Повикване на линейка струва 100 лв.

Българинът плаща по 10 лв. годишно за Спешна помощ
Обновена: 5 май 2011 11:08 | 5 май 2011 11:07,
169
Повикване на линейка струва 100 лв.
Снимка: Архив Булфото

Здравният министър Стефан Константинов започна популяризирането на Концепцията за спешната помощ. Пред БНТ той даде пример за несвойствените дейности, които в момента извършват екипите.

"Спешната помощ е скъпо удоволствие. Ако погледнем, българинът дава около 10 лева годишно за Спешна помощ. Това не са много пари. Но, от друга страна, едно повикване на линейка струва около 100 лева. За 100 лева ние не можем да си позволим хората да се обаждат да идват линейки, за да ги преглеждат по къщите, защото ние за 200-300 лева може да имаме 24 часа оборудван кабинет, където да преглежда лекар, където дори има лаборатория и да предлагаме тези услуги.“

За тази цел се изграждат кабинети към болниците, които ще обслужват граждани, желаещи спешен преглед.

„Това е мястото, където хората, които имат оплаквания, искат да заведат децата си или имат някакъв друг проблем, могат да отидат и там да получат решение на въпроса. Не е пътят, по който трябва да вървим - да викаме линейките. Това е скъпо нещо и ще става още по-скъпо в следващите години".

Ще се създаде списък на болниците, които могат да покрият критериите за реакция при спешни случаи, т.е. притежават необходимата апаратура и квалифицирани медици. Така спешните екипи ще се освободят от излишна натовареност.

Още за Концепцията

Идеята за изнесени екипи за бърза реакция не е нова. В градове с над 200 хил. души, ще има повече от една стартова точка за линейките, се предвижда в стратегията. Подходящи за това са ДКЦ-тата или болниците. В районите, където над 10% от населението се намира на разстояние, предполагащо над 20 мин време за достъп до спешна помощ, ще има временно базирани екипи.

Още по темата
В момента в системата има 28 центъра в отделните области със 198 филиала към тях, които се намират в различни общини. Те няма да се преструктурират или закриват в скоро време, успокои вчера министърът.

"Проблем със сградите няма – обясни министърът. – Те не са държавна собственост, но договорите им са за 10 г. или безвъзмездни", т.е. няма да се харчат повече пари за обезпечаване на сградния фонд на съществуващите или нови филиали на Спешната помощ.


Базата

75 млн. лв. годишно над сегашния бюджет за здраве са необходими, за да се осъществят всички мерки в Концепцията. 60 млн. лева от тях ще отиват за заплати, 10 млн. лв. – за поетапно обновяване на автопарка, 3 млн. лв. – за поддържане на материално-техническата база, 1 млн. лв. – за поддържане на информационната система, и 1 млн. лв. – за обучение на персонал.

В момента системата разполага с 813 санитарни автомобила, от които 400 са купени през последните 4 години. Те са оборудвани по европейски стандарт с дефибрилатори, ЕКГ и всичко необходимо при оказване на спешна помощ. След 2-3 години обаче ще е необходима поетапна подмяна на техниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
1
 
! Отговори
luben lefterov преди 12 години
ami bratqta *** koi 6te obgrijva vsqka ve4er? ot tqh kakvo 6te vzemat?
165
2
 
2
 
! Отговори
до 165 преди 12 години
е т,ва мислене ще жертва живота на някого и после пак лекарите виновни.......Трябва да се разграничи спешния от мързеливия ,на който му се ще и да си лежи и да се прлегледа безплатно.....и то Бързо!!Смехория.......... ,но е трагично
164
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
159, стото лева няма да ти ги искат, ама нали разбираш тия парички откъде идват, а? Т.е. не знам 'що не могат да ми пратят линейка, при положение, че тя се поддържа от моята заплата, и т.н., и т.н. ... Схвана ли?
163
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
****ерунгели мръсни, а аз за какво плащам здравна осигуровка всеки месец в размер на 78 кинта, а? За 20 години веднъж я да викна, я да не викна линейка... А като се наложи - нямало пари... Кучкари гадни! Не било хубаво човек да кълне, ама на - дано и на вас да ви се наложи един ден да чакате линейката и да плащате бол за нея... Плюя на такива мизерници като вас! ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА!!!!!!
162
2
 
3
 
! Отговори
попа преди 12 години
Искам от министъра само да ми изнесе статистика колко от повикванията на Бърза помощ са за Факултето, и кой точно заплаща тези 100 лв на такива повиквания. Само тази статистика ми изнеси, министъре, не ми хвърляй мекици във въздуха. Хората трябва да знает къде им отиват осигуровките - онея черните за да раждат по 10 деца и да ни крадат ден и нощ.
161
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво ви е толкова чудно, министърът ползва информация, която му подават икономическите експерти в МЗ. Всъщност ви е казал колко струва в момента разходът за едно повикване на спешна помощ, изчислен на база на амортизация на техниката, заплати на персонала и т.н. Ако погледнете стойностите на един ден лежане в болница, свят ще ви се завие.
160
2
 
