Безработните у нас се увеличили с над 85% за три години

Увеличават се и "обезкуражените" безработни с висше образование
Обновена: 26 сеп 2011 16:01 | 26 сеп 2011 16:01,
114
Безработните у нас се увеличили с над 85% за три години
Снимка: Reuters

С 85,1% са нараснали безработните лица от второто тримесечие на 2008 г. до второто тримесечие на 2011 г. За същия период са се увеличили с 53,1% и т. нар. обезкуражени лица (трайно безработните, които не си търсят работа, защото се съмняват, че биха намерили). Това показват резултатите от анализ на пазара на труда, изготвен от Българската стопанска камара (БСК).

Голяма част от безработните и обезкуражените лица са с ниско образование и квалификация, което пък оказва натиск върху пазара на труда и равнището на заплащане в цели браншове, неизискващи високи професионални компетенции, посочват от камарата.

Анализът установява увеличение и на обезкуражените лица с висше образование. През 2010 г. техният брой е достигнал близо 11 хил. души при малко над 8 хил. души през 2009 г.

Изводите сочат, че се поддържа контингент от безработни и трайно безработни лица, който периодично се включва в програми за обучение или субсидирана заетост, но при липса на подобни програми тези хора остават извън пазара на труда.

Застрашително намалява и заетостта в България, която през второто тримесечие на годината е паднала под 60% при приета цел в Лисабонската стратегия от 70 на сто, се посочва още в изследването на БСК.

Почти една четвърт от работната сила са наети в обществения сектор. Според експертите на камарата 7,4% от всички заети са в държавната администрация при 7,1% средно за държавите от Европейския съюз.

Независимо от ръста на работните места в обществения сектор броят на съществуващите и новооткритите работни места в страната намалява с 6,2%, посочват от БСК. За две години работните места са намалели с 262 868, броят на заетите - с 319,6 хил. души, броят на наетите – с 287,3 хил. души, а броят на самоосигуряващите се – с почти 36 хил. души.

Резултатите от анализа са на фона на намаляващото активно население на страната, отчетено при последното преброяване в началото на тази година. Около една четвърт от населението е в надтрудоспособна възраст, припомнят от камарата. Най-голям пик на работната сила е отбелязан през 2008 г. – над 3,504 млн. души, след което се поддържа трайна тенденция на спад. Само за второто тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие на 2010 г. то е намаляло с над 42 хил. души. Като основна причина от БСК посочват растящата емиграция.

Представителите на БСК предупреждават за влошено качество на съществуващите и новооткритите работни места. Анализът на пазара на труда показва, че над 60% от заетите са в сектори с ниска добавена стойност и ниско ниво на възнагражденията като охранителна дейност, търговия, услуги, ресторантьорство, както и селско стопанство, обществен сектор и държавно управление.

Разкриването на качествени работни меса зависи от инвестициите в икономиката, които непрекъснато намаляват. Инвестициите, измерени като бруто капиталообразуване в основен капитал, се сриват от 23,3 млрд. лева през 2008 г., на 19,7 млрд. лева през 2009 г. и до 16,5 млрд. лева през 2010 г. Дори през първото тримесечие на 2011 г. достигат едва 3,1 млрд. лева и са по-малко от тези през първото тримесечие на 2010 г.

Изводът на БСК е, че са необходими реформи на пазара на труда и трудовото законодателство. Затова и предложенията на бизнеса са насочени в посока към внедряване на електронно правителство по модела на Естония, което ще позволи на държавата да намали броя на заетите в административното обслужване и ще ограничи разходите за администрация. От БСК предлагат също да се усъвършенстват и модернизират услугите за гражданите и фирмите, да се подобри бизнес климатът и да се ограничи корупцията.

Сред мерките, които трябва да се предприемат за реформирането на пазара на труда, е и ускоряването на усвояването на средствата по оперативните програми, като се засили наблюдението и се анализира текущото изпълнение на проектите. Бизнесът настоява за санкциониране на длъжностните лица, реализирали закъснения и пропуски в изпълнението на проектите. Отново се настоява и за прехвърляне на управлението на проекти на частния сектор, като се спазва конкурсният принцип.

Според БСК е необходимо да се насърчават инвестициите в разкриване на нови качествени и устойчиви работни места чрез целева политика за привличане на инвестиции в икономически дейности за дълбочинна преработка на български суровини, материали и продукти, заместващи внос или генериращи експортен ресурс, и за създаване на по-висока добавена стойност, вкл. за големите чуждестранни инвеститори, присъстващи на нашия пазар, за прехвърляне на част от тези дейности в България.

Друга препоръка е да се задълбочат връзките между образование и бизнес.

