Клиничните пътеки са отживелица!

Вместо да лекуват, лекарите попълвали документи
Обновена: 19 окт 2011 09:43 | 19 окт 2011 09:43,
117
Клиничните пътеки са отживелица!
Стефан Константинов. Снимка: архив, Булфото

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов  заяви, че клиничните пътеки са отживелица и иска да въведе диагностично-свързаните групи, но мнозина медици са против, макар и да се обявяват за смяна на системата.

Константинов изтъкна още, че държи и на твърдата подкрепа на Здравната каса за въвеждането им. Той не се ангажира с конкретни срокове, но се надява това да стане догодина, съобщи bTV.

"Парите за здраве в бюджета за догодина няма да са по-малко. Дори вероятно ще са повече", заяви на професионалния празник на лекарите министърът на здравеопазването.

Според него е необходимо повече средства за Спешна помощ и за дежурните кабинети, както и да се въведе отделно перо за профилактика, "така че да не се сблъскваме с проблема на свършилите направления за изследвания и специалист", каза той.

Още по темата

Константинов бе категоричен, че трябва да се смени начинът на финансиране, тъй като при наличието на клинични пътеки всеки пациент се разглежда като приход: "Системата на финансиране е лоша, но промяната изисква закони и воля в Здравната каса".

По думите му една такава реформа може да се осъществи постепенно с едногодишен преходен период. Така когато пациентът отиде в дадена болница, ще бъде лекуван от всичко, от което има нужда, паралелно, а не само по описаното в клиничната пътека.

Министърът каза още, че е необходимо да се даде повече свобода на болниците и да не се администрира толкова трудът на лекарите:

"Документите станаха толкова много, че като влезе пациентът в кабинета, лекари и медицински сестри се занимават първо с тях. Трябва да мислим повече за медицина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
2
 
! Отговори
във ФОРУМА...., преди 12 години
има доста лични лекари /тук/,....ИЗЛИШНИ СТЕ ,КАТО ЛИЧНИ ЛЕКАРИ ,НЕ КАТО ЛЕКАРИ .....ПРЕНАСОЧЕТЕ СЕ !
70
0
 
2
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Абе, братле ,защо се излагате ,пишете нещо по темата ,.....бъдете разумни и мъдри ,иначе ---***!
69
2
 
1
 
! Отговори
даааа, преди 12 години
също ,и личният лекар е ----ОТЖИВЕЛИЦА !Излишни са ,да се пренасочат !
68
2
 
4
 
! Отговори
БОЛЕН ПАЦИЕНТ преди 12 години
Изписват те от болница,"клинично здрав",ама само за това за което са те лекували ....от направлението ....,иначе си си умрял !Тук министърът е прав ,...необходимо е ,след като си влязъл в болницата да бъдеш лекуван за всичките болести ,иначе нема нужда!
67
2
 
5
 
! Отговори
пациент преди 12 години
Имам няколко заболявания и добре знам при кой специалист да отида. Защо трябва да минавам през личния лекар, да плащам такса и на него да му се плаща преглед от касата и на специалиста отново същата процедура. Щом веднъж л.лекар ме е пратил при съответния специалист,който ми е поставил диагнозата, защо трябва това да се повтаря всеки път. И искам моите здр. вноски да са на отделна партида и ако не мога да си плащам вноските, да не губя натрупаните пари, както е сега.
66
4
 
1
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
Хайде ела бе ***! Или ще си останеш поредната форумна мишка? Дрисък
65
1
 
7
 
! Отговори
до Министъра преди 12 години
Давай смело ,поне ти направи нещо ,след това премахни ---ДЖИПИТАТА ,НЕМА ФАЙДА ОТ ТЯХ ---ИЗВЪРШВАТ ФОРМАЛНИ ИЗЛИШНИ ДЕЙСТВИЯ ...ЗА 2-4000 ХИЛКИ + ПО 2.70 ЗА РЕЦЕПТА ---- С ЕДНА ДУМА ---РЕЗИЛ!
64
1
 
