Млада жена е в будна кома след лекарска грешка

След операция от апандисит тя изпада в клинична смърт
Обновена: 9 авг 2011 14:42 | 9 авг 2011 10:00,
211
Млада жена е в будна кома след лекарска грешка
Снимка: архив "Булфото"

Съмнения за лекарска грешка преобръщат живота на 32-годишната Лина Петкова от Лакатник на 180 градуса.

След като е приета за операция от апандисит в болницата в Своге, Лина изпада в клинична смърт. Тя е транспортирана и реанимирана в болница "Света Анна" в София. Младата жена оживява, но заради тежките увреждания на мозъка изпада в будна кома, съобщи bTV.

Родителите на Лина са категорични, че лекарите не са подготвили дъщеря им за анестезия както трябва и тя е изпаднала в шок.

След случая анестезиологът д-р Аламуров и хирургът д-р Тодорова са под силен стрес, твърди управителят на болницата в Своге Любица Тончева. Единият си взел отпуск, другият – болничен.

От протокола при проверката на здравното министерство става ясно, че в анестезиологичния лист не е описано какво точно е влято на Лина, а документът не е подписан от екипа.

Преди да отиде в Своге, заради силни болки Лина се преглежда в Пирогов и във Военна болница. И в двете болници не откриват причина за операция от апандисит. Същото е мнението и на лекарите от "Света Анна".

Какво се е случило в операционната в Своге, не става ясно и от проверката на здравното министерство.

В документа обаче личат нарушения като несъответствие в часа за проследяваното състояние на пациентката, няма подписи на анестезиолога и хирурга при напускане на операционната след усложненията.

Комисията стига до извода, че обективни причини за операция няма. Не е взето под внимание вегетативното разстройство на Лина, което може да има сходни симптоми. Не е извикан кардиолог за консултация, липсват важни лабораторни изследвания. Анестезиологът в отпуск Аламуров не е описал и поддържащата терапия при транспортирането.

От Министерството на здравеопазването в крайна сметка стигат до извода, че болницата в Своге трябва по-прецизно да осведомява пациентите си, да спазва стандарт "Анестезиология и интензивно лечение" и алгоритми при транспортирането на болни.

А родителите на момичето в будна кома продължават да чакат отговори и чудо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
4
 
! Отговори
До 126 преди 12 години
Така е докторе. Аз се старая да ходя само при добри лекари. Да са живи и здрави, а и аз да съм, щото някой трябва да изкарва парички.
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е 126, докторлъка не е като да си затваряш компоти за зимата
126
1
 
13
 
! Отговори
madchemist преди 12 години
Все още има ... до тук си прав.... Интересно ми е дали си посещавал средностистическа болница във Франция. И да... За здравеопазване се плаща и то много се плаща, но когато бюджета на МВР е по-голям от този на здравното министерство няколко пъти няма как да стане. А фактите са жестоки каквито и кухи фрази да ми пишеш.... БЪЛГАРИЯ БЕЗСПОРЕН НОМЕР ЕДНО ПО СМЪРТНОСТ В ЕВРОПА.
125
6
 
8
 
! Отговори
доктор преди 12 години
А като не харесвате лекарите и плюете здравеопазването, защо не се лекувате сами! Аз предлагам да закрием всички болници и ДКЦ-та и да минем на принципа ЛЕКУВАЙ СЕ САМ. Има доктори, има проблем, няма доктори - няма проблем!
124
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все още има и качествени лекари и в България! Тези, които напуснаха страната не са от най-добрите! В Европейския съюз здравеопазването е на по-ниско ниво от нашето. Там не си ли платиш, никой няма да ти обърне внимание. И у нас става вече така. Нали искаме да сме в Европа!
123
0
 
4
 
! Отговори
UFO преди 12 години
sheviii трябва да видиш в Своге какви са им колите, на докторите, защото за там говорим!!!
122
2
 
