Млада жена е в будна кома след лекарска грешка

След операция от апандисит тя изпада в клинична смърт
Обновена: 9 авг 2011 14:42 | 9 авг 2011 10:00,
211
Млада жена е в будна кома след лекарска грешка
Снимка: архив "Булфото"

Съмнения за лекарска грешка преобръщат живота на 32-годишната Лина Петкова от Лакатник на 180 градуса.

След като е приета за операция от апандисит в болницата в Своге, Лина изпада в клинична смърт. Тя е транспортирана и реанимирана в болница "Света Анна" в София. Младата жена оживява, но заради тежките увреждания на мозъка изпада в будна кома, съобщи bTV.

Родителите на Лина са категорични, че лекарите не са подготвили дъщеря им за анестезия както трябва и тя е изпаднала в шок.

След случая анестезиологът д-р Аламуров и хирургът д-р Тодорова са под силен стрес, твърди управителят на болницата в Своге Любица Тончева. Единият си взел отпуск, другият – болничен.

От протокола при проверката на здравното министерство става ясно, че в анестезиологичния лист не е описано какво точно е влято на Лина, а документът не е подписан от екипа.

Преди да отиде в Своге, заради силни болки Лина се преглежда в Пирогов и във Военна болница. И в двете болници не откриват причина за операция от апандисит. Същото е мнението и на лекарите от "Света Анна".

Какво се е случило в операционната в Своге, не става ясно и от проверката на здравното министерство.

В документа обаче личат нарушения като несъответствие в часа за проследяваното състояние на пациентката, няма подписи на анестезиолога и хирурга при напускане на операционната след усложненията.

Комисията стига до извода, че обективни причини за операция няма. Не е взето под внимание вегетативното разстройство на Лина, което може да има сходни симптоми. Не е извикан кардиолог за консултация, липсват важни лабораторни изследвания. Анестезиологът в отпуск Аламуров не е описал и поддържащата терапия при транспортирането.

От Министерството на здравеопазването в крайна сметка стигат до извода, че болницата в Своге трябва по-прецизно да осведомява пациентите си, да спазва стандарт "Анестезиология и интензивно лечение" и алгоритми при транспортирането на болни.

А родителите на момичето в будна кома продължават да чакат отговори и чудо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не дава господ човек да тръгне по болници. Живеем в БГ и нивото и морала на лекарите с нищо не се различава от тези на другите професии. В болницата ще ти извадят, я здрав апендикс, я нещо друго, в сервиза или ще ти сменят здрава част, или ще ти свият катализатора, брокера ще ти пробута имот със скрити недостатъци, продавачката ще ти покаже хубави домати, а ще ти пробута скапани, абе дълъг списък може да се направи. Сами сме си виновни, за Бай *** "всичко е на връщане".
107
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лекуваха баща ми от грип, а се оказа че е инфаркт!!!! Не оцеля !!!! Благодаря на всички "доктори" които стигнаха до този извод чак след две седмици!!!!Ето това са лекарите в България!!!!
106
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чететеееееее пръдльовци!Имала е вегетативно нарушение!!!!!Ако имаш огнище на епилепсия,дори без припадъци-една ракия може да го отключи и да те убие!СЕДНАЛИ СТЕ ТОЧНО ВИЕ ДА КОМЕНТИРАТЕ.ПРЪДЛЬОВЦИ!По-добрата позиция е като не разбираш нещо да си замълчиш.Простаци!
105
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко хора трябва да умрат или да се увредят за да се вземат мерки! В България лекари няма!!!!! Това е най-долната част на българското общество, не сте Богове, а долни мизерници!!!!!! Кога ще има справедливост!!!!!
104
1
 
8
 
! Отговори
UFO преди 12 години
102 Защо да вярвам на всичко. Нали на журналистите това им е работата - да превръщат всичко в новина, за да вървят рекламите в медията в която работят и да си получават хонорарите
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз чух, че са и слагали 3 вида упойки, явно е имало нещо нестандартно в нейния случай и са оплескали нещата.
102
1
 
