4-ма облъчени с радиация в град Стамболийски

Те работят във фирма, доставяща съоръжения за онкодиспансерите
Обновена: 17 юни 2011 10:07 | 17 юни 2011 09:32,
39
4-ма облъчени с радиация в град Стамболийски
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Радиация облъчи четирима мъже в град Стамболийски, Пловдивска област. Експерти от Агенцията по ядрено регулиране разследват случая.

Пострадалите работят в лицензирана фирма, която доставя радиоактивни съоръжения за онкодиспансерите в страната.

За момента е ясно, че хората са презареждали устройство с радиоактивни източници, а опасното вещество е кобалт-60. Те са били изложени на радиацията около 5 минути.

Случаят е определен като сериозен от ниво 3 според оценките на Международната ядрена агенция.

Инспекторите са констатирали, че инцидентът е станал, защото служителите на фирмата са извадили вече заредена с радиоактивни материали уредба, вместо да извадят празната такава.

"Вече са направени изследвания на облъчените пациенти и те са преместени за лечение в София", коментираха от лечебното заведение в Пловдив.

Знае се само, че в момента на облъчването гама-лъчението е било особено силно.

"За първи път се случва подобен инцидент в нашата фирма, условията за безопасност се спазват, надявам се да няма промяна в здравословното състояние на работниците", заяви пред Dnes.bg шефката на фирмата за работа с радиоактивни материали Маргарита Тантрева.

Проверката на ядрената агенция продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя сайт се побърка та и коментиращите, а иначе жалко за хората дане тия 5 минути не им костват здравето
35
3735
 
17
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Съжалявам за тези четирима работници, пет минути са прекалено много.А аз май съм ял от гъбите, ядро-активния облак от Чернобил се изсипа в планините преди 25 години. Цезий 137 поради изключителната си химическа активност, този метал не се намира в чист вид, а се добива чрез електролиза или чрез редукция от негови съединения с Ca, Al, C. Полуразпад от 30 години, а пълен :)), кой може да каже.
34
3511
 
15
 
! Отговори
Expert преди 12 години
Името на шефката на фирмата е Маргарита Трантеева. Инак май и тя е била там и също е била облъчена, но не е имала филмов дозиметър и не се знае какъв дозов еквивалент е получила. Чудя се, за чий зор й е на една 80 годишна жена като нея с вече доста натрупан капитал да се бута и напъва в толкова деликатна област, като работата в среда с йонизиращи лъчения. Тези възрастни "корифеи" така са се окопали и са такава мафия, че никой не може да ги мръдне и да има поле за изява на младите и кадърни кадри
33
1222
 
15
 
! Отговори
222222 преди 12 години
Изтичането на радиация е било предизвикано от човешка грешка, заяви за Дарик областният експерт от "Гражданска защита Иван Кискинов. По думите му четирима работници са извадили вместо празен, пълен източник на радиоактивно излъчване кобалт-60 с интензивност 3000 кюри.
32
1070
 
17
 
! Отговори
Онкоболни ли?! преди 12 години
Навремето тия *** са подготвяли илачи за Белене и психушките.
31
1378
 
20
 
! Отговори
Гъдьо преди 12 години
"За първи път се случва подобен инцидент в нашата фирма, условията за безопасност се спазват..."Какви условия за безопасност спазват, като това е все едно да отвъртат светещата в момента крушка, вместо да свалят изгорялата?!
30
1158
 
14
 
! Отговори
гошо от почивка преди 12 години
РЕСПЕКТ МЕИН НЕДЕИ ДРАИФА.....СЛУШКАИ ПЕСНИТЕ МИ И ШЕ СИ ПО ДОБРЕ МЕИН....РЕСПЕКТ ЗА ОБЛЪЧЕНИТЕ МЕИН ГОШО НЕ ПЕЕ ТОИ ТВОРИ.....ЕЛАТЕ НА КОНЦЕРТА МИ .......НЕДЕИТЕ ПОВРЪЩА МЕИН.....РЕСПЕКТ...
29
1
 
