10 точки в талона и 4 пъти по-скъпа "Гражданска"

Внимателните шофьори пък ще получават бонуси от КАТ
Обновена: 18 юли 2011 14:38 | 18 юли 2011 07:00,
202
10 точки в талона и 4 пъти по-скъпа "Гражданска"
Снимка: архив Булфото

Колкото повече точки ви отнемат от КАТ за извършени нарушения, толкова по-скъпо "Гражданска отговорност" ще платите.

С 360% по-скъпа “Гражданска отговорност”, което прави близо 4 пъти, ще плащат шофьорите, които са останали с 10 точки в талона. На практика това означава, че са загубили правата да управляват автомобил.

Идеята за нова методика за изчисляване на полицата в момента обсъждат застрахователи, експерти, КАТ и Комисията за финансов надзор, пише в. „24 часа“.

Тя се основава на два критерия - точките в талона и катастрофите. Колкото повече провинения има даден шофьор, толкова по-скъпа застраховка ще плаща.

И обратно - изрядните ще получават бонуси и отстъпки. Разликите между цената за внимателните шофьори и за джигитите ще е 3-4 пъти в зависимост от изчисления коефициент.

Така например, ако за базова цена се вземе 200 лв., а коефициентът е 0,8, тя ще се намали с 20% и ще е 160 лв. Ако обаче коефициентът е 1,5, ще се оскъпи с 50 на сто и ще струва 300 лв. Единица ще е за шофьорите, които не заслужават бонус, но не са и толкова лоши за санкция.

Така внимателните шофьори ще получават отстъпки, а джигитите ще плащат допълнително.

Системата "бонус-малус" ще бъде описана в наредба. Създаването й е предвидено в промените в Кодекса за застраховането, които се разглеждат в парламента в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Работата е в печалбата на застрахователите.Вдигането на размера на застраховката за едни/кои-шофьори или коли?/,не означава падане на размера на ГО за други,както наивно си мислят някои.Просто сумите по ГО растат,а застрахователите си намират причини да не плащат или да плащат по-малко.В този смисъл изобщо не разбирам тези,които викат "Браво" на това безумие или го намират за много смислено!!! Никой от тях не казва защо застраховка според МПС-то, ще се утежнява заради собственика, а не водача...
109
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нов начин да се налеят пари в частни джобове. Застраховането в България без това си е чист рекет. Така намират още едно оправдание да скубят повече пари.
108
0
 
1
 
! Отговори
минаващ оттук преди 12 години
Ето пореден пример, как от добра идея може да излезе уродливо предложение... освен ако *** не са журналистите - да видим...
107
0
 
6
 
! Отговори
mnogo prosti преди 12 години
гражданската отговорност е на автомобила, като ще гледат точки аз ще мога ли с мойта гражданска отговорност на шофьор да карам 5 различни коли ?
106
5
 
5
 
! Отговори
icce преди 12 години
Не мога да разбера какво сте се размрънкали.Напълно логично е ,този който прави повече ПТП да плаща повече.Просто нанася повече щети.Карайте внимателно и застраховката ви няма да е голяма.
105
2
 
5
 
! Отговори
Станко преди 12 години
Пълна глупост!!!!! Преди да почнат да опсъждат нещо подобно, първо трябва да направят Гражданската поименна, защото в момента е на колата, или ако тази кола е нарушавала правилника вдигаме застраховката?!? хахахахахаха
104
5
 
3
 
! Отговори
:/ преди 12 години
По цял свят, който прави поразии плаща повече, никой не открива топлата вода за да мърморите. Проблемът е, че най-вероятно типично по български ще опропастим цялата идея на поощряване на съвестните и санкции за некоректните шофьори...
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Селяните трябва да бъдат ПРИНУДЕНИ да караткато бели хора!!!БРАВО!!!!!!!!
102
2
 
2
 
! Отговори
до 98 преди 12 години
Споко, селски:) ще свикнеш
101
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 12 години
Защо не променят закона и ГО да е за шофьора, а не за МПС-то?! Тогава тези предложения ще имат смисъл, но сега са само още един начин застрахователите да печелят повече.
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До сега никой не ми е казал - НА !!!Ама много, много пъти са ми казвали ДАЙ !!!
99
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 12 години
Поредната безмислица ...
98
3
 
3
 
! Отговори
некой си преди 12 години
до 90,"селски" ще викаш на баща си ***!
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дрън, дрън - та ПЛЯС ..........
96
4
 
1
 
! Отговори
я преди 12 години
до всички,които мрънкат ..защо не почнете да карате нормално ,хем ще спестите от гориво и ремонти по колата,хем и от застраховка...нали са ви проблем парите...ама като карате като *** маймуни не ви е проблем
95
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Дебеловратите застрахователи пак ще ни бръкнат в джоба, а някакви мазохисти даже им ръкопляскат. За джигитите си има Закон за движение по пътищата и наказанията в него. Няма никаква връзка между размера на конкретната застраховка ГО и миналите нарушения на собственика на колата, която този собственик може изобщо и да не използва. Размерът на ГО зависи от МПС-то, а сега мутрите искат да вкарат и коренно различен критерии, нямащ нищо общо с МПС-то - нарушенията на собственика, а не на водача.
94
1
 
1
 
! Отговори
mrazq_da_mrazq преди 12 години
Като цяло, свързана ли ти е работата с много пътувания, спасение няма. Колкото и примерен да си пак го отнасяш, такава е системата! Другото е да сипваш на ръка, което за съжаление в България е един добър вариант (с тези закони)!
93
8
 
3
 
! Отговори
q преди 12 години
браво!най-накрая нещо смислено
92
1
 
8
 
! Отговори
инед преди 12 години
По-принцип не съм против да се поощряват добрите шофьори и наказват лошите, ама от тая система "бонус-фалос" в тоя си вид май най-много ще спечелят застрахователите - което категорично не го одобрявам.
91
3
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 12 години
Мръсни *** ! 20% "отстъпка" ако си точен, но 360% нагоре ако... оффф..