Спирачки за регулаторите искат от ДСБ

"ДКЕВР, КРС и КЗК защитават интересите на монополистите"
Обновена: 4 юли 2011 14:47 | 4 юли 2011 14:26,
46
Спирачки за регулаторите искат от ДСБ
Веселин Методиев, ДСБ. Снимка: Булфото

Комисия в ДСБ започва работа по законодателни норми, които да ограничат правомощията на държавните регулатори в браншовете с изявен монопол – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Това съобщиха от ДСБ след заседание на Националното ръководство на партията.

Като мотивация за решението си десните посочиха "изострената" криза с цените на горивата и приетите нови цени на енергоносителите.

"Приетите увеличения са неоправдани, както от гледна точка на международния пазари и цени, така и от гледна точка на известните ни методики за определяне на тези цени. Взетите решения са непрозрачни. Те оставят основателни съмнения в гражданите, че не се вземат въз основа на обективни критерии, които могат да бъдат проверени, а въз основа на пазарлъци и договаряния, проведени на тъмно", заяви Радан Кънев, член на националното партийно ръководство.

Според ДСБ за пореден път държавните регулатори не осигуряват честна конкуренция и не защитават потребителите, а "се превръщат в инструмент за защита на монополите и определянето на високи монополни цени", обясни Кънев.

Заместник-председателят на партията Веселин Методиев поясни, че правовата рамка, при която функционират регулаторите, е била приета в навечерието на членството ни в Европейския съюз именно с цел уеднаквяване на законодателството.

Според него обаче времето е доказало, че тя трябва да бъде усъвършенствана.

"По тази причина ще предложим пакет от законодателни мерки, чиято цел ще бъде да се ограничи правото на свободна административна преценка и решение на КЗК, ДКЕВР и КРС и въвеждане на ясни законодателни критерии, ясни легални дефиниции за наличие на  монополи, за наличие на господстващо положение на пазара и за определяне на цените, които зависят от тези регулаторни органи", обяви Радан Кънев.

Още по темата

Веселин Методиев изрази надежда, че комисията в партията ще подготви пакета от промени за всеки един вид услуга до края на месеца. Едва тогава текстовете ще бъдат предложени на обсъждане с останалите партии в Народното събрание.

"Целта на този текст от страна на нашата парламентарна група ще бъде да се постигне консенсус в парламента, тъй като го считаме за особено важно за живота на хората", уточни той.

Методиев заяви, че оставката на Ангел Семерджиев, която поиска миналата седмица партия „Атака“, не е била коментирана в ДСБ.

Заместник-председателят на тъмносините съобщи, че в подписката, която „Синята коалиция“ организира за създаване на анкетна комисия за проверка на държавните субсидии на депутатите, вече са събрани минималният брой подкрепящи гласове.

Методиев обясни обаче, че консултациите ще продължат и тази седмица, защото СК е обещала да потърси мнението на всички депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
долни гербери крадци и *** начело с боко и дянков.махайте се.
44
1
 
2
 
! Отговори
Дирка преди 12 години
Да, Лостов създаде мафията, която се монополизира.
43
1
 
3
 
! Отговори
Мелдиа преди 12 години
Наглост! Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак! Ало - "касовата приватизация", България продадена за жълти стотинки! Тези идеи са на Движение "ДНЕС"не политизирайте нещата! Хулиганщина! Едни приватизираха за сметка на народа- нароиха се ( сини, зелени и разни безобразни), други жълтурчета- сключиха такива "изгодни"договори, че и правнуците ни ще ни проклинат! Български продажници!
42
3
 
3
 
! Отговори
историк преди 12 години
Е не съм от ранга на другаря Пъпванов,който с неговите другари 60 години коват най-новата история на България.Не им се месете в стратегията за монополите.Те другарите са завършили във великия СССР и в АОНСУ.Комунизма който градиха 45 години и се отрекоха от него и натрупаха опит от грешките си,нека им позволим да изградят капитализъма.А капитализъм се гради с пари.От къде пари.С производство не става-рисковано е -кредити,лихви и т.н.Най-лесно,бързо и безрисково капитал се трупа с монополи.
41
6
 
3
 
! Отговори
....? преди 12 години
Въ.Методиев ,..............колко партии обиколи?
40
4
 
7
 
! Отговори
ДО 27 преди 12 години
А КЪДЕ БЕШЕ ДСБ ....20 Г.,,,?
39
3
 
5
 
! Отговори
IVAN KOSTOV преди 12 години
I AZ OBI4AM NA ZADNA
38
2
 
5
 
! Отговори
KAKA QNKA преди 12 години
NIKAKVI SPIRA4KI NAI DOBRE E NA ZADNA !!!
37
1
 
2
 
! Отговори
zara преди 12 години
Ma ti ne si znae6 pravata kato gragdanin..... ima zakoni . V kraq na krai6tata tiq politici koi gi e glasyval??? Te trqbva da za6titavat interesite na naroda, ako ne vsi4ki v ku6ti. V. Metodiev e prav, trqbva se podkrepi. Nie sme tiq (naroda) koito trqbva da re6im na6eto bude6te ...trqbva da se razgledat cenite na toka, parnoto, benzina , mesoto...naroda e gladen i rovi po kofite... Kakvi sa tiq ceni, da ne giveem v London... s 2.500 euro na mesec.
36
0
 
2
 
! Отговори
zara преди 12 години
Trqbva da se napravi REFERENDUM, togava 6te se 4ue glasa na vseki edin ot nas. A kakvo e REFERENDUM ??? Trqbva da glasuvame vsi4ki masovo protiv toplofikaciq i t.n. samo togava 6te se vzemat merki. Tova e glasa na naroda, taka 4e vreme e da se pomisli po vuprosa.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който и да дойде да ни управлява , пак ще сме си от "женската" стана!
34
1
 
5
 
! Отговори
antiES преди 12 години
най-лесно човек може да се отърве от топлофикация,както и аз съм направил -климатици и бойлер,сега търся начин да зарежа и мобилния си оператор
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Частния монопол е по-страшен от държавния. Виждаме какво става с тока, кой продаде българските граждани дали не беше измисления цар.
32
11
 
6
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
kostov sazdade monopolistite!!!
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се заблуждавайте, всички парламентарни партии защитават монополистите. Трябва да вземем нещата в наши ръце и да се организираме против тоя грабеж, който вече мина всички граници.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da de ,ama sega my e ydobno pak da qhne narodnoto nedovolstvo....na izbori trqbva da hodim s paveta ne s buletini
29
8
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 12 години
Това са абсолютни илюзии. Та нали Иван Костов неистово защитаваше Топлофикация преди години и именно той въведе такса мощност, с която ни ограбват. Хайде сега да я отмени, да го видим колко е "честен".
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Начина е само един, да спрем да си плащаме сметките, ама масово. Тогава на протести ще излязат монополистите и ще ни зоват да си платим. Сега какъв ефект очаквате от протеста, / аз никакъв/. След като продължаваме да плащаме чинно, на монополистите не им дреме какви лозунги развяваме.
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДСБ, добре е че ги има!! Все някой трябва да бъде спирачка на корупцията, некомпетентноста и безотговорноста в БГ
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не вярвам отдавна на никакви партии. Харесват ми само няколко определени личности, и то много спорно и относително. Смятам, че всички български граждани трябва да се обединим и да защитим правата си от грабителите Топлофикация и другите монополи. Друг едва ли ще ни помогне. Това е.