Полицейско насилие имало при всяка власт

В МВР имало системен дефект, твърди зам.-министър
Обновена: 12 май 2011 10:10 | 12 май 2011 10:09,
74
Полицейско насилие имало при всяка власт
Кадри от ареста на Тенчо Попов. Снимка: Архив БТА

Полицейското насилие съществува независимо кой е на власт.

Това обяви пред БНР зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Според него, когато се „наблюдава един системен дефект, а такъв има, трябва да се потърси причината“. 

Веселин Вучков съобщи, че има 27 решения на съда в Страсбург за полицейско насилие.

"Те обаче не са от тази година, а има случаи от 1994 и 1996 г.", каза Веселин Вучков.

От началото на 2011 г. има 35 сигнала за полицейско насилие – четирима полицейски служители са наказани, а един е уволнен.

Още по темата

Те задължително отиват след това в прокуратурата, трябва да се намери начин тези случаи веднага да отиват в прокуратурата, а не първо жалбите да са в МВР.

Това, че веднага не се осигурява адвокат, също е полицейско насилие и това не позволява безпрепятствено и обективно разследване, отчетe зам.-министърът.

Случаите на полицейско насилие през 2010 г. са били 3 пъти повече в сравнение с 2005 г.  Отчетлива е тенденцията за повишаването им през последните години, сочи доклад на Института "Отворено общество".

Общият брой случаи на насилие от правоохранителните органи за последните 2 г. е 30, а за периода 2004–2008 г. е 35, което е значително покачване.

13 от случаите завършват със смърт, което се равнява на "поръчковите убийства за този период, смятат от "Отворено общество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полиция ни пази, *** ни гази, Сладкишев реве-много е добре. Баща станал, абе не беше ли п.дал?
72
0
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
"""насилието е израз на слабост-слаба държавност слаба полиция...хрантутим 70000 бездарници които са недосегаеми от закона...толкова фрапиращо насилие е имало само при цвъ цвъ...хората все за майка му говорят. """Бате, ти да не броиш и семействата им на милиционерите? Къде са тези 70 хил полицаи? Лаик...!
71
0
 
0
 
! Отговори
ДО 69-ОТ ГОЦЕ преди 12 години
КАКВО ДА ПРИЗНАВАМ БЕ,ЗА ЗАКОН?!ЗАТВОРИТЕ СА ПЪЛНИ С ***,КРАЛИ КОКОШКИ И ПРАСКОВИ ДА СИ ХРАНЯТ ДЕЦАТА,А ПРЕСТЪПНИЦИТЕ С ДЖИПОВЕ И ПО ПЕТ КИЛОГРАМА ЗЛАТО НА ШИТЕ ВИЛНЕЯТ НА СВОБОДА И ТИ ЩЕ МИ ГОВОРИШ ЗА ЗАКОНИ.НЕ ЗАЩИТАВА ***,НО ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА,ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ!
70
0
 
2
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
И без униформи спекулират навсякъде със служебното си положение.Вадят картата и СЛУШ...!
69
0
 
1
 
! Отговори
DEMOKRAT преди 12 години
ZA BG. TRQBVA ZDRAVA RAKA.NI6TO NE PRIZNAVAME KATO ZAKON.OSVEN DA REVEM I DA SME NEDOVOLNI DRUGO NE MOJEM.
68
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
БлагодаряТогава за какво говорим. На запад видиш ли полицай замръзваш, а тука като го знам с какви се движи извън работно време се отвръщавам.В България няма полиция има тарикати в полицейски униформи.
67
0
 
2
 
! Отговори
65 преди 12 години
Ами то имаше преди време някъде подобна статистика и цифрите бяха втрещяващи. До колкото си спомням някъде около 30% бяха с висше образование, 60% със средно и 10% с основно. Не съм сигурен за средното и основното, защото цифрата на хора с основно образование в тая система беше втрещяващо висока.
66
0
 
2
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Вучков тия решения на ЕСПЧ не са от тая и от миналата година, щото и ония не са си счупили краката да бързат. За периода 2008 - 2010 г. има подадени 900 жалби :))). С това темпо на успеваемост на държавата - горе-долу 0 до година-две и по тия дела ще има осъдителни присъди. Лошото е, че пак ние данъкоплатците ще плащаме обезщетенията, а не безхаберните милиционери и некадърните министри като тебе!
65
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
До 53Ама аз не съм виждал да слагат белезници на депутати и тем подобни, които ограбиха България. Искам статистика колко от полицаите са с висше образование, колко са с авторитет в съответния град. Няма да има и 5% , защото самите полицаи действат в едно с мутрите.
64
1
 
