Спецченгета бъркат ареста със снимачна площадка

Кадри от арестите по делото "Цонев" отиват при главния прокурор и в МВР
Обновена: 27 апр 2011 15:11 | 27 апр 2011 14:47,
108
Спецченгета бъркат ареста със снимачна площадка
Маскираните полицаи позират за снимка насред акцията. Снимка: БТА

Полицейско насилие и антимафиоти, които позират пред обектива насред спецакция. Това показват кадри от ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, излъчени в Софийския градски съд (СГС).

Попов заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията от СГС Петър Сантиров са подсъдими за предлагане на подкуп на следовател от националното следствие. Целта била следователят Петьо Петров да „смачка“ доказателствата по досъдебно производство, така че да не се стигне до дело.

Показаният днес запис е от охранителна камера в нотариалната кантора на съпругата на Тенчо Попов. Камерата е запечатала спецполицаите, които нахлуват в офиса, почти разбивайки вратата, блъскат Попов в касата, а след това го просват по очи на пода. Маскираните полицаи настъпват ръцете му, докато техен колега приготвя белезниците. След това Попов е отведен в друга стая.

През това време полицаи сядат на дивана в офиса и позират с вдигнати нагоре палци, а друг служител на МВР ги снима с фотоапарат.

Съдът ще изпрати видеозаписа до главния прокурор Борис Велчев, до главния секретар на МВР Калин Георгиев, както и до градската прокуратура.

За изпращането на записа в МВР настоя прокурорът по делото Божидар Джамбазов, според когото има неправомерни действия от страна на полицаите.

Според адвокат Васил Василев Върховната прокуратура трябва отново да провери дали има нарушения от страна на зам. градския прокурор Роман Василев, който ръководеше акцията, и от полицаите. Припомняме, че прокурор Василев бе наказан с порицание заради думите, отправени към Николай Цонев при ареста: „Тъй като сте си абсолютен престъпник, долу на земята“.

Иначе съдебната зала днес отново приличаше на киносалон. Освен кадрите от охранителната камера беше излъчен и запис от арестите на тримата подсъдими, предоставен от прокуратурата. В предишно заседание бе показан записът, разпространен на 1 април 2010 г. от МВР, но той не беше пълен. От ведомството са информирали съда, че не разполагат с други кадри.

Още по темата

Същевременно стана ясно, че СРС-тата срещу подсъдимите са започнали с устно разпореждане – зам. градският прокурор се обадил по телефона на вътрешния министър. Цветан Цветанов от своя страна устно разпоредил спешно подслушване.

Ден по-късно е поискано разрешение за СРС-тата от апелативния съд в Бургас. Подслушването обаче е започнало срещу следователя Петьо Петров с мотива, че е поискал подкуп, а не, че такъв му е предложен, както твърди обвинението. По-късно обаче „техническата грешка“, както твърди Роман Василев, е поправена.

Съдът днес прие и експертиза, според която искането и разрешението за използване на СРС-та са написани с един и същ почерк, т.е. са подадени от едно лице. Вероятно и химикалът, който е използван, е един и същ, обясни вещото лице пред съда.

Друга техническа експертиза обаче проточи процеса. След като няколко месеца съдът не можеше да намери експерти от МВР, които да изяснят дали видеозаписът от СРС-тата е цял, или монтиран, стана ясно, че това ще извършат експерти от БАН.

Днес обаче се оказа, че служител по сигурността на информацията от БАН е върнал документите в съда с искане да бъдат декласифицирани, при положение че още миналата година съдия Иван Коев се произнесе, че те не представляват държавна тайна.

Според съдията така служителят на БАН е възпрепятствал работата на съда и по същество е отказал съдействие. Затова и го глоби със 100 лева, но предупреди, че при повторен такъв случай ще наложи максималната глоба от 2000 лева.

Делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов ще продължи на 2 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
кресльо преди 12 години
Откакто всички станаха артисти е така .Нерде Ямбол ,Нерде Стамбол.
102
0
 
1
 
! Отговори
Усмивката преди 13 години
Този запис много ми прилича на фотографиите на полицаите, дето са се снимали за спомен с отрязани партизански глави.
101
1
 
3
 
! Отговори
Диванчето преди 13 години
Абе, ей....! Аз съм скъпото диванче на което могат да сядат само пухкавите дупета на магистрати, политици и манекенки. Кви са тези полицаи? Виновни!!! Да ги разпънем на кръст, че са имали нахалството не само да седнат, но и да се снимат!С уважение: ДИВАНЧЕТО на СЪДИЯТА
100
0
 
4
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
97Историята помни случаи когато "невинните" МВР влязоха в дома на съсвсем невинни и нищо неподозиращи граждани и ги натръшкаха по земята. Кой ще поеме отговорността, вината за нахлуване с взлом, за причинени физически и психологически травми, за оронване на авторитета на тези граждани!? А да ви напомня само, че според всички законодателства на цивилизования свят - човек е невинен до доказване на противното, дори и белезниците не са задължителни при арест ако няа съпротива!
99
0
 
