Решено: Глоби за работници без трудов договор

Въпросът сега е в какъв размер да са санкциите
7 ное 2011 19:02,
166
Решено: Глоби за работници без трудов договор
Колко да ти вземат от минималната работна заплата? Снимка: Булфото

Да се въведат глоби за служители и работници, които работят без трудови договори, решиха синдикати, работодатели и правителство.

Социалните партньори обаче не се споразумяха в какъв размер да са санкциите за некоректните работници и къде да отиват събраните средства.

Според Божидар Данев от Българската стопанска камара (БСК) партньорите спорели за това дали глобата да бъде определен процент от заплатата, или да е в размер от 20 до 300 лв.

Ако се наложи такава "широка" санкция обаче, ще се създадат условия за корупция, смята Данев.

От БСК предлагат и събраните от такси и глоби средства да отиват в републиканския бюджет, а оттам да се разпределят според конкретните нужди.

КНСБ предлага глобата да е в размер на 10% от минималната работна заплата, а според КТ "Подкрепа" наказанието трябва да е обвързано с пропуснатите осигурителни ползи.

Така според предложението на Константин Тренчев работникът ще се наказва "формално", защото санкциите от глоби да се събират в социален фонд, а парите от него постъпват в НОИ като осигуровки.

Още по темата

Крайното решение по размера на глобите предстои да бъде взето на следващи заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

До сряда правителството ще бъде готово с предложението си за увеличение на пенсиите, което ще се разгледа най-вероятно на следващата среща между работодатели, синдикати и правителство на 15 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
2
 
! Отговори
Водка и Кола преди 12 години
размер от 20 до 300 лв.;)) Комунизма се завръща! Кой ти брои 20 лева вече, това са 4 кутии цигари смешна работа... Верно че по родопските села и провинцията хората работят за 100-200 лева месечно, ама пък да глобиш работодател, примерно голяма строителна фирма (където стават много злополуки) с 20 лева е смешна история !
80
2
 
22
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 12 години
Естествено, че работодателите ще приветстват глобата за работника, ако работи без договор. Така се застраховат, че работникът ще мълчи и ще се крие, че няма договр, а няма да отиде и да подаде сигнал в инспекцията по труда.
79
0
 
6
 
! Отговори
търкалета преди 12 години
Защо като приходи в бюджета не се коментират данъците от сивата, черната и сивата в бяло икономика? Защо не се коментират за съкратени процедури за събиране на просрочени задължения? Само глоби и декларации от безработни и работници! Я, се поразгледайте малко във фирмите, които продават автомобили - кой, какво,с колко и откъде купува автомобили. Поразгледайте влогове и депозити в банки. Какво сте вторачили в най-бедните?
78
0
 
7
 
! Отговори
Поговорката преди 12 години
БАЛЪК ОСИГЕРОВКИ ПЛАЩА,*** РАКИЯ ПИЕ !!!
77
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 12 години
а синдикатите са толкова долни и продажни Тренчев и компания, кога с тоя хъс ще поиска минимално почасово заплащане
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да ви е честит ВИНЕТУ ХА ХА ХА
75
0
 
3
 
! Отговори
нервна до 73 преди 12 години
Ти си пълен ***,по-лошото е,че си комунист-***.Само комунистите изповядват принципите" Който не с мен-е против мен" и "Всяка крива линия,успоредна на линията на партията,е права".понякога се чудя кои са ми е по-противни- Баш комунистите от БСП/БКП/ или нео-комунистите от ГРОБ/БКП/.От мнооого години изобщо не ходя на избори,защото западно-европейската цел на т.нар.наша демокрация изобщо не се случи.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво ще реши една подобна мярка ?????НИЩО :) единствения резултат който ще е, че инспекция по труда ще отчете спад на жалбите от страна на работниците, щото те нема да се жалват за да не ги глобяват, ще намалеят и санкциите към работодателите щото под заплахата за глоба никой работник няма да съдейства на контролните органи :)Абе като с купуването и продаването на гласове или взимането и даването на подкуп
73
1
 
8
 
! Отговори
Социопат преди 12 години
Аз пък кат си видя фиша не мейла и ми идва да се гръмна. Минус 2 минимални работни заплати под формата на удръжки дарявам в тая бездънна яма, наречена държава на месец. Ми искам и аз без трудов договор и всеки месец с удоволствие ще си плащам глобите. *** поне няма да угоявам политици и да храня ***.
72
3
 