2
 
! Отговори
До 62 от Гоце преди 12 години
Ох, да бях агент Гоце,но не съм!Не са единици престъпниците-полицаи,не са единици!Е,има и честни момчета,но ако не влязат в "игрите"-МАРШ!И навсякъде е така-не влезеш ли в "игрите" на шефа,не си удобен и МАРШ!В системата на МВР обаче,не минава само с МАРШ!Там играят и куршуми...!
63
0
 
2
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 12 години
Полицейското насилие като физически акт е само един от проблемите в полицията. Нямате представа колко е опорочено ДОСЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО. Откакто е в ръцете на разследващите полицаи, тази дейност няма нищо общо със законоността и демокрацията. Масово се извърват ПРЕСТЪПЛЕНИЯ като манипулиране на показания, заплашване и подкупване индиректно на свидетели, като им се обяснява че ако дадат ОТКРОВЕНО ФАЛШИВИ показания срещу някой нарочен, полицаите ще си затворят очите за техни прегрешения.
62
1
 
1
 
! Отговори
До 60 преди 12 години
Гоце, дано само не си агент Гоце, че с него изобщо не искам да имам нищо общо, дори и спор, нооо написах обикновени *** за което се извинявам на наистина обикновените такива, които нямат нищо общо с престъпността, но така го написах, защото така го поднесоха в медиите. Сега че има полицаи свързани с мафията няма спор, но не всички са такива и не трябва да плюем с/у полицията заради еденици мошеници.
61
1
 
0
 
! Отговори
игрички преди 12 години
Ако видите на улицата, че полицаи преследват полицаи, това значи, че едните са обрали някой митнически склад, а вторите ги гонят. След показната гонка, предавана от някоя кабеларка, ролите се сменят. Тези полицаи, които току що са обрали склада, вече са на "служба", и гонят колегите си, които преди малко са ги преследвали, но пък сега е техен ред да оберат някой митнически склад.
60
0
 
0
 
! Отговори
до 56 от Гоце преди 12 години
561 много си наивен бе,та порастни малко! Ами ще бъдат стресирани турчилята,ще бъдат,защото ПРОСТИТУЦИЯТА,ДРОГАТА И ТОВА,КОЕТО НАРИЧАШ ПРЕСТЪПНОСТ Е ПОЛИЦЕЙСКИ БИЗНЕС,АКО НЯМАШ НИЩО ПРОТИВ,НЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ТУРЧИЛЯ ИЛИ БЪЛГАРЯ!!!
59
2
 
0
 
! Отговори
Калин преди 12 години
попитали шайката обладала страната ..кой е кинезитерапевта на мафията .. а те отговорили еднозначно .. МИЛИЦИОНЕРА :)Никва полиция не сте .. :) Ако имаше полиция .. щяхте да китосвате голф двойки !
58
0
 
3
 
! Отговори
maleto преди 12 години
*** какво плюете полицията.все тя ви е виновна,защото сте свикнали давъртите само далавера,и ако може никой да не ви закача.това насилие ли е на снимката.този *** се засилва към полицая а вие искате той да му каже-господине моля ви, ние идваме да ви арестуваме не оказвайте съпротива,носим ви една ракийка да пийнете,салатка ще ви направим и вместо в ареста ще ви заключим в шератон.и това ако е насилие
57
1
 
2
 
! Отговори
До Калин преди 12 години
Калине, абе ти ли беше тоя, който защитаваше мегакрадеца Костов, че нещо си ми познат, ама не мога да се сетя. Извинявай, ако греша.
56
5
 
4
 
! Отговори
Ало, ало! преди 12 години
Полицейско насилие трябва да има, за да има респект, а не като ония *** в Кърджали, взели да се оплакват че били стресирани като нахълтали с качулките посред нощ. А се оказа, че сина им въртял проституция и дрога, престъпник та дрънка, ама трябвало да го черпят по една бира и да му се извинят за безпокойството. Малеее абе това държава ли е или драматичен театър, всеки реве за нещо, а престъпници и изнасилвачи се разхождат на спокойствие по улиците, а честните хора треперят да не ги ограбят
55
4
 
2
 
! Отговори
Калин преди 12 години
да се представяте за човеци .. малко си е нагло .. *** вии сте си такива :)
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАЛИН ДА СЕ ВРЪЩА В ЛУДНИЦАТА. ДА ПРЕСТАНЕ ДА ТОРМОЗИ ХОРАТА.