Клиничните пътеки са отживелица!

Вместо да лекуват, лекарите попълвали документи
Обновена: 19 окт 2011 09:43 | 19 окт 2011 09:43,
117
Клиничните пътеки са отживелица!
Стефан Константинов. Снимка: архив, Булфото

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов  заяви, че клиничните пътеки са отживелица и иска да въведе диагностично-свързаните групи, но мнозина медици са против, макар и да се обявяват за смяна на системата.

Константинов изтъкна още, че държи и на твърдата подкрепа на Здравната каса за въвеждането им. Той не се ангажира с конкретни срокове, но се надява това да стане догодина, съобщи bTV.

"Парите за здраве в бюджета за догодина няма да са по-малко. Дори вероятно ще са повече", заяви на професионалния празник на лекарите министърът на здравеопазването.

Според него е необходимо повече средства за Спешна помощ и за дежурните кабинети, както и да се въведе отделно перо за профилактика, "така че да не се сблъскваме с проблема на свършилите направления за изследвания и специалист", каза той.

Още по темата

Константинов бе категоричен, че трябва да се смени начинът на финансиране, тъй като при наличието на клинични пътеки всеки пациент се разглежда като приход: "Системата на финансиране е лоша, но промяната изисква закони и воля в Здравната каса".

По думите му една такава реформа може да се осъществи постепенно с едногодишен преходен период. Така когато пациентът отиде в дадена болница, ще бъде лекуван от всичко, от което има нужда, паралелно, а не само по описаното в клиничната пътека.

Министърът каза още, че е необходимо да се даде повече свобода на болниците и да не се администрира толкова трудът на лекарите:

"Документите станаха толкова много, че като влезе пациентът в кабинета, лекари и медицински сестри се занимават първо с тях. Трябва да мислим повече за медицина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
4
 
! Отговори
погрешно е преди 12 години
в първите часове да се назначават изследвания.Погршен е натиска на пациента при пръв преглед да му се каже Точно какво му е и ако може всичките изследвания на света !! !наведнъж........Е така не става!!
110
0
 
2
 
! Отговори
правила!! преди 12 години
Там е разковничето.И възможно най- икономично разходване на наличните средства.Пример:лекари сме и твърде много състояние биха могли да се решат м/у лекар и пациент- подробна анамнеза ,качествен преглед ,наблюдение ,придържане към препоръчана терапия.
109
0
 
1
 
! Отговори
106 ??? преди 12 години
Ниската заплата критерии за какво е?!?
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато водиш политика и затваряш болници в една държава като създаваш глупави изисквания и принуждаваш лекари и сестри да напуснат-това е престъпление,а да останеш глух за критичното положение на спешната помощ е още по голямо престъпление!Бюджета за здравеопазване е на половината от този за МВР-не че сме против тях но все пак е смешно.А тези лекари които взимат десетки хилядарки си има министерство,органи разни отдели които взимат заплата и то добра а защо позволяват това да става?
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И в медицината у нас има олигархия, набарала париците.Тези крадци се съпротивляват с всички сили на всяка промяна. Има лекари,които взимат пет цифрени суми всеки месец и други, които работят за по няколко стотин. Тази система беше наложена на бърза ръка и сега трябва да се отсече от раз, а не да се отлага във времето. Нужните закони могат да се изготвят бързо от мнозинството. Но за да стане това на някой трябва да му пука.
106
0
 
4
 
! Отговори
ввв преди 12 години
Пълна безотговорност кражби, некадърници с голямо желание единствено да се облагодетелстват. Какво очаквате? Въведоха се смешни електронни системи уж следят всичко, ама не се получава. Трябва единна система, страната ни е малка и това е възможно с няколко сървъра и директно през интернет вкарване на данни, а не накрая на месеца се отчитат болниците с отчети стъкмени коя колкото може да открадне.Защото лекарите трябва да получават заплата, а пациентите дали получават лечение?
105
3
 
