Безработните у нас се увеличили с над 85% за три години

Увеличават се и "обезкуражените" безработни с висше образование
Обновена: 26 сеп 2011 16:01 | 26 сеп 2011 16:01,
114
Безработните у нас се увеличили с над 85% за три години
Снимка: Reuters

С 85,1% са нараснали безработните лица от второто тримесечие на 2008 г. до второто тримесечие на 2011 г. За същия период са се увеличили с 53,1% и т. нар. обезкуражени лица (трайно безработните, които не си търсят работа, защото се съмняват, че биха намерили). Това показват резултатите от анализ на пазара на труда, изготвен от Българската стопанска камара (БСК).

Голяма част от безработните и обезкуражените лица са с ниско образование и квалификация, което пък оказва натиск върху пазара на труда и равнището на заплащане в цели браншове, неизискващи високи професионални компетенции, посочват от камарата.

Анализът установява увеличение и на обезкуражените лица с висше образование. През 2010 г. техният брой е достигнал близо 11 хил. души при малко над 8 хил. души през 2009 г.

Изводите сочат, че се поддържа контингент от безработни и трайно безработни лица, който периодично се включва в програми за обучение или субсидирана заетост, но при липса на подобни програми тези хора остават извън пазара на труда.

Застрашително намалява и заетостта в България, която през второто тримесечие на годината е паднала под 60% при приета цел в Лисабонската стратегия от 70 на сто, се посочва още в изследването на БСК.

Почти една четвърт от работната сила са наети в обществения сектор. Според експертите на камарата 7,4% от всички заети са в държавната администрация при 7,1% средно за държавите от Европейския съюз.

Независимо от ръста на работните места в обществения сектор броят на съществуващите и новооткритите работни места в страната намалява с 6,2%, посочват от БСК. За две години работните места са намалели с 262 868, броят на заетите - с 319,6 хил. души, броят на наетите – с 287,3 хил. души, а броят на самоосигуряващите се – с почти 36 хил. души.

Резултатите от анализа са на фона на намаляващото активно население на страната, отчетено при последното преброяване в началото на тази година. Около една четвърт от населението е в надтрудоспособна възраст, припомнят от камарата. Най-голям пик на работната сила е отбелязан през 2008 г. – над 3,504 млн. души, след което се поддържа трайна тенденция на спад. Само за второто тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие на 2010 г. то е намаляло с над 42 хил. души. Като основна причина от БСК посочват растящата емиграция.

Представителите на БСК предупреждават за влошено качество на съществуващите и новооткритите работни места. Анализът на пазара на труда показва, че над 60% от заетите са в сектори с ниска добавена стойност и ниско ниво на възнагражденията като охранителна дейност, търговия, услуги, ресторантьорство, както и селско стопанство, обществен сектор и държавно управление.

Разкриването на качествени работни меса зависи от инвестициите в икономиката, които непрекъснато намаляват. Инвестициите, измерени като бруто капиталообразуване в основен капитал, се сриват от 23,3 млрд. лева през 2008 г., на 19,7 млрд. лева през 2009 г. и до 16,5 млрд. лева през 2010 г. Дори през първото тримесечие на 2011 г. достигат едва 3,1 млрд. лева и са по-малко от тези през първото тримесечие на 2010 г.

Изводът на БСК е, че са необходими реформи на пазара на труда и трудовото законодателство. Затова и предложенията на бизнеса са насочени в посока към внедряване на електронно правителство по модела на Естония, което ще позволи на държавата да намали броя на заетите в административното обслужване и ще ограничи разходите за администрация. От БСК предлагат също да се усъвършенстват и модернизират услугите за гражданите и фирмите, да се подобри бизнес климатът и да се ограничи корупцията.

Сред мерките, които трябва да се предприемат за реформирането на пазара на труда, е и ускоряването на усвояването на средствата по оперативните програми, като се засили наблюдението и се анализира текущото изпълнение на проектите. Бизнесът настоява за санкциониране на длъжностните лица, реализирали закъснения и пропуски в изпълнението на проектите. Отново се настоява и за прехвърляне на управлението на проекти на частния сектор, като се спазва конкурсният принцип.

Според БСК е необходимо да се насърчават инвестициите в разкриване на нови качествени и устойчиви работни места чрез целева политика за привличане на инвестиции в икономически дейности за дълбочинна преработка на български суровини, материали и продукти, заместващи внос или генериращи експортен ресурс, и за създаване на по-висока добавена стойност, вкл. за големите чуждестранни инвеститори, присъстващи на нашия пазар, за прехвърляне на част от тези дейности в България.

Друга препоръка е да се задълбочат връзките между образование и бизнес.

