Близо 2000 деца са напуснали социалните домове за година

Обещахме на Брюксел, че до 15 г. закриваме сиропиталищата
12 окт 2011 16:43,
19
Близо 2000 деца са напуснали социалните домове за година
Снимка: Архив Булфото

Общо 1797 деца от домовете в България са напуснали специализираните институции през последната година.

Това съобщи в Брюксел зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, цитирана от БТА.

Тя участва в представянето в дирекция "Регионално развитие" на ЕК на българския опит в затварянето на домовете за деца без родители.

Симеонова отбеляза, че към 2009 г. в домовете в България е имало 7276 деца, а тенденцията е била годишно да бъдат приемани по 3000.

България си поставя целта за 15 години домовете да останат в историята, обясни тя. Програмата има подкрепата на ООН и се финансира с помощта на европейските фондове.

Министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев посочи, че настаняването на деца в домове е нарушение на техните права и е в разрез с международните конвенции.

Той отбеляза, че новото законодателство у нас предвижда осигуряване на допълнителни възможности за самотните деца, както и подкрепа за семействата, за да не прибягват до изоставяне на децата.

По думите на министъра основна част от прилаганите промени е свързана с отпадането на стереотипите в мисленето в обществото.

Дончев отбеляза също необходимостта от промени в системата на образованието, което трябва да бъде достъпно за всички деца съобразно техните различни нужди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ох,за съжаление някои от приемните семейства гледат на децата само като източник на доходи!Аз познавам едно такова семейство,и,повярвайте ми,не знам детето дали е по-добре там!Убедена съм,че повечето приемни родители не са такива,но има някои,които са превърнали приемната грижа в лесен бизнес!Трябва много добър контрол според мен! С голямо уважение към съвестните и състрадателни приемни родители!
18
0
 
1
 
! Отговори
DO 11-Srala преди 12 години
PARVO SE ZAPOZNAI S PROBLEMA I PO-SOBSTVENO S PREDLOJENIQ NA4IN NA RE6AVANETO MU.KOLKO PATI OTID DO EDIN OT TEZI DOMOVE I DA DADE6 LI4NO NA NQKOE OT DECATA DRE6KA ILI NE6TO?
17
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Не смятам за правилно всички деца от домовете да се раздадат в приемни семейства Кой може да се наеме да гарантира как ще бъдат използвани тези деца.В домовете поне има минимален контрол.Големи злоупотреби не могат да стават.Има и съвестни хора, които заслужават да си отгледат дете от дом.Но за огромната част от изоставените деца държавата трябва да поеме грижата.
16
0
 
10
 
! Отговори
Дам преди 12 години
Съвсем скоро имаше друго статия по темата ,там стана ясно , че около 2000 годишно навършват 18 години и биват изкарани от системата и горе долу пак толкова влизат ,родени или изоставени за една година. Ако става дума за сиропиталища ,то те НЕ могат да бъдат закривани! Но понеже децата в домовете си имат в голямата си част родители ,то трябва промяна в законодателството. Щом даваш дете в дом ,то ти се отказваш от него и то може да бъде осиновявано , но ако дадеш второ ,то ти отиваш на съд!
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък мисля че,до 15г няма да го има Брюксел, нито пък пужеците който дърпат пионките наречени бг политици.
14
2
 
13
 
! Отговори
Стига паразити преди 12 години
Първата стъпка трябва да е промяна в НК - дълги присъди за изоставящите децата си. Иначе няма да има никакви резултати. Колкото до българчетата в тези домове, то тях ги осиновяват веднага, стига да са здрави. 99% там са *** и ние ги храним. Никакви дарения повече за тези домове - да се закриват по-бързо. Ако създаде фондация, която подпомага само българските деца, ще има много дарения и децата ще са добре.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Близо 2000 деца са напуснали социалните домове за година....u 2000 са новите попълнения за същият период от време.
12
1
 
13
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Преди малко по БНР тази тема се разискваше и стана ясно, че в два дома край Стара Загора не е изпълнено нито едно предписание на комисията, правила проверка преди около година. А условията били потресаващи...
11
3
 
30
 
! Отговори
сара преди 12 години
това са ненормалници, как ще обещават да закрият тези домове, тези деца по улиците ли ще живеят, по паркове, в ръцете на сводници и педофили!!!? в катакомбите на софия ли ,къде?къде?къде?..безобразна безотговорност и помпозно ,отвратително в самата му постройка на изказ - демонстрации на недосегаемост от сили, бог...пълен слугинаж
10
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...към пост 8 - СЪЧУВСТВАМ на хорицата, осиновили ***.
9
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 12 години
А единственият начин тези институции да бъдат закрите е МАСОВАТА КАСТРАЦИЯ на *** *** !!!А нали се сещате какво означава тая измишльотина на т.нар. "министър" Дончев - "подкрепа за семействата, за да не прибягват до изоставяне на децата", това означаваНОВИ ПОМОЩИ ОТ НАШИЯ ДЖОБ ЗА *** !!! Знаете ли, че по закон дори сега всяка гнусна полумаймуна от мангалското племе, която заплашва да захвърли ***, който е издрискала, вместо арест и съд получава парична ПРЕМИЯ 320 лева ?!?
8
2
 
23
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Днес.бг - това не са СИРОПИТАЛИЩА, а домове за захвърлени ЧААВЕТА !!! Тия същества си имат живи "родители", които обаче са ги зарязали в домовете, за да ги храним НИЕ !!! Искрено завиждам на хорицата, подгонени от отчаяние или от криворазбрана човещинка, които са си взели в къщата малък *** - то по-добре *** да си осиновиш !!!
7
1
 
33
 
! Отговори
ввв преди 12 години
дрън дрън дрън...а защо не улеснят осиновяването?И защо не подпомагат например самотните майки-осиновителки като мен - с две образования,работя на две места...абе като повечето хора в страната.Ама нали не съм *** - нито детски,нито някаква друга помощ...
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ха демокрация майка, и кат ги изфърлат на улицата де да спят бе ???? и после ше ни пеете че сме мразили *** ми мразиме ги ..... то няма и друг вариант като трябва да спят и крадат от деца ?? 90% там са ***. многоооо хуманна политка ей, Бравос. Тея надминаха и Сталин там поне е имало суворовски училища и им е било ясно че без деца няма утре.
5
0
 
5
 
! Отговори
BG преди 12 години
$e kakvo 6te pravqt *** togava:)?????!!!!!!Dosega raz4itaha na tezi domove.
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия отишли в Брюксел, па лъгали, лъгали, та мазали!Сигурно тези, които са напуснали са навършили пълнолетие и са изритани насилствено от там!При положение, че има много бедни хора, многодетни *** и този проблем се задълбочава, много интересно как децата в домовете намаляват!Трябва да се изпаряват вероятно!
3
5
 
30
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 12 години
Имам съседка -шеф на социален дом . Тя отвори магазин за дрехи втора употреба -познайте от къде идва снабдяването!!!
2
4
 
8
 
! Отговори
ooo преди 12 години
Въпросът е къде отиват и не трябва ли изобщо да се преструктурират тези институции? И въобще да се засили социалната политика, а не да се гони постигането на цели, които да звучат добре като заглавия на статии ама само при пръв прочит...
1
5
 
35
 
! Отговори
Садул преди 12 години
Да. Веоятно вече мръзнат по улиците. Благодарение на Брюксел децата ще станат новит престъпници в страната. Устройва и политиците ,че няма да заделят бюджет ,но лошото е ,че освен *** там има и нещасни българчета сираци, които ще спят под мостове и подлези. Браво и на наще и на Брюксел...