2
 
! Отговори
мангустан преди 12 години
лекар в БГ Би ли ми казал как един *** получава now and веднага лекарска помощ, пред мен е ставало нееднократно! А като е за българин го оставяме да мре, също нееднократно, и вие си имате вина!Аз казвам така: не съм расист, но като се говори за черни овци, при *** и при нашите лекари трябва да говорим за бели овце!
104
5
 
1
 
! Отговори
мангустан преди 12 години
лекар в БГ тва е ситуацията, братко! Бих искал да ти давам нормална заплата, но не е въпрос на искане, а въпрос на разпределение! Айде ако искаш, заедно да питаме, що гледаме над милион ***, а несе интересуваме от пенсионери и здраве?И от държавна администрация де:)Но да ти кажа, не искам и вас да ви гледам! Щото и вие имате едно отношение .. ум да ти зайде,.
103
3
 
1
 
! Отговори
мангустан преди 12 години
"Държавата дава на треньора на националния отбор по футбол 30 000 евро месечно заплата!"треньора е един лекарите много! сещай се пенке! много популистко изказване! бих искал да цитирам едно изказване на д-р Чирков, човек, уважаван от мен! "Лекарите получават толкова, колкото хората внасят като здравни осигуровки!" Аз бих допълнил, освен ако някой не си плати самостоятелно, защото не е осигурен.
102
1
 
6
 
! Отговори
лекар в БГ преди 12 години
Аз получавам 600 лева заплата и НИЩО ДРУГО,не съм се оплаквал ,....НО И АЗ БЯХ ...ПЛЮВАН ....МЕРСИ !Има ли още нормални хора в БГ ?
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кога най-после ще въведете една работеща и ефективна система? В белите страни такава отдавна е измислена, но докато разни тарикати лекари и чиновници ловят риба в мътна вода, хората ще измрат като мухи, а добрите лекари просто ще напуснат страната.
100
0
 
3
 
! Отговори
ha ha преди 12 години
така ще е докато има смешни заплати, не само на медиците.
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
..."Клиничните пътеки са отживелица!"... Истината е, че за едни бяха и са реки от мед и масло, а за останалите много бач,малко кинт и мизерия! По автомобилите и облеклото им, ще ги различите, кастите, в медицината! А имотите им са несравними!
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до мечо пухИ финансовите интереси на колегите си не гледа, а само на тези които яко крадат от Здравната каса! Работещите доктори, т. е. бачкаторите са пак най-зле платени!
97
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната глупост в здравеопазването! Диагностично- свързаните глупости... пардон - групи пак няма да реши проблема. Как да се смени системата, като няма да има откъде да крадат! Толкова мнотго пари се източват от касата, че ви е бедна фантазията! И крадеца вика дръжте крадица! Лекарите най-малко успяват да откраднат! Просто не могат да се доредят!
96
2
 
5
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Поредния министър от ГЕРБ, който на всеки 2-3 месеца повтаря едно и също, без да предприема реформи в здраве"опазването".Единствените грижи които полага е да опази финансовите интереси на колегите си.
95
1
 
7
 
! Отговори
ТУК... преди 12 години
Тук всичко и всички са отживелица !!! Сбогом !!!
94
2
 
14
 
! Отговори
boqn4o преди 12 години
Здравната каса се точи в огромни измерения по целия свят - Германия, Франция, дори Дубай. Имам познати доктори в тези 3 страни и по техни думи там се точи много повече, отколкото в България. Клиничните пътеки трябва да се премахнат и не познавам доктор, който да не иска да се махнат. Колкото до документацията - на Запад си има хора, които се занимават само с попълването на документите. Тук 50% от работата на докторите е да попълват документи, което е абсурдно.
93
0
 
0
 
! Отговори
до 95 преди 12 години
Недей се изхвърля кат *** на мокър пясък, ще плачкаш после.
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков не беше си платил осигуровките, кво му направиха????? Че и се дървише на журналята, дето го питаха що не си плаща осигуровките....