4
 
! Отговори
РЕШЕНИЕ преди 12 години
Да се махне тавана 700 лв . за пенсия , да се махне тавана за плащане на осигуровки от 2000 лв .Кой каквото си е надробил да си сърба . Частните пенсионни фондове да се премахнат със Закон и да върнат парите на хората , тази законна Пирамида да се махне час по скоро .
71
0
 
4
 
! Отговори
казус преди 12 години
Бях преброител. На т,н, граждански договор към НСИ.Това не е трудов договор. Ще ме глобят ли, понеже условието е да работиш един месец по преброяването на населението, с фиксирано в часова рамка работно време, с договореност за обем изработка,но не и на трудов договор?Бях и член на СИК.Изобщо без да сключвам персонален договор с държавата за условията и работата, която ще върша като такъв. Дължа ли глоба за това,че договорите ми не са бил трудови?А държавата - моят работодател, дължи ли глоба?
70
7
 
0
 
! Отговори
до нервна преди 12 години
Мая, разбирам те... Нормално е да си нервна, след като изпуснахте кокала... Животът си тече, а вие не можете да лапате вече... Изключително изнервяща ситуация...
69
1
 
13
 
! Отговори
нервна преди 12 години
Кво ревете,бе! Нали си избрахте родната милиция.Да ви пази. Вие от пребоядисани в дясно-синьо милиционери какво очаквате,освен бой и глоби? Препотвърдихте властта им,сега чакайте глоба въздух,глоба слънце,глоба гравитация,ааааа и глоба Тиква.
68
3
 
1
 
! Отговори
Социолог преди 12 години
Трябва да имаме доверие на Бойко Борисов и неговите смели министри!Те са единствените, които искат нещата да се променят за по-добро, без значение дали ще си запазят рейтинга...
67
6
 
3
 
! Отговори
Психолог преди 12 години
Няма по-голям кеф за българина от това, да пие три грозданки в кръчмата (по-заможнитте ***) или пред магазина (бедните ***) и да размаха среден пръст "Нааа....да ви *** скапаната държава...как те ****ах, като не си плащам осигуровките...Аз съм тарикааат, аз съм пич, скапаняците си плащат осигуровки, аз обаче съм яко копеуе...".На сутринта псува...кой ли псува? Да се беше напсувал сам...
66
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33 години трудов стаж имам и такова чудо не съм виждал. Направо се втрещих като прочетох заглавието. ДО СЕГА НЕ СЪМ ВИЖДАЛ РАБОТНИК, КОЙТО НЕ ИСКА ДА СЕ ОСИГУРЯВА. А РАБОТЯТ БЕЗ ОСИГУРОВКИ, ЗАЩОТО РАБОТОДАТЕЛЯТ ГИ ПРИНУЖДАВА ТАКА!Данъци крият, майка им крадлива. И вместо виновният на кол да го набият, те жертвата ще глобяват. Долни управници имаме. Но те нали тъкмят законите така, че да им са бир таман на подлите душички. В Конституцията пише "България е правова и социална държава". Как ли не!
65
1
 
7
 
! Отговори
атакист преди 12 години
Супер! Щом простолюдието му харесва да гласува за ГЕРБ, трябва да се научи да плаща глоби. Но аз мисля, че простолюдието заслужава повече и ще го получи в следващите две години. Няма я вече АТАКА да държи юздите на ГЕРБ, така че ГЕРБ нека сега да развие напълно управлениския си потенциал! :)
64
1
 
7
 
! Отговори
58 преди 12 години
По минусите разбирам, че българските "бизнесмени" мразят да плащат, те обича да правят мънки бизнес. Затова и не просперират.
63
3
 
1
 
! Отговори
Лев-Инс преди 12 години
Не, мало*мнико 59...това е все едно да наемеш крадец да ти открадне колата, за да гепиш двойно по-голяма застраховка...
62
0
 
15
 
! Отговори
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА преди 12 години
НЯМА ДЕН В КОЙТО ДА НЕ ОТВОРЯ ТОЯ САЙТ И ДА НЕ СИ СКЪСАМ НЕРВИТЕ ЗАРАДИ ТАЯ ТЕРОРИСТИЧНА ХУНТА ''ГЕРБ'' НЯМА ТАКЪВ ДЕН ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 3 ГОДИНИ.