други причини“, коментира д-р Кокалов.

Още по темата

По данни на синдиката най-големият консуматор на здравни услуги са неработещите – възрастни хора и деца. В същото време за работещите здравните вноски са средно 53 лв. на човек месечно, а за осигурените от държавата – едва 19 лева.

„КНСБ от години предлага да има задължение за здравна вноска на тези, които не получават доходи от работна заплата и труд, но имат такива от собственост, капитал и др.“, припомни при откриването на форума президентът на синдиката Пламен Димитров.

В момента 600 000 българи нямат достъп до личен лекар. Една от причините са и 424-те свободни позиции за лекарски практики в малките села и градове, сочат данни на синдиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
zxyimvvn преди 12 години
657iYQ , [url=lgwwzpvivkpu/]lgwwzpvivkpu[/url], [link=suulrklvpovl/]suulrklvpovl[/link], ebsvmgrilorp/
83
0
 
2
 
! Отговори
до76 преди 12 години
Няма некадърни лекари !! Има българи без здравна култура ,а за съжаление и без всякаква култура.не можете да очаквате от Лекарите да се държат като екстрасенси .Диагностиката/ и терапията /е единен и много сложен процес ,в който в по - голям % участва самия болен!!
82
0
 
2
 
! Отговори
Парадокс!!! преди 12 години
1. Безброй оплаквания от осигурените ,Че" за всичко си плащат"Реалността е ,че се внасят един мижави 8% и от там насетне на всички им се ще Безплатно здравеопазване.2. Не съобщат симптоми . Влизат в кабинет с "готова" диагноза и искат Изследвания?!? Ама ако може за всичко !!Е такова нещо никъде по света го няма!
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
просто разберете, че българският народ - осигурява и друг етнос. това е. както и да го увъртаме си е точно така. да ви е честита интеграцията, другарки и другари. днес съобщиха по националното радио, че Германия възнамерява да въведе постоянен контрол върху границите си.
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз мисля, че на малцинството!?!? здр. осигуровки са платени, не разбрах от кого - от държавата ли, от някаква организация или специално перо. Който може, да уточни.А ражданията им се водели "спешни случаи", и това не знаех. Май много неща не знаем за тях.
79
0
 
7
 
! Отговори
нина преди 12 години
и макар на 62 и без пенсия - най-редовно плащам здр. осигуровки, защото, в противен случай ще ми спрат жизнено необходимото безплатно лекарство - не че не живея в непрекъснат страх, че току-виж, спрели доставките поради някакви бизнес манипулации
78
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Изряилтянин търси работа. Досега съм работил миньор и пожарникар, но искам да опитам в здравеопазването. Имам огромен опит в геноцида. Мога да бъда Завеждащ отдел в коя да е болница. Също мога да работя на касата. Владея английски и иврит, но с българите се разбирам прекрасно. Носител съм на много награди - два пъти Герой на Социалистическия труд и Стара планина. Имам слабост към българи.
77
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Право сте написали, че най-големите консуматори на здравни услуги са НЕработещите - но защо премълчавате и ***, а пишете само за деца и пенсионери?Цели болници са пълни с ***, невнесли и стотинка в Здравната каса, често симулиращи заболяване, за да плюскат хляб от осигуровките ни в болниците !!!
76
3
 
7
 
! Отговори
До българин преди 12 години
И какво от това бе, пич? Няма разлика, че ти си осигурен, а те не са..Вероятността да станеш жертва на лекар некадърник е равна и за неосигурените, и осигурените.
75
0
 
9
 
! Отговори
До 73 преди 12 години
Много внимавам и не си купувам дори бг аспирин. Всичко, което се произвежда в България е в ръцете на алчните бивши комунисти, а сега капиталисти...
74
0
 
17
 
! Отговори
Българин преди 12 години
95% от *** са неосигурени, но се лекуват за наша сметка !!!
73
1
 
18
 
! Отговори
Сигурен преди 12 години
Неосигурен съм, защото последния път когато отидох в бърза помощ (заради тежък грип с повръщане, и жестока алергична реакция към Български Аспирин произведен от алхимиците, пардон, фармацевтите от Софарма). Там ме туткаха един час докато ме изхвърлиха с някаква листовка за лекарство против повръщане. После отидох в частна клиника и там се оказа че имам стомашна хеморагия, което значи стомашни кръвоизливи. Да си заврат здравното осигуряване там дето не огрява. Не щем им "осигуряването".
72
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази политика е умишлена.Ако искаха да вършат някаква рабата отдавна да са я свършили.Какво лошо има в това,всеки да си внася здравната осигуровка в собствена сметка и да има достъп до тези пари, но да ги ползва само за здраве.Но тогава какво ще правят *** и друга подобна ***?
71
0
 
20
 
! Отговори
Лора преди 12 години
Всички млади да се махнат от тая държава....На нас ни объркаха живота...на пенсионерите го съсипаха...и все чакаме нещо да се промени...А, те всички гледат да се налапат...и това е...И не им стигат милиони...а много милиони...Младите българи успяват навсякъде....но не им трябват връзки за да почнат работа...не питат колко стаж имаш на 20 години...а на 40годишните със стаж им искат да не са по стари от 25...Западнала работа...нямат ли пари хората...нямат ли работа...не ми ги хвали управляващит
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който е луд - да плаща :) Още през 2001-ва измрънках, че системата е идиотска, а от 1998-*** не съм стъпвал в ДЪРЖАВНА болнична институция. На частно. Хем по-качествено, хем по-приятно...а накрая като дръпна чертата излиза че е и по-евтино, отколкото ако бях плащал като поп всичките тия години.
69
0
 
18
 
! Отговори
Sol преди 12 години
А на мен вчера служителка в Бюрото по труда ми каза да се махам от България,докато не е късно ( на 25 години съм) , а днес същото ме посъветва и служителка от НАП, при която си подадох безсмислената данъчна декларация...
68
0
 
11
 
! Отговори
66 преди 12 години
Щях да се съглася с теб, но не си прав - не е на път да се срине, а вече необратимо се е сринало. Всъщност май вече съществуването на държава е само формално и без съдържание. Тя държавата май отдавна я няма.
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ami pravilno 2 miliona njamat zdrave i zashto da osigurjavat tova koeto njamat?
66
0
 
23
 
! Отговори
jeko преди 12 години
Всичко в тази държава е на път да се срине. Това което виждаме сега е един необратим процес. Системата не става. Тези хора, които имат пари постепенно започват да спират с плащанията. Коийто има кинти минава на частно. Който няма, бабина медицина за жалост. Това е положението.
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Епа *** са горе долу толко