4
 
! Отговори
пепи преди 13 години
ГЕРБЕРСКИ геноцид,при това некадърен
159
1
 
7
 
! Отговори
пепи преди 13 години
Еми вдигнете заплатите от понеделник,кви са тия предизборни трикове,аз сам здравен работникняма да работя за тази скапана система некадърници смешни ГЕРБ не дават пари за болни и хората са захвърлени да умират камо ли за заплати *** мръсни лъжат нагло,няма да се гласува за тия *** ей!!!
158
1
 
6
 
! Отговори
стг преди 13 години
добре, някой ще ми обясни ли къде е казано че искат от хората по 100 лв на ръка щото повечето коментиращи това обсъждат в момента как ще викат линейка като им искали 100 лв а те нямали
157
3
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 13 години
за съжаление ни оправляват ЖАЛКИ еничари
156
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tova e ni6to. v USA da povika6 lineika ti struva 800$. Srednata zaplata e 1200 1400$ Ako niama6 zastrahovka Bog da ti e na pomo6t. Moi rodnina v Usa mu praviha operazia na bubrezite, sega im dulzi 60 000$.
155
2
 
7
 
! Отговори
някой преди 13 години
155 май министъра е и двете :).Всеки месец на всеки работещ човек му се отдържат пари за здравни осигуровки и накрая да не можеш да викнеш БП ако ти се наложи. То в БГ е по добре да не се разболява човек иначе си е 50 % във гроба.
154
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
,,Спешната помощ е скъпо удоволствие'' - думи на здравния министър............................................Тоя *** ли е, луд ли е?Може ли нуждата от медицинската помощ да бъде наречена удоволствие?Скъпо удоволствие е да платиш много за нещо, което не ти е нужно, а можеш и без него.Следва една дълга и сочна псувня от мое име към министъра, която няма да напиша.
153
0
 
8
 
! Отговори
vazmuten преди 13 години
Първо министъра и другите като него да си сменят служебните автомобили,има и по-евтини,служат по същия начин и са по-подходящи за манталитета и произхода им.Второ:плащали сме цял живот здравни осигуровки на заплати и на всички допълнително взети премии,бонуси и всеки взет лев на ведомост.Министърът в прав ред ни казва:линейките няма да идват до дома ви,вие ще идвате с такси или лична кола до нашите кабинети,защото за линейките и лекарите няма пари,а вие как ще намерите пари си е ваша работа.
152
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само ,че някой който не е лекар е трудно да прецени дали е за спешна помощ или не. Първата ми бъбречна криза беше толкова тежка ,че загубих съзнание. Не знаех какво ми е. Камъче може да звучи невинно ,но като не знаеш викаш бърза помощ. С майка ми също се случи подобно. Получи силни остри болки в корема ,не минаха повече от три часа (в които чакахме линейка). Закарах я аз до Пирогов и първо за опасяваха за перитонит. После се оказа друго ,не така страшно.
151
2
 
3
 
! Отговори
anonimus преди 13 години
а линейките са за тези, чиито живот зависи от оказването на компетентна помощ и поддържане на жизнените функции на път към болницата.
150
9
 
5
 
! Отговори
anonimus преди 13 години
100 лева струва линейката на данъкоплатеца, а всички знаем колко хора злоупотребяват със спешната помощ. Лично аз не съм съгласна здравните ми осигуровки да отиват за някой, на който му се е приискало да му измерят кръвното или го е домързяло да отиде на лекар. Спешните кабинети са добър вариант, от който съм се възползвала многократно - ако мога да стигна до входа да отворя на линейка, значи мога да стигна и до таксито и с него до кабинета.
149
0
 
1
 
! Отговори
Detektiff преди 13 години
"Shte se sazdade spisak na bolnitsite izpalvashti kriteriite....." kazva ministara. Dobre. Zadaljitelno obache da se sastavi / e pravilnata duma, mislya/ i spisak na BOLNITE KOITO POKRIVAT KRITERIITE ZA SPESHNI POSESHTENIYA NA DOMASHEN ADRES. Taka shte bade nai-spravedlivo.
148
4
 
14
 
! Отговори
пепо преди 13 години
Абе оставка изка пове4ето от народа !Този кабинет е некомпетентен и не знае как да управлява народа!
147
2
 
15
 
! Отговори
pepo преди 13 години
*** е и този министър,със здравеопазването експерименти не се правят защото хората умират ***