Орязаха заплатите на метеоролози и сеизмолози в БАН

Няма обаче да спрат да изготвят прогнозата за времето
Обновена: 12 окт 2011 15:00 | 12 окт 2011 14:00,
139
Орязаха заплатите на метеоролози и сеизмолози в БАН
Академик Никола Съботинов, председател на БАН. Снимка: Булфото

Метеоролозите, сеизмолозите и учените, извършващи мониторинг на Черно море, няма да получават цялата си месечна заплата до края на годината, а ще им се плаща за една седмица по-малко заради недостиг на средствата.

Месечното им възнаграждение ще стане 540 лв., обяви председателят на академията акад. Никола Съботинов.

За пореден път председателят на БАН заяви, че бюджетната субсидия за Академията за 2011 г. от 59 млн. лв. "покрива" само 70% от необходимите средства за фонд "Работна заплата".

Акад. Съботинов каза, че е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, към което е било приложено и писмо от директора на НИМХ-БАН.

В него Георги Корчев е описал тежкото състояние на института и невъзможността метеоролозите да използват неплатен отпуск, защото, ако излязат в него, трябва да се "спрат прогнозите за времето".

Те обаче ще продължат да работят по една седмица месечно "без заплати" до края на годината, защото извършват важни дейности, а и БАН всеки ден изпраща информация до европейски институции, обясни акад. Съботинов.

Той каза, че от началото на 2011 г. всички институти в Академията са излизали в неплатен отпуск заради недостиг на средства.

Още по темата

“Не знаем дали ще можем да платим до края на годината и разходите ни за електроенергия, вода и отопление”, добави акад. Никола Съботинов.

Председателят на БАН заяви, че очаква министърът на финансите Симеон Дянков да участва в заседание на Съвета на настоятелите, на което да се обсъди искането на академията за бюджетна субсидия от 109 млн. лв. за 2012 г.

“Ако бюджетът на БАН за догодина остане отново 59 млн. лв., учените ще решат дали да участват в протести”, обяви акад. Съботинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В тая държава с всеки изминал ден като чета как си противоречат новините и управляващите имам все по-голямо желание "да отида на запад и да мия чинии", както казват някои наши управляващи.
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
банаджийските мекерета наизлезоха веднага, работете а не пишете по форумите бе ***
18
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В БАН половината служители са излишни и само си клатят краката. Другата половина са знаещи и можещи хора, недооценени и работещи за по-малко пари, отколкото трябва. Така като гледам нещата няма да се променят. На БАН не им трябва повече бюджет, трябва им съкращение и реорганизация
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много тъга виждам в това лице.Защо ли не виждам такива тъжни депутатски физиономии?
16
1
 
19
 
! Отговори
13 преди 12 години
Ти да не би да мислиш, че прогнозата за времето се прави с карти Таро или кристално кълбо, неее прави се със скъпа и модерна техника, със сателити, със снимки, с работещи интернет и телефонни линии и с всякакви др. екстри присъщи за едни други страни, но в никакъв случай за нашата. Защо ти не вземеш да построиш къща въоръжен само с глина, кирка и лопата и после ще те питам колко си некадърен.
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Аз вярвам че има умни и ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ"Бате никой умен за 540лв/месец няма да остане. От "Браво" и "Благодаря" не се живее. Кинти трябва
14
6
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Аааа как няма да останат - ще стоят или поне докато умрат от глад....
13
17
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Метеоролозите са най-големите лъжци!Върнете се на информациите в края на септември, за да видите как времето ще се развали в края на октомври.Няма наука, няма образовани хора!В България истинските кадърни хора са смачкани от блутални неграмотни, корумпирани връзкари!
12
27
 
4
 
! Отговори
alex преди 12 години
И аз искам за 540 лв. да съм метереолог, ама няма, щото нямам партийни връзки и не съм от номенклатурата. *** да си инвестират народни пари пак в *** - това е тука "науката".
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко е жалка нашата страна, купихме хеликоптери, защото някой е решил, че е много важно да сме в Шенген (една измислена граница), а нямаме пари за наука - това което движи и развива човечеството, това което ако го е нямало през вековете сега още щяхме да стреляме с лъкове и да се бием по гърдите - тип Тарзан.
10
1
 
19
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Депутати ми вие няма лид а сте солидарни.От тези прогнози на тези хора зависят понякога реколта,лов,риболов,транспорт и още други неща?А от вас ДУПЕТАТИ какво зависи?
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това не пречи мазната герберка цачева да се изказва колко повече щяло да има за образование , иновации и т.н
8
8
 
14
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Щом наричаш собствената си страна "***" за мене ти си по жалък и от най жалкото!
7
15
 
17
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Ти не си БЪЛГАРИН! България била мизерна.. мизерна е заради такива като теб! Аз вярвам че има умни и ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ които ще останат. Ти бягай ***!
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смешната ни държава реже масово парите за наука и образование. После защо безработицата сред младите е огромна. Ами, защото учат извън България, затова. Дотам са стигнали да взимат заеми от чуждите правителства... Това е картинката. Младите с потенциал ги гоним и работят за чуждите академии на науките.
5
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тя и без това не е вярна тая прогноза, да си ходят
4
0
 
45
 
! Отговори
селянин преди 12 години
Кога ще прочета спряха заплатите на депутатите до края на мандата.
3
9
 
30
 
! Отговори
Бягайте! преди 12 години
Ако все още има млади учени в България (университетите и БАН), лекари или умни деца спечелили олимпиади и т.н., напуснете държавата незабавно. Тук в която и да е западна държава или в САЩ ще бъдете най-уважаваните хора. Това в което се инвестира най-много е науката и умните хора. Търсят се лекари, биолози, химици, физици и особено в областа на приложните науки и нанотехнологиите. Тук във всяка акдемия, институт или университет, най-ниската заплата с която ще започнете първия месец ако имате докторска степен е 2500-3000 до 7000 евро (да не говорим ако участвате в проекти). За професори заплатите започват ит 7000 до около 15 000 (за ръководители на големи проекти). Дори да имате семейства, тръгвайте с тях! Не се оставяйте да се гаврят с вас и да ви подхвърлят трохи по-малки от на чистака! Как е възможно в 21 век малди учени да живеят в *** и да си дават знанията и възможностите на тези гнусни комунистически ***. Вие сте бъдещето на човечеството. Вие сте технологичния и духовен прогрес. Давайте тези знания и възможности на Западния свят. Нека това племе се затрие само от лицето на Земята. Ако имате възможност, веднага заминавйте за САЩ или Западна Европа. Тия глупости "България над всичко", България за българите" и прочее са абсолютно безсмислени. България е такава мизерна страна, която за нищо не става. Новата комунистическа власт на ГЕРБ е подложила на невиждан геноцид интелигенцията, учените, хората на изкуството Терорът е по-голям от този при Сталин и Хитлер. На почит са само мутри, милиционери, спортни *** Всеки УМЕН в България направи така и сега там са останали само Комунисти, *** и заблудени "Патриоти", на които им харесва да живеят в такава мизерна Държава като България, в която Управлява МАФИЯТА, чрез поставени политически партии! Държави като *** и Гърция, които залагат само на туризъм и история (кавичките са за ***) са обречени на мизерия! Това, кото прави една държава развита са технологиите...
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Светослав Витков президент за да има пари за наука !
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какво ни е наука? Компирологията е достатъчна. :(

Спонсорирани публикации