Пернишката кметица се дърпа за Акт 16 на АМ "Люлин"

Така откриването на пътя, планувано за неделя, е под въпрос
Обновена: 11 май 2011 17:10 | 11 май 2011 17:10,
118
Пернишката кметица се дърпа за Акт 16 на АМ "Люлин"
Снимка: Булфото

Има опасност община Перник да не подпише Акт 16 за магистрала "Люлин", ако фирмата строител не изпълни всички поети към нея ангажименти. Това стана ясно от думите на кметицата на общината Росица Янакиева.

На 1,5 млн. лв. възлизат щетите, нанесени на община Перник, за които има претенции за възстановяване.

Вече строителният министър Росен Плевнелиев обяви, че за неделя е планирано откриването на трасето.

До този момент магистрала „Люлин” има издаден Акт 15, тоест изпълнителят е предал обекта на възложителя, и тече държавна-приемателна комисия за подписването на Акт 16.

След това в рамките на един-два работни дни ще бъде издадено и разрешение за ползване на обекта. Това са очакванията на пътната агенция.
 
„Община Перник продължава да има претенции към главния изпълнител на автомагистрала "Люлин" и засега не е подписала Акт 16“, обяви кметът Росица Янакиева.

По думите й турският консорциум "Мапа Дженгиз" не е изпълнил ангажиментите
си, поети в подписано на 12 април споразумение, а повечето от фиксираните в документа срокове вече са изтекли.

„Формално е изкърпен пътят от пернишкия квартал "Мошино" до Мало Бучино. В дясното платно в посока към Големо Бучино настилката е натрошена, деформирана и при първия дъжд ще падне. Не са почистени крайпътните канавки по шосето“, оплака се пернишката кметица. 

"Мапа Дженгиз" дължала на община Перник над 300 000 лв. за ползвани терени за депа. Изместено било и коритото на река Рударщица и "Мапа Дженгиз" не била предприела нищо за укрепване на брега.

Росица Янакиева настоява към възстановителните мероприятия да се прилага същият стандарт, както и при строителството на автомагистралата.

Още по темата

Тази сутрин е била проведена поредна среща с ръководството на "Мапа Дженгиз". Оттам обаче са отказали да подпишат анекс към споразумението, не приемайки обема работа, изискван от тях, заяви Янакиева.

Агенция "Пътна инфраструктура" е отправила покана към община Перник днес да подпише Акт 16. "Наш представител е заместник-кметът Михаил Михайлов. Той днес отсъства", заяви Росица Янакиева.

Общата сума за изграждането на магистрала „Люлин” е 185 млн. евро с ДДС, включително и с оскъпяването.

15-16 хил. автомобила на денонощие пътуват в двете посоки между Перник и София, сочат данните на Пътната агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не е поставяла условия когато ДРУГАРИТЕ ПОДПИСАХА С ТУРЦИТЕ?ТО ДА СЕ СНИМАШ С ГОЦЕ И ДА СИ КУКЛА НА КОНЦИ СЕ ИСКА МНОГО АМА МНОГА ПОДМАЗВАЧЕСТВО!СЕГА СИ ПРАВИ ПРЕДИЗБОРНА ПРОПАГАНДА!ХА хА ХА...НА НАС ТЕЗИ НОМЕРА ЗА ГОЛЯМАТА "ЛЮБОВ" КЪМ НАРОДА И ПОЛИТИЧЕСКИ МАСКАРАД ни е много ,ама много добре известен!ОТ ДЕТСТВО ТА ДО ГРОБ СЕ НАСИЩАМЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКА ЛЮБОВ КЪМ НАРОДА!
114
0
 
3
 
! Отговори
ани преди 12 години
какви притенции има кмета на перник-нали е от бсп,къде беше преди две години ,нали пак в кметството -защо не са подписали доп.споразумения;сега прави въртели защото така са наредили от поситано -колкото повече се мотат толкова повече ще плюват@
113
3
 
1
 
! Отговори
попа преди 12 години
109, прав си че на управляващите друг им е виновен - той затова Саркози натовари де що има *** и айде обратно без да му е много зор, щото и той много се съобразява. Гледам че никой още не си е срязал ритуално вените заради това му дело. Само на вас простоватите герберчета друг ви пречи. Да знаеш че това е една от теоремите на комунизма - ама ти като пребоядисан комунит го знаеш.
112
0
 
0
 
! Отговори
Обречена работа преди 12 години
Турските фирми си оставят ръцете с некачественото си строителство. Недай Боже един земетръс от 6 -та степен и ще цъфне всичко, което са правили. Строят нови блокове, разрушават пътищата и после... *** ги гони. Наоколо всичко е кал и мочурляк. Слаба ракия са те. Ама някой за комисионни за сметка на купувачите ги наема. Аман от неграмотност, аман от продажност.
111
3
 
