България – предпочитана страна за здравен туризъм

Имаме ниски цени на здравните услуги и професионализъм на медиците
Обновена: 30 сеп 2011 09:45 | 30 сеп 2011 09:24, Елка Василева
42
България – предпочитана страна за здравен туризъм
Снимка: Архив Булфото

България е сред страните, които комбинират ниски цени на медицинските услуги с професионален опит на медицинския персонал и могат да се превърнат в предпочитана дестинация за така наречените здравни туристи, отбелязват Ройтерс и британският в. "Индипендънт", като се позовават на публикуван днес доклад на компанията за анализи Икономист интелиджънс юнит.

Все повече западняци ще търсят по-евтино лечение зад граница. Франция, САЩ и Германия се очертават като водещи дестинации за здравните туристи. Освен България, Полша, Мексико и Индия също съчетават ниските цени в сферата на здравеопазването с опита на здравния персонал и също могат да станат предпочитани дестинации за здравен туризъм, се посочва в доклада.

Това ще създаде в тези страни повече работни места в сферата на здравеопазването и ще е източник на приходи.

Със застаряването на населението в някои западни страни бюджетите на здравните им системи бяха намалени и това принуди хората да търсят по-евтино лечение в чужбина.

Някои предпочитат такова лечение, защото в родината им то не се покрива достатъчно добре от националните здравни системи или от частните медицински застрахователи.

Най-популярни за здравните туристи са леченията на стерилност, пластичната хирургия, стоматологичните лечения, смяната на тазобедрената става, лазерните операции на очите и др., посочва БТА.

В доклада се предупреждава, че този здравен туризъм крие рискове. Опасни бактерии могат да се разпространят чрез него по целия свят.

През 2013 г. влиза в сила нова европейска директива, съгласно която пациенти от страни от ЕС, лекували се в други страни от ЕС, ще могат да възстановят средствата за лечение. Тази директива само ще увеличи тенденцията за здравен туризъм, се посочва в доклада, цитиран от "Индипендънт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: здравен туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
НАЦИОНАЛНА СЪПРОТИВА преди 12 години
Геноцидът над българите е "успешна социална политика"; да, правителството преизпълнява плана, спуснат от сутеньорите в Брюксел и Вашингтон.Докога ще търпим народните душмани?!
41
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 12 години
искам да е хубаво ама и да е евтино -а стига сте ме рзсмивали бе........
40
0
 
3
 
! Отговори
Elena преди 12 години
Muja mi be6e bolen. Priateliat na ba6ta mi , koito 4esto idva na gosti tuk pri nas , be6e kazal 4e v TURKEY bolnitsite sa mnogo ka4estveni i evtini. i se okaza 4e naistina e taka. imat si mnogo moderni , ka4estveni i 4isti bolnitsi , siaka6 5 - ZVEZDNI hOTELI. A SEGA VE4E MUJA MI E MNOGO ZDRAV.
39
1
 
1
 
! Отговори
ДО 25 преди 12 години
Не мрънкам и съм доволна от работата си.В Германия едва ли сте работила високо квалифицирана работа.Работя си добре,плащам си данъците.Благодарение на този туризъм успях да изуча дъщеря медицина в Германия и сега е педиатър там.
38
0
 
3
 
! Отговори
Васо преди 12 години
А бе 31 ходи да се прегледаш на доктор. Според твоя ред на мисли трябва да сме щастливи че все още се различаваме от групата на 38-те страни призната за "Нуждаещи се от безвъзмездна помощ".
37
2
 
5
 
! Отговори
николай преди 12 години
Така е, секса помага на здравето и за това България е предпочитана страна за здравен туризъм!
36
3
 
3
 
! Отговори
Да бе :) преди 12 години
Не знам колко е по-евтино зъболечението тука - в Хърватско си направих 2 пломби - по 30 евро, тука пак е толкова горе-долу, а Хърватско е една от най-скъпите страни в Европа
35
1
 
