Решено: Глоби за работници без трудов договор

Въпросът сега е в какъв размер да са санкциите
7 ное 2011 19:02,
166
Решено: Глоби за работници без трудов договор
Колко да ти вземат от минималната работна заплата? Снимка: Булфото

Да се въведат глоби за служители и работници, които работят без трудови договори, решиха синдикати, работодатели и правителство.

Социалните партньори обаче не се споразумяха в какъв размер да са санкциите за некоректните работници и къде да отиват събраните средства.

Според Божидар Данев от Българската стопанска камара (БСК) партньорите спорели за това дали глобата да бъде определен процент от заплатата, или да е в размер от 20 до 300 лв.

Ако се наложи такава "широка" санкция обаче, ще се създадат условия за корупция, смята Данев.

От БСК предлагат и събраните от такси и глоби средства да отиват в републиканския бюджет, а оттам да се разпределят според конкретните нужди.

КНСБ предлага глобата да е в размер на 10% от минималната работна заплата, а според КТ "Подкрепа" наказанието трябва да е обвързано с пропуснатите осигурителни ползи.

Така според предложението на Константин Тренчев работникът ще се наказва "формално", защото санкциите от глоби да се събират в социален фонд, а парите от него постъпват в НОИ като осигуровки.

Още по темата

Крайното решение по размера на глобите предстои да бъде взето на следващи заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

До сряда правителството ще бъде готово с предложението си за увеличение на пенсиите, което ще се разгледа най-вероятно на следващата среща между работодатели, синдикати и правителство на 15 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
12
 
5
 
! Отговори
Отвън преди 12 години
Аз съм с 3000 паунда заплата, месечно - оправяйте се вие кифладжии и се радвайте,на астрономическата цифра 290 лв.... мбхухахаха
100
2
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 12 години
КОЙ *** ГО ИЗМИСЛИ ТОВА БЕ ПУСТИ ДА ОПУСТЕЕТЕ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО ДАНО
99
1
 
5
 
! Отговори
до 95 от потърпевш преди 12 години
Санкциите и глобите , които изглеждат оправдани и финансово поносими за средния и едър бизнес , са убийство за дребния , където дебеловрати бизнесмени няма , това са хората с магазинчето , скара-бирата , ателието ,където има по един, двама или трима наемни работника максимум .
98
0
 
1
 
! Отговори
? преди 12 години
Tova ne go li prieha kato zakon lqtoto ? Ili samo e bil predlojen ? Daje do kolkoto si spomnqm i globite bqha opredeleni ?
97
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е пълно безумие, бедните хора нямат изход, а те пак от тях пари ще взимат . Работодателите си правят каквото си искат, дори заплати не плащат редовно. Защо взимат от бедните, защото е по- лесно, те са беззащтитни и винаги ощетени, един път от работодателя и втори от държавата.
96
4
 
2
 
! Отговори
боко преди 12 години
в европа глобата е 30 -40 хил евра тез кво се правят на *** или след две години и те в небитието да изпратим *** мръсни,,,,
95
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи щом ще има глоби за потърпевши е редно реципрочно да има затвор за депутат неявил се на работа!
94
8
 
2
 
! Отговори
Ваню преди 12 години
Ходих при батко ми на холидейче до Англия и така да си напраим *** с инглишите, решихме да напраим шоу.Брата е пичага и там си праи кот си иска - хич му не е през ***.Та един ден вика "виж ся Ванка,за ко стаа на въпрос,батковото".Обляка се тузарски - костюм "Армани",обувки "Келвин Клайн",риза "Валентино",парфюм "Бекъм - черен",за прическа "фаяр" само кихна 60 паунда и като си сложи и "Картието - роудстър хроно автоматик, дет е към 7000 паунда и аре в една банка да си вади нов акаунт(сметка).Дотук всичко в реда на нещата - прередихме се естествено и мениджърката ни покани в офиса.Тъкмо изслуша брата и почна да си вкарва офертите и батко се изпърдя гръмко.Мене ме напуши див смях,а мениджърката се чуди на къде да гледа и цялата червена.Тя си продължи да си реди заучените тиради и след 2-3 минути, брата пусна пак една,ама тоя път дълга и мноо миризлива.Вътре в тоя офис мирише на леш братче,на мениджърката и се изпотиха цайсите,аз съм се присвил на стола и цвиля от смях,а батко съвсем сериозен си задава въпроси относно акаунта.Оная му откри сметка,подписаха,стиснаха си ръцете и на излизане точно до вратата брата пак изплющя една пръдня,ама аз викам ей тука вече се ***.Излязохме от банката и вънка се гърчим от смях,братче и брата ми вика "Ванка,нали се чудеше що два дена се тъпча само с фасуль,зеле и рохки яйца - ей за тва" и после ми обясни,че по тоя начин си е открил сметка в още 3 банки,че даже и една полякиня - банкова служителка е опънал,щот мноо си падала по "Бекъма" - му примесен с пръдня.И аз догодина, кат ида на острова и аз така ше прая.
93
0
 
