57 000 газови и пневматични оръжия регистрирани у нас

МВР не знае колко неогнестрелно оръжие има в страната
Обновена: 26 сеп 2011 16:19 | 26 сеп 2011 16:19,
58
57 000 газови и пневматични оръжия регистрирани у нас
Снимка: Архив, Булфото

Над 57 000 неогнестрелни оръжия са регистрирани в страната до 17 септември, стана ясно на брифинг в Главна дирекция „Охранителна полиция”.

Тогава изтече едногодишният гратисен период, до който собствениците на газово, сигнално и пневматично оръжие трябваше да го регистрират в полицията.

Най-много уведомления за притежание на такъв тип оръжие са подадени в София – близо 6500. Следват Пловдив и Варна, съответно с малко над 4600 и 3400 уведомления.

Година след като промените в закона, регламентиращ притежаването на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, влязоха в сила, от МВР заявиха, че не знаят колко оръжие има в страната.

Началникът на сектора за контрол на общоопасните средства комисар Божидар Василев призна, че полицията няма как да контролира процеса по регистрирането му. Затова от службата очакват сигнали за оръжие, което все още не е регистрирано.

"Не може да има полицаи на всеки ъгъл, който да проверяват дали някой влиза в църква или в ресторант въоръжен. Въпрос на самосъзнание и самодисциплина е как да се влиза на обществени места", заяви комисар Василев.

От няколко месеца оръжейните магазини подават в полицията отчети за количествата и типа продадено оръжие. Търговците са задължени да предоставят данните на всеки три месеца, в противен случай ги грози глоба от 3000 до 5000 лева.

500 лева е глобата за собствениците на неогнестрелно оръжие, които не са уведомили полицията за него. При повторно нарушение санкцията става 3000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
rokoko преди 11 години
njama da vi varsha rabotata,kogato go kupih v mag-na mi kazaha ne e nuzno da hodish v police no mi vzeha dannite ,zanesete si zadnicite i vzemete dannite za tova vi plashtam. mrasni komunisti s 20 zaplati
58
0
 
1
 
! Отговори
rokoko преди 11 години
ha ha vavezdat red ama ne znajat kolko takiva orazia ima...po golem tapizam nema. milicionerceta....
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо не е. В Сърбия са 2,5 милиона оръжията.
56
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 12 години
Някой може ли да ми отговори на въпросът. Ако не съм го регистрирал но искам да го регистрирам, трябва ли да платя 500 лева глоба. Не е ли различно ако ме хванат с нерегламентирано оражие и това аз да съм закъснял щото сега разбирам за регистрацията и вече съм 10 дни след крайния срок? Нетрябва ли да има минимална глоба за закъснели зашото незнанието не е извинение в закона, но е друго да го разкарвам с мен без документ.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
balgari kypivaite pyshki vaorajavaite se ,da se osvobodim ot tiranite .
54
0
 
2
 
! Отговори
legion d'etrang преди 12 години
общо взето...полицията не знае нищо...
53
0
 
13
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
Според мен оръжие трябва да има във всяка къща, във всяко семейство.И не само газово-сигнално и пневматично.Всеки психично здрави неосъждан Български гражданин, без разлика от пол, цвят на кожата и вяра, би трябвало да може да има оръжие.Тогава, как мислите, дали ще ича влачени "***" 10-15 метра с бус по улиците, ако шофьра знае, че баща му веднага на минутата може да го гръмне от упор?Лошото е, че "Арсенал" дремят, докато от Турция и Китай ни заливат с газови и пневнматични оръжия.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимник13 преди 12 години
Добре де, аз лично си имам у дома малко работилница.Всичко в нея ли трябва да регистрирам ? Или само 20 килограмовия чук ? Баси, че те утре може и обвинение за притежаване на неогнестрелно оръжие да ми повдигнат ей така...
51
0
 
10
 
! Отговори
ННН преди 12 години
Ако правителство и съд продължават да неглижират проблемите с ***,ще ни преброят много скоро оръжията!
50
0
 
11
 
! Отговори
LoL преди 12 години
От 1997-*** закона беше такъв, че газеняци продаваха и по кафенетата. Сега след 15 години се сетихме? Кой е виновен че си е купил? С този закон се отменя старо право (или поне значително се променя), което е противоконституционно. Нито един гражданин, който не е получил лично писмено известие от МВР, не може да бъде ОБВИНЕН В НИЩО!!! Няма ли някой адвокат да ги изтипоса в съда, безмозъчните ушаци...
49
0
 
8
 
! Отговори
www преди 12 години
ТРЪГНАХМЕ ДА РЕШАВАМЕ НАЙ - ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ НА ДЪРЖАВАТА - ЩО ЗА ПРОСТОТИЯ !!!
48
0
 
5
 
! Отговори
винету преди 12 години
И ПРАШКАТА СЪС ГАЙКИ 17-КИ СЪЩО Е НЕогнестрелно оръжие ,НО Е ТИХО ПОНЕ
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я *** светнете какво е неогнестрелно оръжие че да не фтасам.... Брадва, нож, чук, клещи, отвертка, гаечен ключ, паве, камък, прашка, лък и стрели, копие, прът, кол, .... кое да регистрирам ? Камъните по скалите ли или инструмента ?
46
0
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
"500 лева е глобата за собствениците на неогнестрелно оръжие"Е то НЕогнестрелно е и ножа
45
1
 
10
 
! Отговори
Awake преди 12 години
САЩ обезоръжиха техните "овце", какво сега пак ли на САЩ ще подражаваме ? Защо? За да се бием с камъни срещу полицията, която пази *** ?
44
0
 
12
 
! Отговори
КУРТИ преди 12 години
Много интересно как така покрай събитията с *** се сетиха да питат кой какво оръжие има
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а стига бе,какво ще направиш с газов пищв и с въздухарка!убийствата и престъпленията се вършат с други оръжия,не с горепосочените-че то на патрона -газовия си пише че не е ефективен срещу пияни,наркомани,или афектирани хора...
42
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Правителството се страхува от оръжията, които имат хората, защото държи да има контрол върхо народа. Вземеш ли оръжията на хората, можеш да правиш с тях каквото си поискаш. "Тимъти Маквей
41
1
 
12
 
! Отговори
Матея преди 12 години
21 ви .България не е София, Пловдив и Варна. По малките градчета и села също живеят хора и това им е едничката защита и надежда срещу ***..... .
40
2
 
16
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
В САЩ всеки гражданин с чисто досие без проблем си взима огнестрелно оръжие , без проблем може да се разкарва с пистолет имат си и стрелбища колкото си щеш техните баби стрелят по точно от войската в БГ !

Спонсорирани публикации