57 000 газови и пневматични оръжия регистрирани у нас

МВР не знае колко неогнестрелно оръжие има в страната
Обновена: 26 сеп 2011 16:19 | 26 сеп 2011 16:19,
58
57 000 газови и пневматични оръжия регистрирани у нас
Снимка: Архив, Булфото

Над 57 000 неогнестрелни оръжия са регистрирани в страната до 17 септември, стана ясно на брифинг в Главна дирекция „Охранителна полиция”.

Тогава изтече едногодишният гратисен период, до който собствениците на газово, сигнално и пневматично оръжие трябваше да го регистрират в полицията.

Най-много уведомления за притежание на такъв тип оръжие са подадени в София – близо 6500. Следват Пловдив и Варна, съответно с малко над 4600 и 3400 уведомления.

Година след като промените в закона, регламентиращ притежаването на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, влязоха в сила, от МВР заявиха, че не знаят колко оръжие има в страната.

Началникът на сектора за контрол на общоопасните средства комисар Божидар Василев призна, че полицията няма как да контролира процеса по регистрирането му. Затова от службата очакват сигнали за оръжие, което все още не е регистрирано.

"Не може да има полицаи на всеки ъгъл, който да проверяват дали някой влиза в църква или в ресторант въоръжен. Въпрос на самосъзнание и самодисциплина е как да се влиза на обществени места", заяви комисар Василев.

От няколко месеца оръжейните магазини подават в полицията отчети за количествата и типа продадено оръжие. Търговците са задължени да предоставят данните на всеки три месеца, в противен случай ги грози глоба от 3000 до 5000 лева.

500 лева е глобата за собствениците на неогнестрелно оръжие, които не са уведомили полицията за него. При повторно нарушение санкцията става 3000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
mladiq преди 12 години
ot moq kvartal vav plovdiv poznavam 7 4oveka sas avtomati kato sa ima predvid 4e poznavam ne pove4e ot 300 4oveka smqtai kolko 6te ima iz grada
38
0
 
12
 
! Отговори
Rad преди 12 години
тия милиционери както е тръгнало и водните детски патлаци може да регистрират. Освен обирджийство с друго няма как да им дадем да се пенсионират на 45 г. с 20 брутни заплати, първа категория труд, безплатна манджа и опинци, транспорт, осигуровки.
37
0
 
9
 
! Отговори
преди 12 години
В закона е казано, че подлежат на регистрация въздушни пушки и пистолети с дулна енергия 23 или 25 джаула, не си спомням точно.Въздушният ми пистолетът е с 8.5 J, а китайската ми въздушна пушка с 16 J.НЕ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ГИ РЕГИСТРИРАМ!!!
36
0
 
27
 
! Отговори
Циркаджии преди 12 години
"МВР не знае колко неогнестрелно оръжие има в страната"А нима МВР знае колко огнестрелно оръжие има в страната?
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крадливата политическо-икономическа олигархия тотално се *** и сега я годи голям страх от справедливия народен гняв ,та чак кара гората да си регистрират въздушните пушки...е баси и жалките дупета са тия управници ,аз бих посъветвал хората който има възможност да си взема незаконно оръжие ,защото виждаме ,че отдавна няма държава и ,че мяма кой да ни защитава от мутри и ***,защото полицията им пази задниците ,видяхме какво стана в Катуница
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За 33-тиПросто питам,не че имам..но ако реша да си набавя?!?!?
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва ли да се регистрираме,ако притежаваме азотна тор,сяра,ацетон,домашен *** и тем подобни??
32
0
 
17
 
! Отговори
864 преди 12 години
А има държави където огнестрелно оръжие може да притежава почти всеки,защо ли тук не е така :))) страхуват ли се някой от народната любов ?
31
0
 
11
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 12 години
Имам мачете, супер яко един клон реже с един замах. Него да го регистрирам ли? Защото мисля да пропусна а? Ненормални.
30
0
 
5
 
! Отговори
24-0 преди 12 години
Ще бъде ли удължен срока,че само авджите знаеха,а аз моя не го ползвам за щяло и нещяло,че дебна какво,кога и къде относно оръжията?
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо не е ,в САЩ до-колкото знам само РЕГИСТРИРАНИТЕ огнестрелни оръжия са повече от населението!Но там законите са други,прага на крайната самозащита е мн по-нисък.
28
1
 
5
 
! Отговори
брБ преди 12 години
регистрират всичко което е над 24 джаула теоретично. Практически регистрират газови, и пневматики но над калибър 5.5 (включително и него). което е пълна глупост. ако са играчки пластмасови не се регистрират, ако са калибър 4.5 пак не ти пука
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това няма никакво значение кой какво оръжие има.Щом могат да убиват и с коли,за какво говорим.А,Цецко:):) Между другото той подари пистолет на един прокурор:):)
26
0
 
23
 
! Отговори
Свидетел преди 12 години
Това беше поредната измислица как да напълним касичката и да съберем пари. Отгоре на всичкото незаконно! По телевизията казаха, че не се събират пари а в служба КОС искаха по 5 лв. на цев и то по банка. Разбира се им пожелах лек ден. Да събират парите на балъците! Ако искат да регистрират се прави безплатно. Ако ли не просто да пускаме SMS-и за родната полиция! Нямам думи!
25
1
 
7
 
! Отговори
ззз преди 12 години
Бах мааму! Ми ся? Аз имам няколко пласмасови въздушни пистолета де'т не съм ги регистрирал. Те са по-добри от доста "китайски" метални пушки ама знам ли?Някой ще каже ли какво пише в "закона" по този повод? Визират ли се конкретно "метални" или не? Щото ако си направя една от композитни материали ко да я правя ся? :))А ако и в детска играчка има и метални части къде да я позиционирам?Смехория
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това ми звучи че навън се разхождат много изтрещяли потенциални убийци,като прибавим и ромите става страшно
23
0
 
10
 
! Отговори
brb преди 12 години
Ами няма и да знаят ..... попритесниха се че някои въздушни пушки са 2 пъти по мощни и точни от флоберки и измислиха тази глупост. Не си вземат данните от магазините и митниците (за частният внос). Но така е и по добре ..... а като в закона няма такса що я събират а ??? А и с тези глоби 500 лева ... абе минималната заплата е по малко от ваще минимални глоби. Да не говорим че в закона се казва над 24 джаула а МВР регистрира от 5.5 мм калибър нагоре което няма нищо общо със закона.
22
0
 
27
 
! Отговори
РАЗ ДВА преди 12 години
И КОЛКО НЕРЕГИСТРИРАНИ *** ИМА всеки от тях е оръжие!
21
0
 
7
 
! Отговори
Легендата преди 12 години
Много интересно как в София, Варна и Плавдив са около 15000, а в цялата страна - 57000. Някой би ли го обяснил това?
20
1
 
1
 
! Отговори
до absulute преди 12 години
Е ти си за затвора братле :D