Вдигнаха гражданската конфискация до 150 000 лв.

Ще се отнемат имоти без съдебна присъда
Обновена: 19 май 2011 07:28 | 19 май 2011 07:22,
15
Вдигнаха гражданската конфискация до 150 000 лв.
Опожарената къща на Николай Попов, която бе отнета от държавата. Снимка: Архив Булфото

Комисията за конфискация за незаконно придобито имущество ще се задейства срещу лица със "съмнително" богатство, надвишаващо 150 000 лв.

Това предвижда одобреният от правителството вчера нов закон за конфискация.

Предишният вариант предвиждаше комисията да се задейства при данни за несъответствие между доходите и имуществото, което е по-голямо от 60 000 лв.

Новият закон ще бъде насочен срещу всички българи.

Идеята на управляващите е да ускорят процеса по отнемане на имущество чрез въвеждането на т.нар. гражданска конфискация. Делата ще се водят от държавна комисия пред гражданския съд, без да се чака развитието на наказателното производство.

Първата група лица, срещу които ще се задейства гражданската конфискация, са привлечените като обвиняеми за престъпление, което може да породи облага.

Втората група са физически или юридически лица, които притежават имущество, за което комисията може да предположи, че е придобито от престъпна дейност на трето лице, привлечено като обвиняем за престъпление.

Държавата може да се задейства и срещу хора, придобили облага на стойност над 150 000 лв. в резултат на административно нарушение.

Още по темата

Комисията може да завежда дела за имущество, придобито в последните 20 г., което поставя в трудна позиция мишените на комисията да се защитят.

Държавата има задължение да пази документация в срок от 5 г.

В производствата по конфискация, дори неосъжданите лица ще трябва да вадят бележки за доходи, придобити в началото на прехода, пише още в закона, който предстои да бъде обсъден от народните представители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
Е това вече не е верно!
11
0
 
11
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
я дя видим и започнем с банкерите ни!Колко от тях имат имоти в САЩ и как ще им го конфискуват?Продажните ни политици изнасят капитали от страната!Някой гастарбайтер и да внесе нещо ако не го декларира и няма бележка че е брал портокали в Гърция и хоп му взимат всичко!Работиш на черно на Запад и хоп идваш тук и ти се конфискува придобитото!Ето кок госторбайтерите ни ще плащат данък емигранство!сега и за висшистите да се измисли....
10
0
 
11
 
! Отговори
начи преди 12 години
следващия път Цецко като посочи някого с пръст и викне - тоя е престъпник и крадец, няма да се налага даже да си мърда *** да търси доказателства за пред съд, просто праща биячите и му конфискуват квото има и готовотрябват средства за предизборна борба, няма как
9
0
 
8
 
! Отговори
мда преди 12 години
нещата загрубяват сериознозаобикаляме съда и можем да си правим квото си искаме, те като не ни изпълняват поръчките
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами сега? Първият трябва да бъде Цецко. Следващият - Бойко и Цветка. Само Ахмедчо си е оправил нещата с консултациите. Ама както върви държавата май ще започнат с баба Пена от Долно Нагорнище. Тя нали изкара миналата година 150000 от картофите и сега да му мисли.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е опит да се заобиколи съдебната власт и последната да се постави в подчинение на комисия назначавана от изпълнителната власт или иначе казано да се подчини съдебната власт на изпълнителната, което е предпоставка за обслужване на лични интереси. Това е в нарушение на принципа залегнал в конституцията за разделение и независимост на трите власти.
6
6
 
16
 
! Отговори
kaka преди 12 години
еми братя българи, бягайте докато можете, и да остане само бойко да си конфискува сам имотите да го видим тогава че маи неговите са най много ама няма кои да му ги вземе, това са закони от 1944 май !
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече не държавата и институциите трябва да доказват вина, просто я вменяват понасяш наказание и трябва да доказваш невинност. Това е ене само протиконституционно, това нарушава презункцията за невинност и всички закони за правата на човека. Какво ще е следващото откриване на огън по граждани по подозрение или по преценка на длъжностното лице??????
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-интересно е какво точно ще става с конфискуваните имоти и кой ще печели от тях. Дали няма да са още по-големи бандити. Такива обвити в държавна власт
3
11
 
3
 
! Отговори
аватар преди 12 години
Няма народен съд има народен закон за придобито имущество,за което няма лошо.А сега доказвайте имотите си мошеници,в България ги има колкото си искаш.
2
0
 
34
 
! Отговори
Надежда всяка оставе преди 12 години
Новият закон ще бъде насочен срещу всички българи.Точно казано. Апетитен имот. Комисията се самосезира имота се отнема продава и т.н после се доказва, че небило така, малко обещетение и жертвата да върви по дяволите. Озаконено престъпление. особено като се има предвит колко документи бяха унищожени, загубени и т.н в началото на прехода. Честито ви българи. Тези на които не им се живее тука нараснаха с още един. В последните 2 години и малкото останала ми надежда гасне с все по-бързи темпове, пожарникаря се справя отлично с гасенето на тази надежда.
1
0
 
5
 
! Отговори
boro преди 12 години
Ако наистина е така ,клошарите вече трябва да провеждат интервю за новите бройки...........