Още икономически новини от страната в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много повече просто емигрантите са се увеличили с 100%.....
58
5
 
8
 
! Отговори
КАЧЕСТВОТО Е НУЛА преди 12 години
Е то България е страната на безработните висшисти, половината пълни неграмотници, пияници и курвета изкарали 4 години в София с парите на мама и тате по дискотеки и кръчми. Иначе после голям рев, няма работа, няма пари а познавам хора ходят на 2 работи, да тук, в България! Друг вариант е частен университет, дето всеки знае как се влиза и как се учи - никакъв проблем само си плати семестъра 1500 лева. Или държавен ВУЗ със специалности като 'агро икономика' 'мениджмънт в екологията' .. Смях...
57
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tikvaaa NARODA GLADUVA tikvaaaa
56
2
 
8
 
! Отговори
циганин преди 12 години
що ревете бе,ние при батето сме си добре,и помощи има и далаверка
55
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мда,назрява много як наказателен вот
54
1
 
25
 
! Отговори
Алекова преди 12 години
Не мога да разбера, как така преди 20 год. е имало работа за всички, още що завършиш си настанен по договор, а сега какво е... Не ми харесва това да няма работа и да ходиш от предприятие на предприятие и да ги молиш за работа. Много предприятия уж набират работници, а всъщност приемат само молби и ако някой напусне да имат резерва. И ето затова използват ЩЕ НАПУСНЕШ,НО НА ВРАТАТА ЧАКАТ ДРУГИ. С най-ниската заплата сме в ЕС и изобщо накъде сме тръгнали...
53
1
 
33
 
! Отговори
ИзвънБГ преди 12 години
И още ще се увеличават. Докато държавата не започне да подкрепя малкия и среден бизнес, вместо да го унищожава и да толерира корпорациите, така ще става!
52
2
 
25
 
! Отговори
Какво направихме ? преди 12 години
Избрахме Бойчо за премиер.Четете стенограмите на МС и ще видите как Боко води заседанията на кабинета.Конушмак на селска седянка.Резултатите са ясни.Единствената работа която той върши е да режи ленти на обекти построени от тези преди него. В шивашките фабрики тези които режат ленти, почистват конци и т.н. са най тъпите работници. Длъжността която те заемат се нарича - ръчник. Бива ли да плащаме висока заплата на Ръчника,да го возим във вертолет и цяла тумба съгледвачи да го охраняват ?
51
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не знам Бойко някоя лентичка да е прерязал зад която ще работят 2-3 хиляди души.А виждам само магистрали по които ясно ни се показва да хващаме пътя.
50
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GLASUVGAI PROTIV TIKVATA-SPASI BYLGARIQ
49
4
 
32
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Затова пък броят на прерязаните лентички се е увеличил със 185%.А дали се е увеличил броят на лапнишараните и ***, които докараха Рапона и неговата банда на власт, на които ЗАПОЧВА ДА ПРОСВЕТВА?
48
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно време имаше кинопрегледи , там даваха заводи, земеделци , даваха икономически успехи ,а сега която и телевизия да пусна се появява образа на единствения работещ --човекьт с ножицата.
47
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, нали намаляваше бе Борисов? Някой в тая държава лъже от 3 години като ***!
46
1
 
38
 
! Отговори
ЕН преди 12 години
АБЕ ЗАЩО ИЗЛАГАТЕ ДРУГАРЯ РЕЗНИ-ЛЕНТОВИЧ ПРЕД ЧУЖДИТЕ МЕДЙИ? НАЛИ ТОВА КОЕТО ПИШЕТЕ ЩЕ ГО ПРОЧЕТАТ И В ХЪРВАТИЯ. А ДРУГАРЯ ЛЕНТОВИЧ КАЗА В ХЪРВАТИЯ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СИ ЖИВЕЕМЕ ДОБРЕ. ТОЛКОВО СМЕ ДОБРЕ ЧИ ЖИВИ СМЕ УМРЕЛИ. АКО ХОРАТА КОИТО РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА И НЕ ИЗПРАЩАХА ПО НЯКОЕ ЕВРО ОТДАВНА МЛИОНИ ХОРА ДА СА ГУШНАЛИ БУКЕТА. ТАЗИ СТАТИЯ ДА Я ПРОЧЕТЕ ДРУГАРЯ РЕЗНИ-ЛЕНТОВИЧ. АМА ЕДВАЛИ. ТОЙ ЧЕТЕ САМО -ВИНЕТУ.
45
1
 
38
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Положението е страшно. Който не го е разбрал още, да се огледа около себе си, а не да гледа само в своя хладилник. Безработицата ще продължи да се увеличава. Просто на тиквата и неговите господари не им трябват работещи и задоволени българи. На тях им трябват оскотели от мизерия и проблеми поданици, които са толкова безмозъчни, че каквото им заповядат да не мислят и да изпълняват. Жалко, че се докарахме до тази ситуация. Жалко.
44
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само цеха дето произвеждал лентички още мьрдал на 4-ри часа....
43
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
42
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма никаква закрила за работника. Частника си дерибейства на воля в нашата страна. Умишлено държат хората без работа за да са съгласни да им работят за без пари. По бензиностанциите едно и също лице прави сандвичи, зарежда витрини, мие тоалетни което е изродщина, но проверяващите някак не им прави впечатление. Колко народ работи и не получава заплата, но пак няма кой да види. Як геноцид се налага над населението, но те нали са добре защо да се кахърят за гласоподавателите.
41
2
 
43
 
! Отговори
това е полужението преди 12 години
Безработицата е от години и всяка следваща се увиличава. Колко хорица ще останат без пенсия, защото работодателите търсят работници до 35 год. Много от старото поколение останаха със стажа от бай Тошово време. А за младите пък да ни говоря та те нямат даже и един ден стаж, защото повечето работодатели ги наемат без договор. Системата ни е объркана и ще търсим Тошово време, но ще е късно чадо, не ще се върне онова време, искахме демокрация е честито ви демокрация.
40
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как става така,че средната безработица за година е 5-6% а сега излиза, че за 3 години имаме увеличение с 85%. Излиза, че Бойко и Ко лъжат като ***.