2
 
! Отговори
Smart преди 12 години
Много си е права пернишката кметица! Смятам, че всеки/всяка фирма трябва да се научи да си върпи работата качествено и според споразуменията, което в Б-я не се наблюдава особено.А, Плевнелиев ни е ясен, този мушморок, той си гони неговите интереси и изобщо не му дреме за последствията...
110
3
 
1
 
! Отговори
Скандал преди 12 години
Ами сега Бойко к'во ще открива в неделя :))))))
109
1
 
4
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
185 милиона евро е цената на магистралата!!! За колко километра? Тази цена е многократно по скъпа от цената на км магистрала в западна Европа!!! Как става това при положение че заплатите плащани тук са многократно по ниски! А тяхната калкулация влиза при оформянуто на крайната цена! горивата и те са по ниски от Запада така че никак не е логична тази цена! яко крадене има и печалба за комисионни!!!
108
5
 
6
 
! Отговори
гост преди 12 години
Какво хулите правителството? Да не би то да е сключвало договорите с турската фирма? То просто нямаше избор, приклещено от изпипани договори, които в никакъв случай не са в наша полза. Същото беше и с летището, с електроразпределителните дружества, с мобилните оператори и да не изреждам. Дано да се пребори жената и турците да си досвършат работата. Някой преди време е спечелил от тези договори и сега друг обира помията. Успех желая и дано се разреши въпроса в полза на България!!!!
107
1
 
3
 
! Отговори
4o4ko преди 12 години
За съжаление, ще я принудят да подпише само срещу обещания.
106
2
 
7
 
! Отговори
Pernik преди 12 години
Бат Бойко,сечено през пръстите,а?Браво на кметицата!Перник ще излезе на война,но евала на Бойко ,няма да направи!Ясно ли е?
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде Боко да те видиме сега с акт 16 лесно ли се взима.....
104
7
 
8
 
! Отговори
Граничар преди 12 години
Искам КПП на края на магистралата и входни визи за перничани.
103
6
 
11
 
! Отговори
miro преди 12 години
абе тези гербери защо не инвистираха милионите в селското стопанство както зове великия им вожд ами се спуснаха към наи голямата далавера пътищата с размах?а ми там са готините комисионни а как и с какво се строй никои не знае.да разработят пустеещите земи да започнат да изхранват черните от Африка може и да имат милиони печалби в кратък срок да дъдът пример като са толкова можещи защо не го направят?
102
3
 
21
 
! Отговори
dido преди 12 години
Браво една кметица да застане лице с / у лице с гербери това е геройство Лъжат селото й и след тах оставят разруха а сямо се хвалят че кои знае какво са направили готови на всичко нищо че след това хората ще се чудят без пари как да се оправят в тази малка община. срам и позор и още веднаж браво на кметицата Не подписваи жена да докарат машините за 2 дни да ви оправят нещата Подържаме те
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
pernik e na nekvi 20 min do sofia
100
0
 
1
 
! Отговори
AZ преди 12 години
e to biva vsichkite da ste s promiti mozuci, politicheski naklonnosti i drusani s nqkolko neshta ednovremenno, ama kak puk edin ne se nameri da kaje neshto smisleno i bez obidi v toq forum be.. bulgarska rabota! Chujdencite sa pravi, chernogledi sme i se pliuem poveche ot kolkoto trqbva, nishto chudno che jultite vestnici procuvtqvat - vseki gleda na drug seira i zlobee i se kefi..
99
0
 
6
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
До 93.Само едно питане към теб имам:Коя чужда фирма проектира и построи виадуктите на Витиня едно време, и колко Български пари изнесе навън като печалба?
98
22
 
12
 
! Отговори
Валката преди 12 години
Няма няма АКТ 16, но в неделя ще открием поредния обект от национално значение напук на ония некадърници Станишев и подлогата Доган, които съзнателно спъваха и оскъпяваха проеката, за да може да ни изолират още повече и да нагушим турската фирма, некадърна фирма....
97
3
 
17
 
! Отговори
недоволен преди 12 години
Какво ли се дърпа таз кметица за акт 16 като ББ вече е наточил ножицата. Все още някои хора се правят на принципни а всички знаем че нещата в България се случват след решение от Дондуков 2 или това е поредния пазарлък за повече средства за Пернишкия регион. Трябва да приветстваме повече такива мероприятия.
96
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
естествено нали е от БКП...правителството трябва да се саботира...