Още икономически новини от страната в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
И ти не си прав. Евала на тези, които им стиска да си съберат багажа и да напуснат БГ.С какво сме длъжни да търпим глад, мизерия и постоянен стрес от това да ли ще оцелеем и този месец или с какво да нахраня децата си като заплатат ми е 300 лв? Браво на всички ,който са извели децата, жените и родителите си от този АД!
98
0
 
1
 
! Отговори
до 106 преди 12 години
и такива кито работят и бих казала, че те са по-голямта част от заетите, но в частни сектор, не в дъджавния, където наистина не се работи. Твърдч ,е българина работи повече от всички европейци, дори като работна седмица, живее с европейски цени, плаща на монополисти и бг заплати. Това се нарича геноцид срещу народа!!! А такива като теб трябва да ги експлоатират, за да си помислят следващия път преди да се изкажат "КОМПЕТЕНТНО"!!!
97
0
 
3
 
! Отговори
до 106 преди 12 години
Това,което си написл изобщо не е вярно.1.Работа има,да,ама на кое викаш ти работа? За 300-400 лв?Кой нормален човек, който си плаща данъците, тока, водата, обучението и спорта на децата си би работил за такава заплата? Че тя ще му стигне само транспорта, кафето и обяда на работното място. Това е ка да работиш, колкото да не си в къщи.и2. Работодателите се държат като робовладелциИзказването ти е нелепо и лишено от логика.Не отричам, че има и такива, коити не работят и се "скатават". Но има
96
1
 
0
 
! Отговори
sergeev преди 12 години
-Най-късото определение за разликата между наемния работник и работодателя е - една ипотека.Като те са *** - самонаеми се!Ама не ви стиска.Панелката - моя крепост.-М-да-а.Костов ще да е виновен.И един мармот завива само целофана.
95
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Работа има за всички. Останалото са оправдания на мързеливи и/или некадърни хора. -Обикновеният българин все още не прави разлика между бачкане и работа.Но иска с бачкане да изкарва толкова,колкото както сякаш работи.-Пълна липса на трудови навици.Доказателството е,че все още плюете работодателя.А защо избягаха или въобще не дойдоха външни такива?Защото си направиха проучвания и разбраха,че ви мързи.Сега вие отивате при тях и им играете по свирката.Имигрантска му работа.
94
5
 
5
 
! Отговори
марин преди 12 години
Ще се увеличи, защото Костов крадеца ликвидира заводите и окраде всичко. БЕз заводи няма икономика- има само бедност и една крадлива върхушка водена от Костов и СДС. Долу Костов и СДС И ДСБ. ТЕ разсипаха България!!!!
93
3
 
1
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
А аз се радвам, че с един *** като теб Б-я се е отървала, дай боже повече такива като теб да се махнат.
92
2
 
8
 
! Отговори
aq преди 12 години
100, и аз гласувах за герб, но сега ме гризе съвестта заради децата ми. За съжаление ще трябва още две години да ги изтраем, а колко години още ще ни върнат назад.
91
0
 
5
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 12 години
Това заслужава "държава" изградена от -кат злоба,кат простотия и за капак-***.ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА,ДЕРЗАЙТЕ И СЕ НАДУВАЙТЕ.
90
1
 
4
 
! Отговори
до 99 преди 12 години
По точно: Народ които се връзва на акъла на милиционери - си заслужава съдбата! Може много хора да ме напсуват, но за Боко и сбирщината му гласуваха почти 1 000 000 човека, над 2,5 милиона не гласуваха - нека да си правят сметката, само ще им подскажа че ако продължаваме така - нищо добро не ни чака!
89
1
 
12
 
! Отговори
Доказано от ГЕРБ преди 12 години
В държава управлявана от физкултурници,полицаи и пожарникари не може да има прогрес - доказано от ГЕРБ. Тези безидейни мърлячи само бърборят как другите от хан Аспарух досега са им виновни, ежедневно лъжат като за световното и крадат като за последно.
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гладният и отчаян човек гледа лошо.
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато някой не може да се справи с възложената му работа( в едно предприятие,магазинче или барче) бива отсраняван..........това е закон.....а очевидно в предприятието наречено България някой не се справя......:)
86
1
 
17
 
! Отговори
Student преди 12 години
Откакто управляват ГЕРБ . Ако изкарат още един мандат вече няма да има работни :)
85
2
 
3
 
! Отговори
До 93 преди 12 години
Ти нали си си добре бе .... ко та интересува ?
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде се изгуби сакралното число 11.5 % безработица дет ни са фалеха гейберасите.... и кво значи, че заетостта е паднала до 60 % ? Да не би да значи, че безработицата е 40 % *** въ и страх да го напишете ?
83
2
 
5
 
! Отговори
BG преди 12 години
Niama nishto po-alchno ot balgarski biznesmen (komunist-eksploatator).Tezi smazaha horata,s jalkoto zaplashtane na truda im,a sega napirat da otnemat i poslednite im prava,garantirani ot trudovoto zakonodatelstvo. OTVRATITELNO !!!
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Образования и *** са всъщност един и същ човек оригащ от ла'ната на Боко!
81
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 12 години
Мн е лесно да си пишеш каквото ти дойде на ум, когато си имаш работа и си сигурен, но като си без работа за доста голям период от време започваш да оценяваш какво си изгубил и осъзнаваш тези статии. Това, че тримесичието съвпада с изботите е без значие, като има избори да се пишат само неутрални неща, за да не се влияе в/у избирателите? Сигурно и кризата е повлияла в/у увеличената безработица, но лошото е, че не се вижда лъч надежда.
80
3
 
2
 
! Отговори
obrazovan преди 12 години
kriza e. navsqkade e taka. ako 6e protestirate sre6tu ne6to otidete pred amerikanskoto posolstwo. za tova prawitelstwo do tuka ocenka mn.dobar 4.75. tova e na fona na ocenka EDINICA za prepiswane na prednite.