2
 
! Отговори
! преди 12 години
потърпевш,АБСОЛЮТНО си прав.
92
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко в тая скапана страна се прави да е в полза на бизнесмена за сметка на работника, в полза на богатия в ущръб на бедният. Какви бизнесмени са тия нашите? Нали 80% от тях станаха такива от приват...., извинявайте, от масовата кражба, 15% са бивши мутри и има-няма 5% останаха за чести хора. Колко ли са честни, те си знаят. И сега тия взели властта мафиоти си правят законите така, че тия закони техните интереси да пазят.Ама малко ви е. Дано още 100 пъти по толкова да ви дойде на главата. САМО ГЕРБ.
91
0
 
9
 
! Отговори
потърпевш преди 12 години
За да се покрият безумните ставки на осигуровките трябва цените да станат тройни и кой ще купува ? При тези мизерни доходи може да се оцелява само с криене . При 300лв. заплата 160лв. за данъци, те това положението в момента , кой е луд да обявява всичко ?
90
1
 
22
 
! Отговори
Цивилен преди 12 години
Аз ще трябва цял живот да плащам осигуровки и да работя докато умра, а тъпия полицай, дето цял ден подпира пейката в градинката, ще се пенсионира на 45 и ще вземе 20 заплати, без да е платил и стотинка осигуровки, ще ги вземе от моя джоб !!!!!!И докога така, господа управляващи ?????
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
точно така, ГЕНИИ ТИТАНИ НА МИСЪЛТА СТЕ! и кой работник тогава ще си потърси правата? това дето се готви дали не е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО?
88
1
 
6
 
! Отговори
ББ преди 12 години
Приказвайте си колкото искате....като дойдат избори обаче знам, че всикчките ще гласувате за мен. Щото ме харесвате....и за Фандъкова ще гласувате, и за Плевнята...Нали вече две год. ме псувате по сайтове... и накрая...пак за мен гласувахте...
87
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
86 - точно така е - много хора не могат да проумеят елементарната истина, че парите, които им удържат уж за бъдеща пенсия, *** ги изпиват още СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦ !!! А те пенсия ще видят на Върба, пък ако ще един милион да налеят в НОИ !!!
86
0
 
22
 
! Отговори
адф преди 12 години
СВИНСКИ ПРАСЕТА НАВСЯКЪДЕ ПО БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ ГЛОБЯВАТ РОБОТОДАТЕЛЯ МАМА ВИ МРЪСНИ ПРАСЕТА А НЕ РАБОТНИКА ВАЩА МАМА СОПОЛИВА ГНУСНА МАЗНА ЗАКЪРНЯЛА СВИНСКА.
85
0
 
8
 
! Отговори
До 84 преди 12 години
Чети заглавието - става въпрос за глобяване на служители и работници, а не работодатели!!!
84
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Бойко-мачкай мизерния народ докато не останат само ***
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой да ми обясни как да сключа трудов договор с работник, като знам, че с осигуровките му ще издържам трима ***. Никога няма да я бъде тази, та ако ще и 5000 лева да я направят глобата! Давам си част от кинтите на ръка и това е, ако ще, да си ги влага човекът, ако не - каквото иска да ги прави.
82
2
 
23
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Нужните решения са прости:- Премахване на монополът на НОИ.- НЕзадължителност на осигуряването (по Конституция то е право, а не задължение)- Пенсии и социални придобивки САМО за осигуряващите се от този, който ги е осигурил.Това е - първо - аз съм пълнолетен и дееспособен и НЕ ЖЕЛАЯ държавата да ми се самоназначава за опекун, второ - не желая под предлог, че се грижи за мене, същата държава да ме ограбва, за да храни ***, ушеви и прочее паразитираща *** с моите пари.