Решено: Глоби за работници без трудов договор

Въпросът сега е в какъв размер да са санкциите
7 ное 2011 19:02,
166
Решено: Глоби за работници без трудов договор
Колко да ти вземат от минималната работна заплата? Снимка: Булфото

Да се въведат глоби за служители и работници, които работят без трудови договори, решиха синдикати, работодатели и правителство.

Социалните партньори обаче не се споразумяха в какъв размер да са санкциите за некоректните работници и къде да отиват събраните средства.

Според Божидар Данев от Българската стопанска камара (БСК) партньорите спорели за това дали глобата да бъде определен процент от заплатата, или да е в размер от 20 до 300 лв.

Ако се наложи такава "широка" санкция обаче, ще се създадат условия за корупция, смята Данев.

От БСК предлагат и събраните от такси и глоби средства да отиват в републиканския бюджет, а оттам да се разпределят според конкретните нужди.

КНСБ предлага глобата да е в размер на 10% от минималната работна заплата, а според КТ "Подкрепа" наказанието трябва да е обвързано с пропуснатите осигурителни ползи.

Така според предложението на Константин Тренчев работникът ще се наказва "формално", защото санкциите от глоби да се събират в социален фонд, а парите от него постъпват в НОИ като осигуровки.

Още по темата

Крайното решение по размера на глобите предстои да бъде взето на следващи заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

До сряда правителството ще бъде готово с предложението си за увеличение на пенсиите, което ще се разгледа най-вероятно на следващата среща между работодатели, синдикати и правителство на 15 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
4
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
до 61 ами то точно тях ще глобят зщото за високите заплати има таван и там не се плащат осигуровки.....мисля че е 2000лв таванът
60
0
 
11
 
! Отговори
асд преди 12 години
Добре ни морят....всеки ден ново 20...гадове мръсни
59
0
 
8
 
! Отговори
3 преди 12 години
Оффф, дано не почнете да глобявате и работници с ниски заплати???
58
1
 
12
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
ами аз не искам да плащам осигуровки искам да си харча тези пари аз защото съм си ги искарала и не ИСКАМ ПЕНСИЯ+ който не иска да плаща-който иска да внася
57
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мярката е все едно при кражба на автомобил например, да наложиш глоба на собственика на колата за това че са му я откраднали :) ми така де заслужава глоба :) не си е пазил добре колата и сега нашата полиция трябва да му я търси :) Ама какво очаквате от инфантилни управляващи и постоянно неориентиран социален министър
56
4
 
5
 
! Отговори
за 55 преди 12 години
Еми земи си висококвалифициране бе мънки. Плащаш си и ги получаваш. Както правят по света хората. Ама нямаш парите???? Е че къде си тръгнал бизнес да правиш тогава?
55
0
 
19
 
! Отговори
някой си преди 12 години
е то пак ще има врътка за работодателя и работника...прави се договор,че ще работи 4 часа..пък работника си бачка 12...получава си заплатата..идва проверка работодателя лъже,работника го подкрепя,защото ще си загуби работата иначе...държавата пак е прецакана...депутатите са си оставили толкова"вратички" в законите,че може да правиш АБСОЛЮТНО ВСИЧКО И ТО ЗАКОННО...това е държавата на неограничените възможности...поправете ме ако бъркам..
54
4
 
2
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
до 51 ТАКА ПИШЕ В КОНСТИТУЦИЯТА ПРОЧЕТИ Я,ама те карат да плащаш
53
3
 
8
 
! Отговори
Верно е Срамота преди 12 години
Какви клиенти, кви 5 леа?Избиха се фирмите за ниско квалифицирани работници, хахаха....***...
52
1
 
8
 
! Отговори
я преди 12 години
е па не съм съгласен вашата кожа
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо българският работодател, не може да осигури условия на труд, като германският работодател? Да не би защото е по-смотан, ***, алчен и мързелив?
50
2
 
13
 
! Отговори
Срамота преди 12 години
На работниците трябва да се гледа като на клиентите - ако ти не ги вземеш, ще ги вземе друг и твоята фирма ще духа супата. ЗАЩО, питам аз, ще глобявате работниците??? Да не мислите, че на тях им е кеф никой да не им плаща осигуровки и да не им се трупа стаж? Санкциите на работодателите, защото е в техен интерес да укриват разни неща! Работникът РАБОТИ!
49
3
 
10
 
! Отговори
Апо преди 12 години
Осигуровките били доброволни? На *** ползването може и да е доброволно, ама осигуровките - едва ли....
48
4
 
8
 
! Отговори
за 47 преди 12 години
Ами никой не те кара да ги плащаш осигуровките другарю соц работодател. Закрий си фирмите и няма да ги плащаш. Отиваш да работиш за някой друг и той ще ги плаща. Много е лесно и просто.
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бюджет не се събира с глоби , а с данъци!Колкото по-високи заплати , толкова повече данъци!Повече работни места , повече данъци!Съкращенията на персонал не водят към нищо добро!
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подобна мярка е меко казано глупава, и не само че няма да има положителен ефект, а по скоро обратното.Винаги когато се налага санкция и на двете страни в едно нерегламентирано отношение, резултата е затрудняване на доказването и респективно санкциониране на нарушението:) но разбира се това е добре дошло за всички "работодатели", които частично или пълно наемат хора без трудови договори
45
7
 
7
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
ами аз съм си работодател и в конституцията пише ,че осигуровките са доброволни така че аз не ИСКАМ ДА ГИ ПЛАЩАМ,ама ме карат и какво лишавам децата си работя без почивен ден без отпуски само и само да съм изрядна към държавата...... която иска да ХРАНИ САМО МАН**АЛИТЕ...............ИСКАМ ДАНЪЦИТЕ НА ГЕРМАНИЯ 7% ДДС,15 %осигуровки общо
44
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На партията БСП, която на три пъти е докарвала държавата до фалит, не бива да се дава власт никога повече!
43
11
 
2
 
! Отговори
Гест преди 12 години
Трябва да е като в НК. Работникът се явява съучастник на работоодателя. И двамата в затвора, да им пръснат халките. Ама трябвало да храни семейство...ами сега вече ще е квалифицирана мъжка ***, вече ще може да изкарва добри пари и да си храни семейството, хахаха....
42
2
 
14
 
! Отговори
EGATI преди 12 години
Какви работници , пишете по правилно - РОБИ .Сега по тв казаха че една нощ в зимните курорти струва 100 лв , със закуска обаче .А хората работят от ранни зори до здрач , за жълти стотинки , Пенсионерите не могат да си вземат пенсията за която са плащали цял живот . И какво излиза - който балък плаща данъци и осигуровки кандидатства за социална помощ , а който не плаща и е към Мафията - на курорт .