22
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 12 години
КАТО ВИ ЧЕТА ЗАКЛЮЧЕНИЯТА НАПРАВО МИ СЕ ПОВРЪЩА !!! ЛЕСНО ВИ Е ДА ОПРЕДЕЛЯТЕ КОЙ Е ПЪТНИК И КОЛКО ЩЕ ЖИВЕЕ.....АКО БЯХА ВАШИТЕ РОДИТЕЛИ,БЛИЗКИ ИЛИ ДЕЦА НА ТЯХНОТО МЯСТО ТАКА ЛИ ЛЕСНО ЩЕ ГОВОРИТЕ ДА УМРАТ ????? КОМЕНТАРИТЕ ВИ ГИ ЧЕТАТ ТЯХНИТЕ БЛИЗКИ И ДЕЦА, КОИТО НЕ СА НА СЕБЕ СИ ОТ СЛУЧАЯ. БЪДЕТЕ ПО-СДЪРЖАНИ В ОЦЕНКИТЕ СИ ЗА ЖИВОТА ИМ , ЗАЩОТО НЕ СИ ЗНАЕТЕ СЪДБАТА - И НА ВАС МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ В БЪДЕЩЕ !!!!!
28
0
 
27
 
! Отговори
malart преди 12 години
Надявам се тези младежи да не съвместяват тази си работа и със събиране на гъби! Това отнов повдига темата, която си я пея отдавна - В България няма истински обучения по безопасност на труда преди започване на работа в дадена фирма. Правилата на безопсаност не се спазват, никой не контролира и всички си мислят, че си знаят всичко. После стане някоя трагедия(неминуемо) и се почне едно ахкане, едни вайкания, че все на духовни празници ни наказвал Господ. А то сами си се наказваме.
27
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Stiga ste pisali gluposti ne vi li pisna nemoga da razbera!Iskam da pogovorime seriozno malko po temata - SHTE STANAT LI NA ZOMBITA SEGA?
26
0
 
16
 
! Отговори
георги преди 12 години
До 23 при гама лъчението, каквото и облекло да имаш няма абсл. никакъв ефект.Единствено при алфа лъчение облеклото помага изцяло. Гама са най- проницаемите лъчи, който не могат да бъдат спрени от облекла, защитни костюми, ако щеш и лубриканти :)
25
0
 
16
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
За съжаление гама лъчението е най-гадното от всички и защитни облекла не спасяват от него.
24
2
 
19
 
! Отговори
георги преди 12 години
Всяка нормална държава, трябва да има съдебен процес! Да се поемат лечението на облъчените и обезщетяване на роднините. Тези хора както казвате в близко бъдеще са пътници. Хайде да видим европейско следствие и съд сега ...
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не са ли имали зщитно облекло???
22
0
 
24
 
! Отговори
георги преди 12 години
Това е немислима грешка при работа с радиоактивни елементи. Срамота и никакъв професионализъм. Как е възможно да се допускат подобни елементарни грешки.
21
0
 
16
 
! Отговори
До Апис преди 12 години
Е откъде знаеш че са поели по 1 sV??? Никъде не го пише в статията.
20
1
 
15
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Абе нали ви казах, че всеки е поел за 5 минути над 1000 пъти това, което е допустимо да се поеме за 1 година. При положение, че инфото е, че всеки е поел по минимум 1 sV за тия 5 минути. А колко реално са поели никой не знае.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако информацията написана от brigante e вярна (1гр кобал=50 кюри ; 50 кюри = 0,5 грей; 5 минути Х 0,5 грей = 2.5 грей, а 3 грей е смъртносна доза), със сигурност са зле хората т.к. не вярвам да е бил само един грам кобалта с който са се облъчили.
18
2
 
16
 
! Отговори
brigante преди 12 години
ами Мите, от всичко това исках да кажа,че тези са взели смъртоносна доза!
17
7
 
19
 
! Отговори
an преди 12 години
НА ТЕЭИ ДРУГАРИ НЯМА ДА ИМ Е НУЖНА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ. ВЕЧЕР ЩЕ СИ СВЕТЯТ САМИ. КОЛКО ЛИ ТРЯБВА ДА СИ *** ЭА ДА ОБАРКАШ ПАЛНАТА С ПРАЭНАТА УРЕДБА. НЕ СА ЛИ ПОГЛЕДНАЛИ ИНДИКАТОРА ПРЕДИ ДА ОТВОРЯТ УРЕДВАТА. ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА КОГАТО НЯКОИ ХОРА РАБОТЯТ ТОВА ОТ КОЕТО НЕ РАЭБИРАТ.