МВР призна за "морални дефицити" при даренията

Ведомството ще ги забрани, но ще приема бензин от общините
Обновена: 12 авг 2011 14:35 | 12 авг 2011 14:35,
133
МВР призна за "морални дефицити" при даренията
Снимка: Булфото

Радикално развитие по въпроса с даренията в МВР обеща зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Той призна, че "тази практика крие много морални дефицити", но все пак допусна да има някои изключения, които да бъдат общоприемливи.

Вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обеща от 1 септември да бъде напълно прекратена възможността МВР да получава средства извън бюджетната си рамка.

Вучков очаква в понеделник, 15 август, МВР шефът да се върне от отпуск и да се реши скандалният казус с даренията.

„Ще бъде приемливо за всички граждани, ако например се позволи на общини и общински съвети, както досега, да стимулират полицейските управления с горива, конкретно насочени за обход на патрулните автомобили по населените места“, даде за пример Вучков какво може да бъде едно от приемливите изключения при въвеждането на даренията.

„Може да се замислим и за някои други две-три такива изключения, но не повече. Като например, когато сродни международни институции или служби правят дарения на техника за МВР“, добави заместникът на Цветанов. 

Даренията в МВР от общини за горива за първите шест месеца на годината са 142 000 лв. Други държавни органи са дарили около 133 000 лв.

Вучков посочи, че има и търговски дружества със сто процента държавно участие, за които също може да се направи преценка.

Той даде пример с фирмата на МВР – "БМВ", която е сто процента собственост на МВР и оборудва техника по границите и летищата по Шенген.

Още по темата

„Изключенията, които биха били допустими, може би трябва да се ограничат в този порядък, защото когато става дума за физически лица или търговски дружества с частно участие, е трудно да си представим, че впоследствие, ако има проверка или разследване, то ще бъде съвършено безпристрастно“, посочи заместник-министър Вучков.

Преди дни от вътрешното ведомство отчетоха, че от страната за първото полугодие са получени общо 3 871 458 лева от дарения.

От тях в натура са 3 623 811 лева под формата на гориво, компютри и др., а в пари – 247 647 лв.

Към 30 юни МВР e получило 15,2 млн. лева от ЕС. За второто тримесечие даренията са намалели с 40%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: МВРдарения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оставка то не баха пари в плик не са корупции (дарения) не са източване на държавния резерв скандали с лук олио. Критики от Брюксел *** грабят тирове посред бял ден кво е туй бе не може да се вземе решение за АЕЦ и така хиляди неща. Оставка.
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герберита как само реват на умряло. Абе гербери, че в момента кой управлява БГ , управлява ГЕРБ а в партия ГЕРБ са събрани бивши комунисти и бивши ченгета
30
2
 
5
 
! Отговори
******** преди 12 години
Абе може всички да се карате за политика, ама ако мога всички ви ще черпя една ледена БИРИЧКА! То не може само гадости братче:)))
29
0
 
11
 
! Отговори
mhm преди 12 години
Бе преди 2 дена друга песен пееше май ... ама като скъцна ЕС със зъб и нещо като понаа.кан говори ми са струва. Фанете са за палците *** алчни ***!
28
0
 
23
 
! Отговори
Чингиз хан преди 12 години
Откога гадната и *** корупция се нарича морален дефицит?
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В системата на МВР първо се мисли за заплати,банкети,рушвети,часпром и после ако остане свободно време и за работа
26
0
 
13
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
виждаме проблем във всичко, защото не се прави качествено, и защото ако се правеше качествено тези неща щяха да са сведени до минимум, а не разни прокурорски синчета да трепят хората по пътищата и да им се разминава и т.н. и т.н. и т.н. примери хиляди
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В която и да е държава като дариш нещо на полицията и отиваш в затвора за корупция но тук е някакво подобие на държава това блато наречено България.
24
0
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 15 - Винаги съм се възмущавал! И стига вече това с предишните! Това се случва в реално /днешно/ време с реални участници /МВР - от шефа им до низшите етажи/ и в момента, независимо дали ти харесва или не ГЕРБ са управляващи, така че не мога да критикувам предишните! А по-лошото е, че от многото им говорене излизат само глупости и явно нежелание за справяне с проблемите, а напротив! Те не искат да спрат това! МВР е сринато със земята, без авторитет и затънало в корупция!
23
17
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Леле, малеее...., ама как може такова безочие от вас ***, бе?!Що не се "възмущаваше" по подобен начин от прословутите дарения в продължение на 20 г., бе дрЮгарЮ? Или се опитваш да кажеш, че по времето на запалката и михУв такива ми ти работи не е имало, а?! А ако не беше "любимия" на всички дрЮгари "Цв. Цв.", дали въобще щяхте да научите , че е имало дарения в МВР, а??? Пълни лицемари сте всички ***!!!
22
1
 
18
 
! Отговори
Додо преди 12 години
Как може един Израел, който е във война с всички наоколо, включително и вътре в държавата от създаването си досега да се справя с 23000 полицая, а нашите близо 80000 не могат дори да окрадат държавата вече 22 години, без значение колко от тях са честни некадърници, и колко са в системата само за облаги. МВР има най-голям бюджет от всички министерства, получава най-сериозните рушвети (заедно с магистратите) и все не им стига, та и дарения искат. Държавен рекет! А ние за сигурност си наемаме СОТ.
21
1
 
12
 
! Отговори
******* преди 12 години
Аре бееее, петък е, НАЗДРАВЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!
20
10
 
3
 
! Отговори
-I- преди 12 години
Нещо много сте се въодушевили май. Защо никой от вас не каза нищо за това по времето на Костов, Царя или Станишев? Тази практика е била порочна и тогава, просто никой не е говорел за нея, и вие сте си мълчали. Сега настоящето правителство иска да се справи с това, къде точно виждате проблем?
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой да ми обясни как и защо държавни институции даряват на МВР ? все една дясната ми ръка да дари на лявата ...
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въййййй МВР и морал та това е несъвместимо.
17
1
 
15
 
! Отговори
Москвич преди 12 години
Куките на ваучери за бензин кълват ли?
16
2
 
12
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
Новата мода; ако искате да бутате хора по пътищата и да ви пускат условно - дарявайте бензин на милиционерите.
15
15
 
5
 
! Отговори
до възмутен преди 12 години
А защо не беше възмутен, когато МВР е взимало същите дарения, но при предишните правителства? Или теб конкретно ГЕРБ те дразнят, а?
14
2
 
20
 
! Отговори
gotin преди 12 години
милиционерите ще прибират парите под масата сега
13
1
 
6
 
! Отговори
viden преди 12 години
policiata i sadebnata vlast v bg sa kato vmirisanoto meso i izgnilite plodove v magasinite - stavat samo za ekarisaja i za bukluka.