5
 
! Отговори
22 преди 12 години
Българските лекари са вече с толкова извратена психика! Попаднеш ли им в ръцете те гледат като ходеща пачка пари и единствената им цел е да те прекарат по клиеничната пътека, за да приберат парите. Ако тръгнеш да ги съдиш за злоумишлени действия се защитатват едни други и по никакъв начин не може пациентът да защити правата си. На всичкото отгоре и Здравното министрство се е погрижило да не можеш да си тръгнеш от болницата, ако не си платиш пътеката.
63
0
 
3
 
! Отговори
Вера преди 12 години
Някои знае ли какво са диагностично-свързани групи ?
62
3
 
4
 
! Отговори
доФтор преди 12 години
Колеги, да не оставим нито един човек, който да не пукне без лекарска помощ!!!!!!
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Дори вероятно ще са повече"- дайте дефиниция на "Дори вероятно" ...Дали пък не значи-надали , но едва ли.Ако към момента не знаете дали ще са в повече или не, кога ще разберете? По конституция до 31,10 трябва да бъде внесен проекто-бюджета в парламента,който "напук" на същата Конституция почива предизборно.Дори вероятно за мен значи- или не знам точно,защото не съм го видял с очите си, но пък се говори или още е е готов и са ми обещали вероятно да са повече, та пак стоганме до НАДАЛИ,НО ЕДВА ЛИ
60
2
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
Е как защо плащат, за да преглеждат, лекуват и израждат *** безплатно! Плати си здравната вноска, излекувай *** от настинка!
59
5
 
7
 
! Отговори
darcas_real преди 12 години
Алоооо доктори, решението е МНОГО ПРОСТО - да се плаща само за ИЗЛЕКУВАН пациент. Така ще се стараят повече всички звена по веригата, защото ако си уморят пациента, пари нема да видят.
58
5
 
2
 
! Отговори
*** преди 12 години
до 49Човекът всъщност предлага връщане 10 год. назад -бюджетно финансиране/по "заслуги"/, пълна финансова каша с парите от касата и държавния бюджет, тотален контрол на министерството върху всичко /то и сега го има, ама да си го узакони/.
57
8
 
4
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Знам та, че не си лекар. То лекари в БГ няма, има ДОКТОРЯ !!!!! И недей ми се пъна, да не ти спихва въздуха под налягане, плондер.
56
0
 
9
 
! Отговори
нали! преди 12 години
Нека да вземат много пари ,АМА ДА СИ ВЪРШАТ И МНОГО ДОБРЕ РАБОТАТА !Не като ФУТБОЛИСТИТЕ ,.....КОЛКОТО И ДА ИМ ДАВАШ ,....ТЕ ТОЛКОВА СИ МОГАТ!
55
0
 
13
 
! Отговори
*** преди 12 години
Както каза по една телевизия един канещ се да отпътува от БГ лекар, ЗАПЛАТИТЕ НА НЕКОРУМПИРАНИТЕ ЛЕКАРИ СА ЖАЛКИ. Какво всъщност искаме - бедни и смачкани лекари или самодоволни и корумпирани? Докато цари такъв хаос и безхаберие на държавно и политическо ниво - само това ще е изборът ни.
54
2
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
За твое най-голямо съжаление не съм лекар! Иначе можеш да ме намериш в Пловдив, заповядай да те видя юнако!
53
0
 
8
 
! Отговори
има и друг проблем ! преди 12 години
Какво ще се направи за ромите ...,как стоят нещата ТАМ?Отново ли....НИЕ?Помощите от Евросъюза за ромите ,...направо да бъдат превеждани в .....ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО и ЕНЕРГЕТИКАТА !
52
3
 
7
 
! Отговори
гатанка преди 12 години
Ти отиваш да те лекува, то те гледа у ръцете и ти бърка по джобовете, що е то??????

Спонсорирани публикации