1
 
! Отговори
Badi преди 12 години
Tova sas zabite e mit. Nqma kak slagane na 1 plomba da po eftino ot samoleten pilet, prestoi v hotel i dr razhodi svarzani s patuvane ako 6te i v BG da bezplatna uslugata. Az samiq iskam da si slagam breketi no jiveq v momenta v Holandiq i nz dali si zaslujava da spestq ot le4enie kato si gi sloja v Balgariq i posle da trqbva da si idvam minmum pone 1 na mesec za da mi gi namestvat.Horata po skoro idvat za skapi opracii.
34
1
 
5
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Здравен туризам може да има, но нормалните хора нямат качествено медицинско обслужване!
33
1
 
4
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
Смейте се но за някой неща е така. Например двама мой приятели от Норвегия дойдоха тук за да си оправят зъбите, с включен самолетен полет им излезе по-евтино...разбира се, бяха заведени при моята зъбодофторка, която е проверена:)
32
5
 
17
 
! Отговори
dedo преди 12 години
Ох, отдавна не се бях смял толкова :))))) "Имаме ниски цени на здравните услуги и професионализъм на медиците" Единствено при Хитлер са умирали толкова хора от "медицинска" намеса, като там все пак това се е правило "за науката". Крайната цена за тези "услуги" тука в никакъв случай не е по-ниска, а качеството на "персонала" не би им позволило да работят и като санитари в някоя болница на запад. Останали се още няколко висококвалифицирани кадри все още, но те отдавна са забравили за Хипократ :)
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
26, безизходицата на обикновенните българи за която пишеш е желано положение за 3/4 от жителите на планетата! Според данните на ЦРУ в 50 държави доходите на глава от населението са по високи от тези в България, а в 156 държави са по ниски!Милиарди хора на планетата само си мечтаят да имат достъп до чиста вода или елементарно здравеопазване!
30
0
 
8
 
! Отговори
USA DOCTOR преди 12 години
GLUPOSTI NAI NEKADARNITE OSTANAHA DOCTORI I SESTRI TAM NE SE RABOTI PIENE IADENE I DA PORABOTIAT V EMARGENCY USA I DA SE NAUCHAT KAK SE RABOTI MARDI
29
0
 
2
 
! Отговори
Emigrant 2008 преди 12 години
Uvazhaemi Kolega,sluhoproteziraneto v Germania se provezhda ot Akustiker,lekarja samo dava napravlenie za tova sled napraven Tonaudio- i Sprachaudiotest.Kasite pokrivat samo osnovnite aparati,za pove4e extri struva vinagi pove4e.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Калитарко, всякакъв туризъм прави по богати всички българи! Ако един лекар емигрира, ти нищо не получаваш от това, но ако остане в България и обслужва чужденци първо трябва да си неме работници да му направят кабинет на европейско ниво, сле дтова ще изкара повече пари, които ще похарчи в местните магазини и ще даде работа на още много хора. Освен това ще си плати данъците и осигуровките в България и т.н.
27
3
 
7
 
! Отговори
някои преди 12 години
алооооооо господа не пишете глупости че ще ви се смее цяла Балгария засрамете се
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това значи,че ние аборигените благодарение на нашите политици ще сме нежелани пациенти. Пожелавам на всички, които ни докараха до тука, да изпаднат в безизходицата на обикновените българи. Нещата в живото често се обръщат, нищо не е сигурно на този свят.
25
3
 
5
 
! Отговори
До СУПЕР-15 преди 12 години
Мойте поздраления - с такива млади хора можем само да се гордеем!Пожелавам успешна работа ! И на запад ще си нищо, ако само мрънкаш и нищо не правиш.Работила съм там 10 години и знам как е.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очния и УНГ са един и същи човек. Сигурно двете специалности е учила 11 години. Ама как живее в два града?!
23
0
 
6
 
! Отговори
nqkoi преди 12 години
браво нА номер 8 наистина така ще стане и се моля по скоро да стане иначе няма управия в тая красива Балгария. Елате да видите в Ямбол само кои са кандидати за кметове зарнени босове и наи големите мушенници крадци на ддс. ужас не ми се говори .