22
 
! Отговори
madchemist преди 12 години
Каквото и да напишем истината е една. Качествените лекари емигрираха в Германия, Англия ...... също и качествените сестри. Сега тук ще останат тези, които да кажем не са особено компетентни. Ще трябва да се задоволяваме с тях. Мисля, че положението ще се влошава. Държавата няма никаква идея относно медицинското образование. Непрекъснато се режат бройките за медицина при положение, че все повече лекари изчезват зад граница. Та в бъдещ период такива грешки ще са ежедневие. Просто толкова си могат.
121
2
 
10
 
! Отговори
sheviii преди 12 години
Бедни били, хахаха ама и некъдърни.Само им вижте колите в *** и ще разберете за "що иде реч".
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
JJ Така е - очевидно има и някой, който е в час тука
119
0
 
12
 
! Отговори
jj преди 12 години
Е, 113-ти, добре че си разбрал за какво става въпрос.Момичето изпада в клинична смърт, по време на която е увреден мозъкът. Състоянието след реанимация се нарича "будна кома" или персистиращо вегетативно състояние - налични са реакции на дразнители и движения на тялото, но не са породени от съзнателна мозъчна дейност.
118
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
трябва поне 1 лекар да вкарат в затвора!
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
116 Прав си. Но цитирам "ТУка никой не плюе общо срещу лекарите..." Прочети обаче 100те коментара отдолу и ще видиш за какво иде реч
116
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак сензация от нещо, което никой не разбира! А защо трябва лекарите да са виновни непременно! А упойката, която е направена дали е качествена!!!! Вече не знаем какви хапчета гълтаме! Ментета на пазара колкото искаш. Аз се лекувам вече само с билки, които сама си бера! Тази болна е била на консултация в Пирогов, Окръжна болница, Военна болница и от там излиза без диагноза! А в Своге лекарите са се опитали да помогнат с нещо и веднага ги оплюха. Будна кома! Значи не е била здрава жената!
115
6
 
9
 
! Отговори
крумов преди 12 години
Не доктори, а ПРЕСТЪПНИЦИ !!! Това безхаберие, нагло безотговорно държание и липса на какъвто и да е професионализъм се нарича ЗДРАВЕОТНЕМАНЕ а не здравеопазване. И после пак искат наглите доктори заплати и уважение. На такива доктори, отплата с куршум и уважение с повторен.
114
0
 
21
 
! Отговори
аз преди 12 години
ТУка никой не плюе общо срещу лекарите...има адски добри и кадърни лекари, което е факт, лекари които са по-добри и от тези в америка примерно просто там разполагат със супер техника, нещо което за мен също е задължително за здравеопазването..но факт е и че има адски много некадърни лекари, на които мястото въобще не им е там..а още по-лошото е че почва да се покачва бройката на некадърните и особено тези които идват отдолу със купени дипломи и прочие..
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И все пак, как може да ти откажат операция във Военна, Пирогов и Света Анна, и да отидеш в Своге?! Пък, ако е имала друг проблем жената и в София щеше да изпадне в кома. Тези в Своге са явно като тези в Разлог - имаш бъбречна криза - махат апендисит. Боли те крака - пак махат апендисит.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До з Изказа се неподготвен. Когато си в клинична смърт, на практика си в кома, умнико
111
1
 
6
 
! Отговори
з преди 12 години
Кома и клинична смърт са две различни неща, простаци!
110
2
 
20
 
! Отговори
николай преди 12 години
Нашите болници са ужасни!!! Преди 4 месеца бях на гости в кавала на един мой приятел, по-време на гостуването ми стана лошо, дойде веднага линейка и ме закараха на болницата на кавала..........четиризвежден хотел, усмивки, настроение, както й да е, оказа се че кръвното е проблема..........но аз се засрамих като българин, не бях видял такава болница....африка сме, далече от европа, нямам думи, срам ме е, просто срам!!!
109
2
 
13
 
! Отговори
Люси преди 12 години
Аз съм от Своге страх ме е да вляза в нашата болница защото повечето от лекарите са ПЪЛНИ НЕКЪДЪРНИЦИ . Дано момичето се оправи