4
 
! Отговори
kyko eb преди 13 години
kraino vreme e borko vel4ev da vzeme da gi pra6ta lakeite si na psixo pregled, s tezi bolni mozaci prokyror4etata si praviat kakvoto si izkat ,,,,,za6toto ni6to 4ydno sled nekoi e vreme kogato vkarat nekoi i dryg lakei prokyrorski v invalidna koli4ka da ne se 4ydii darjavnia aparad zo6tooo .....
98
0
 
11
 
! Отговори
MVR=TUPOTA!!! преди 13 години
V EDNA NORMALNO RAZVIVASHTA SE DURJAVA TEZ KADRI BIHA DOVELI DO OSTAVKA NA MINISTURA NA VUTR. RABOTI,.NO NAS NI UPRAVLIAVAT STRAHLIVCI I IZMAMNICI, KATO CVETANOV I BORISOV ETO ZASHTO NIAMA DA IMA RAZSLEDVANE I SUD ZA NAGLITE I BEZKRAINO PROSTI POLICAI. AKO E BULGARIN CVETANOV SHTE MU IZPRATO 20 DUSHI DA GO SMACHKAT, NO AKO E CIGANN, SI PRAVI KAKVOTO ISKA. V KOIATO I DA E DURJAVA TOVA GOVORI ZA UNIKALNO PROSTI POLICAI, ZAGUBA NA MIARKA I LIPSA NA OTGOVORNOST.DA MU MISLIM NIE OBIKNOVENITE HORA
97
0
 
17
 
! Отговори
полицай преди 13 години
Полицаите понеже са с маски и се мислят за безнаказани. Много гадна и срамна работа
96
19
 
4
 
! Отговори
Светла преди 13 години
Няма полицейско насилие има безскруполни корумпирани магистрати. Що за наглост източил държавата, заемал високопоставени постове аи поткуп, как въобще медиите си позволяват да му правят PR акция и да оронват престижа на МВР. Държавата спи, дано да има повече като този проснат на земята, дори може и коршум да му теглят.
95
1
 
9
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
Ами, да! Разбира се, че ще ги пускат, при такива фрапиращи нарушения при арести и събиране на доказателства, не само, че ще се налага да пускат задържаните, ами и задържаните по такъв начин имат пълни основания да ги сцепят в съда! Загубена работа! Гола вода и кал по ушите, е нашето МВР!
94
1
 
21
 
! Отговори
аз преди 13 години
У наше село кой не става за нищо - отива полицай.
93
1
 
22
 
! Отговори
91 преди 13 години
не, не са само ***, по-скоро те са НАГЛИТЕ
92
0
 
20
 
! Отговори
мда преди 13 години
нито дума по темата от страна на съответното министерство очакваме оставки ! Бойко , не се прави само на мъж, ами и действай като такъв !
91
0
 
18
 
! Отговори
HD преди 13 години
И каква е сега гледната точка на Цветанов, що не излезе с неговия приятел Бойко и да си направят един нов ПР. В една нормална държава тез качулатите отдавна нямаше да са служители на МВР, а най вероятно частни охранители на някой краварник
90
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия не са ***. Те са неверотно ***. Просто истински ченгета.
89
1
 
20
 
! Отговори
1 преди 13 години
смотани прости ченгета
88
1
 
17
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
Сто лева глоба? Тя направо го е съборила! И на Цецко да му наложат една такава глоба от сто лева, в първи клас ще го върнат, нищо че пак е оцвъкал положението, как си знае...Сто лева глоба? Сякаш е подгънал бели *** със сив конец. Егати адекватните закони, егати правосъдието, егати държавата.
87
3
 
14
 
! Отговори
Никола преди 13 години
Няма по големи простаци и *** от полицаите !!!
86
15
 
3
 
! Отговори
vvv преди 13 години
и аз да бях бих се снимала, такива сме и аз и вие. Какво се правим на американци??? Кой не е злоупотребявал в работата си АААА ??? И те са прости хорица като нас, какво се бучи толкова!! А предлагам като арестуват някой да му опънат червено килимче по него да ходи престъпника!!!!
85
22
 
1
 
! Отговори
С.М. преди 13 години
Това са глупости. Този запис е фалшив. Незабавно да бъде пратен за осморно-двайсеторна експертиза в Русия и САЩ! Нека всички институции потвърдят, че записът е фалшификат и после това да се обяви публично по всички медии!Гадни комунисти! Вече започнаха и видео монтажи да правят!
84
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като не можаха некадърните прокурори да осъдят бившия министър за рушвети и разхищения за милиони - техните адвокати се хванаха и за най травиалното оправдание за всеки престъпник и любим похват на всички адвокати -полицейско насилие! За бай *** остава сеира !за крадеца в костюм за няколко хилядарки реабилитацията и бъдеща безнаказаност !За антимафиотите -да сменят стила на задържане -това да се прави с нужната галантност като се поднасят и извинения за причинения дискомфорт!Българио нещастна