14
 
! Отговори
UFO преди 12 години
До 97 Гледах току що репортажа. Става ясно, че болната не е оперирана! Това го казвам за да се спре дискутирането на операцията. При поставяне на упойката става НЕЩО. Това остава неясно от репортажа, както и от проверката на официалните власти. Проверих че има такива редки случаи в медицинската практика - неясна по причини кома при въвеждане в анестезия(не само в България подчертавам). Здравеопазването ни е катастрофално, нонаистина не бих правил генерални изводи специално от тази трагедия
101
1
 
10
 
! Отговори
sev преди 12 години
Проблема е в сбърканата здравна система,лекарски грешки(ако приемем,че случаят е такъв) стават и в Швейцария.Истината е ,че такива болници като тази в Своге не трябва да съществуват,те нямат нито база,нито специалисти и само харчат държавни пари.Но само като се спомене ,че трябва да се затварят каква страшна гюрултия се вдига(особено комунистите).Същите тези ***,които сега крещят срещу лекарите първи ще крещят и за запазване на такива болници.А откъде толкова омраза към лекарите ???
100
3
 
8
 
! Отговори
do 95 преди 12 години
А ти на какво вярвяш бе приятелю? Докато не се изясни истината мисля че е нормално да се вярва на това което се пише нали така? пък и статията не ти пробутва измислици..факта е че има момиче в кома, което е оперирано в своге от апандисит след като в софия в 2 болници са казали че няма апандисит..и от тук следва предположението че има лекарска грешка..ти като си много знаещ изкарай ти истината..
99
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една позната от Лакатник преди няколко години също искаха да я режат за апендисит в тази болница. Добре, че баба й е акушерка, та я заведоха в София и се оказа, че няма никакъв апендисит. А въпросната жена, която е в будна кома разбрах, че нейните близки са я убеждавали да не се оперира в Своге, но тя по някакви причини е държала там да се оперира... и резултата е налице :(Всички по дефилето знаят какви са некадърници там.
98
5
 
14
 
! Отговори
ева преди 12 години
Кога ще има осъден лекар в България???????????
97
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лекарят в България...въоръжен и много опасен
96
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гааааааааз!Гааааааааз хейтър неграмотни!Голяма хейтърска грешка,породена от грешката на родителите ви да ви създадат!Гааааааааааз!!!!!Баща ви за здравето и за презервативи пари не дава,нали?Гаааааааааз!Ако даваше нямаше да сте на това положение,скъпи бъдещи анестезиолози на Своге.Гааааааз,пръдльовци!!!!
95
1
 
12
 
! Отговори
до 95 преди 12 години
Сутринта преди 8 ч.по БТВ имаше репортаж всичко тук написаното е едно към едно.
94
1
 
8
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
"Търсят се български лекари за Германия "!
93
4
 
11
 
! Отговори
UFO преди 12 години
Впечатляваща дискусия за медицината чета по-долу Нямам намерение да обвинявам или оправдавам никого. Нито вие нито аз знаем, какво точно се е случило. Не ви ли прави впечатление обаче факта, че в заглавието на статията е написано "лекарска грешка", без да има някакво официално такова становище. Освен това този журналистически материал не е подписан - т.е. анонимен. Затова не мога да приема всичко за чиста монета. Дали това, което четем по-горе е цялата истина? Вярвате ли на всичко, което четете?
92
6
 
0
 
! Отговори
Как е възможно преди 12 години
доброволно да легнеш под ножа на някакви "доктори"от МБАЛ Своге?
91
4
 
33
 
! Отговори
ddd преди 12 години
Ха познайте,дали ще има някой осъден за тази недопустима грешка??? Майка им нещастна,какво ли не правят да източат здравната каса жертвайки живтоа на хората....
90
2
 
20
 
! Отговори
КЪРДЖАЛИ преди 12 години
Е то бива , бива но докога?
89
3
 
25
 
! Отговори
14/88 преди 12 години
Дееееа и гадовете, с тея купени дипломи.. Затвор за вас !!! На всички е известно, че в тая болница и с болки в крака да отидеш, ти режат апандисита...Ши*ани касапи !!!