Печките били по-вредни от GSM антените

Лобистки спор се развихри в Народното събрание
Обновена: 11 май 2011 17:05 | 11 май 2011 15:50,
99
Печките били по-вредни от GSM антените
Микровълновите печки са по-опасни от антените, твърдят от ГЕРБ. Снимка: Архив Булфото

Бурен спор се развихри днес в Народното събрание по време на дискусията около промените в Закона за здравето, внесени от "Синята коалиция".

Сините предложиха да не се допуска монтирането на излъчвател на нейонизиращи лъчения върху по-ниска сграда от околните, ако разстоянието между тази и съседните попада в рамките на хигиенно-защитната зона на излъчвателя.

Повече от час народните представители обсъждаха микровълновите печки или антените на мобилните оператори са по-вредни за здравето на хората.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов бе един от първите, които възразиха срещу внесените законови промени, целящи да се защитят гражданите от вредното влияние на антените на мобилните оператори.

Най-големите лъчения идват от микровълновите печки, заяви Иванов. Според него те увреждат не само здравето на хората, но и самата храна.

По-вредни от антените на мобилните оператори са самите мобилни апарати. Да се играе със страха на хората, е изключително вредно, категоричен бе Лъчезар Иванов, който се прочу с множество корупционни скандали през последната година. Те станаха причина той да се раздели със зам.-председателския пост в Народното събрание.

Микровълновите печки не са рентгенови апарати, контрира синият депутат Ваньо Шарков. Той обвини Лъчезар Иванов в некомпетентност.

Колегата му Иван Иванов от ДСБ заяви, че Иванов защитава интересите на мобилните оператори. За пример той даде неговото участие в аферата "Верту", при която група депутати бяха подмамени в хотел с обещания за безплатни луксозни телефони.

В предложението на „Синята коалиция“ бе залегнало изискването да не се допуска монтирането на излъчватели на нейонизиращи лъчения на разстояние по-малко от 500 м до детски градини, училища, лечебни заведения, домове за възрастни хора и хосписи.

След едночасовия спор очаквано мнозинството на ГЕРБ и „Атака“ отхвърли предложенията на сините. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Убеден съм,че всички партии и депутати имат вредно лъчение върху българския народ!Като вредни такива съм убеден,че трябва да се закрият и обявят за незаконни!Един президент с няколко министри ни стигат за да управляват държавата ни.
47
3
 
16
 
! Отговори
Некомпетентен преди 13 години
Как може да сравнявате WiFi с микровълнова. Работят на близки честоти, ноо...Безжичните рутери са с 50mW (0.05W), а микровълновите- сами може да видите на етикета трицифрените ватове. :) Колкото и да е екранирана има излъчване. Отнсно вредата от GSM антените- ами телефона до ухото (особено, когато набира) е много по-вреден от това да стоиш на 10м от антената.А депутатите незнам как могат да коментират закони, като са толкова технически неграмотни.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди години, Вонегът иронизираше правата и обратната зависимост между размерите на раздадените рушвети и натрупаната печалба... Впоследствие.А дори не е подозирал за явлението "български дупетат"!
45
1
 
2
 
! Отговори
Microwelle преди 13 години
Специално за бълг. депутатите ще издадем каталог на енергийните "вредители".Що е то енергия и как тя влияе върху човешкият организъм?Положителни и отрицателни въздействия.
44
2
 
7
 
! Отговори
noname преди 13 години
Вчера от мтел, монтираха микровълнова печка на покриеа на съседния блок :)А днес като чуха от мозъците в НС, че била по вредна я замениха с антена... А кажете после че няма полза от народните ни представители.
43
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лъчко Иванов пак е в далаверата, докат не отиде на некоя сбирка на която ще раздават безплатни микровълнови печки. Тогаз друга песен ще запее.
42
1
 
2
 
! Отговори
Грую преди 13 години
До 25:***. Отиди сега до микровълновата, и виж на каква честота е магнетрона (2.48-2.52ГХц). След това се разходи до рутера и виж в какъв диапазон работи - 2.41-2.48ГХц.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Rabotia v tazi oblast i postoianno triabva se opitvam da obiasniavam slednoto: V Bulgaria normite sa strashno strogi, po-strogi ot pochti ciala Evropai sveta. Naistina, zakonut e ot 90-a godina, no tam se kazva kakvi sa predelno dopustimite normi i te sa nepromeneni. Vseki operator, nezavisimo kak se kazva spazva i se stemi postoianno da spazva tezi normi. Izkliuchitelno trudno e da se spori s politici, i s hora bez argumenti, igraeshti si sus straha za zdraveto na horata!
40
2
 
5
 
! Отговори
4140 митко преди 13 години
На Лъчо Мозъка Vertu-то не излъчва вредни вълни....
39
1
 
5
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Според проучване на български учени проведено за 22 години,има вредно излъчване от българските пари и банки.Не се препоръчва да има банка около държавни учреждения от всякакъв тип.Особено вредни са с оказали чуждестранните валути-тяхното облъчване е надвишило всички познати ни по БДС стандарти за вредност.
38
2
 
9
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Ей голяма лапачка пада, мааамустараа!Вредно, невредно, спорна работа е наистина!Не мога да разбера обаче, какво ви пречеше да приемете цитирания текст поне?! Да се държат далеч поне от децата ни тези антени?! Пък после, ако успее някой да докаже, че са безвредни, ако ще и в детските градини ги вкарайте! В крайна сметка, едва ли става дума за повече от стотина антени в цяла България! Не за всичките, само тези до деца! Дори и от този ли никаквъ разход пазите операторите бе?! *** гербави!!!
37
2
 
12
 
! Отговори
gtf преди 13 години
После ходете ми разправяйте, че герб и бсп не са едно и също ...същото като едно време за Чернобил. Вий сте за затвор бе, тва е геноцид !
36
8
 
2
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 31: Тоя пък трие молекули...Боже, прибери си вересиите...
35
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За пореден път ГЕРБ лобират за монополите у нас.
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Герб това е най вредното в момента за ограбения български народ
33
1
 
20
 
! Отговори
... преди 13 години
Вижте как е по света, така трябва да е и тук. Като нямаме пари за проучвания, да се учим от нормалните държави...
32
1
 
6
 
! Отговори
do 20 преди 13 години
Този проблем е световен, за което и Световната здравна организация, на основание на резултатите от Международен проект за изследване влиянието на електромагнитните полета върху човешкото здраве, препоръча на страните членки на тази организация да регламентират здравната закрила на населението от тези полета чрез национални закони, като е предложила и образец за такъв закон.
31
7
 
17
 
! Отговори
Елементарна Физика преди 13 години
Храната не е вредна от микровълновата печка тъй като електромагнитните вълни пораждат *** на водните молекули, които ги карат да трептят и да се трият, при което яденето се затопля. Мисла че депутатите са по вредни от ЕМВ.
30
9
 
1
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
БРАВО ГЕРБ , БРАВО АТАКА ... ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДОКАЗАХТЕ ЧЕ МИСЛИТЕ ЗА ХОРАТА - ВЕРВАЙТЕ МИ - ХОРАТА ЩЕ ГЛАСУВАТ ОТНОВО И ВИНАГИ ЗА ВАС ...
29
1
 
13
 
! Отговори
we преди 13 години
Лъчезар Иванов един от многото "лапачи" заслужаващи затвор ......