Спрат ли влаковете, Московски ще дири хеликоптери

Синдикатите още по-твърди за стачката в железниците
Обновена: 16 ное 2011 15:45 | 16 ное 2011 15:45,
78
Спрат ли влаковете, Московски ще дири хеликоптери
Снимка: Архив Булфото

Все още не е ясна схемата, по която БДЖ ще реагира по време на жп блокадата, която предстои на 24 ноември при стачката на синдикатите в железниците.

"Най-вероятно ще се осигури допълнителен автобусен транспорт по време на стачката. Колегите от ръководството на дружеството обмислят вариантите, така че предполагам, че ще бъдат подготвени", коментира неуверено транспортният министър Ивайло Московски.

"Там, където и автобусният транспорт няма достъп, се надявам стачкуващите да проявят и те разбиране и да не допускат да се спират влаковете там, където няма алтернативен транспорт", призова Московски.

Пред Dnes.bg синдикалният лидер на железничарите към КТ "Подкрепа" Розен Зарков обаче бе категоричен, че те няма да осигурят движението на влакове по линии, по които гражданите нямат алтернатива.

"Ние ще се извиним на гражданите, но това е задължение на Министерството на транспорта, а не наше", коментира Зарков.

"Щом БДЖ преценява, че може да съкрати 150 влака и не допуска дублиращи линии, нека поеме отговорност за действията си", обясни той.

Зарков беше категоричен, че решението за стачка е твърдо.

"На 24 ноември ще спрем движението на всички влакове между 8 и 16 часа. Стачката може да продължи и много и малко в зависимост от преговорите", категоричен бе той.

Още по темата

Засега въпросът за покриването на тези дестинации остава отворен и най-вероятно ще се реши дни преди 24 ноември. А що се отнася до резервен план:

"Ако няма алтернативен транспорт, освен железопътния, това означава, че трябва да осигурим хеликоптери, а такива не съществуват в момента", беше краткият коментар на министър Московски.

Стана ясно, че той все още няма разчети кои са районите, които могат да бъдат откъснати по време на предстоящата стачка.

Днес се разбра и че правителството все още не мисли за ново дружество, което да поеме функцията на железниците, защото БДЖ не е обявено в несъстоятелност.

Министърът няма информация и някой от кредиторите да е поискал от съда да бъдат запорирани сметките на дружеството.

За сметка на това служителите, които напускат и приемат условията на дружеството и приемат 6 заплати обезщетение, се увеличават всеки ден. Вчера те бяха над 300.

"Всеки си решава и си преценява", коментира Зарков.

Синдикалистът заяви, че няма как да посъветва никой от служителите какво да направи, особено след като днес става ясно, че по всяка вероятност пенсионната възраст ще се вдигне с година още от 2012 г.

„Какъв съвет да им дам, ето, има хора, които се пенсионират сега, и ме питат да останат ли, или да вземат малкото обезщетение“, попита Розен Зарков.

В същото време изпълнителният директор на дружеството Йордан Недев обяви днес, че синдикатите трябва да освободят всички помещения, които заемат в Централата на дружеството.

Те са имали двуседмично предупреждение за това, което е изтекло в понеделник.

Колегите са възмутени, коментира Дарков заповедта на Недев.

„Тя е разписана с аргумента „поради недостиг на стаи“. Какво става? Уж съкращаваме администрацията, пък не достигат стаи“, възмути се той.

По думите му това е показно на отношението, което има ръководството към работещите в железниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Управниците ,чисто и просто фалираха БДЖ-то ,кьде с деиствие кьде без деиствие с пасивност сьщо се вреди ,ти щом от Пловдив за София оставяш автобусите да деистват,а влаковете да спрьт ,а да не мислите че не знаеха ,че като ударят Кремиковци удрят и БДЖ и още колко други работи и то по-време на криза. Това си е на Боико визията за управление .То може и да е имало и др. варианти ,но пред оществото беше показано и аргументирано ,че е нужно окончателно у-ние на Кремиковци и спиране на 150 влака.
15
10
 
4
 
! Отговори
до народа преди 12 години
абе изтърсак, ти ли си народа, болкук
14
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е и целта - да се ликвидира БДЖ и линиите да се поемат от частни автобуси и таксита на 2-3 пъти по-високи цени. Стачката на БДЖ задължително трябва да бъде подкрепена и от градския транспорт в София до оставката на Борисов.
13
11
 
18
 
! Отговори
народа преди 12 години
идва края на БДЖ Нищо ново от това правителство .Само едно не знам докога народа ще се прави на роб в собствената си държава и докога ще търпи тези *** .Сега е БДЖ след това бърза помощ и така докато всичко което е в полза на човека ще бъде ликвидирано ..Това правителство е ликвидатор на народа си и на държавата ни .Народе събуди се .Покажи сили и зъби на тези поробители . Белене ще бъде малко за тях Погледнете какво става около нас и се учете.Не бъдете роби в собствената си държа
12
4
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
О да, те нашите влакове са пет звезди - не мирише на ***, не умираш от студ(зимата) и от жега(лятото), не горят влакове, не са шумни. Направо удобство и комфорт. А и без намаленията цените не са толкова по-евтини от тези на рейсовете. Влаковете, че няма да изчезнат няма.
11
5
 
23
 
! Отговори
бб преди 12 години
за кво ви е бдж като ви строя магистрали? лукчо ще направи нафтата 5 лв и готово.
10
2
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
поздравления. ама не им отърва на управляващите, защото са навързани като св черва. щом има престъплание да има и наказание, ама не. гейчо ще го глобят с 5 лв, масларката се хили и ходи с боколука в япония. така е.
9
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОСТАВКА ! Тези 2 години и 6 месеца..... нищо не направиха да стабилизират БДЖ... Ясно е, че не може за толкова време да се оправи.. но да го фалират... вече е множко. А НЕ ПОМНИТЕ ЛИ ЗАЩО ИЗБРАХТЕ ГЕРБ ???? ЗАЩОТО ПРЕДНИТЕ БИЛИ КАЛПАВИ А ТЕЗИ БИЛИ МОЖЕЩИ....... Колко можещи са, като само се оплакват от предните... ами като са кандидатствали би трябвало да знаят за какво иде реч....
8
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цялата работа е Боко Тиквата да *** майката на бдж, да може всички да караме по някой таралясник по неговата магистрала с бензин от 4 лв литъра, вместо да пътува евтино и удобно с влака.
7
2
 
13
 
! Отговори
Бах мама му преди 12 години
те виновниците са от най ниския чиновник до най високия,като знам комшията по колко нафта крадеше и други изтори.предполагам шефовете му кво са правели
6
0
 
22
 
! Отговори
Пацо Змея преди 12 години
Железниците не могат да се закрият току-така. България има силно развита желозопътна инфраструктура. Железниците са част и от националната сигурност.Реформи трябва да има - не може в линиите с бедни райони, да се возят 300, а да плащат 30.Не може да се краде на поразия.Да се отрежат ненужните линии, да се накажат крадящите и железницата да стане конкурентноспособна.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се направи компания БДХ (Български Държавни Хеликоптерници). И без това изплащаме милиони за хеликоптерите, поръчани от Станишев - поне да свършат някаква полезна работа - не само да стоят като музейни експонати на летището
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да пуснат частни влакове по релсите и тва е!От частник трудно се краде!
3
5
 
11
 
! Отговори
Е преди 12 години
Що на 24-ти, а не на 25-ти или на 28 я правите тази стачка, бе? Нали търсите ефект. Май и вие профлекетата сте в кюпа по цоцане от БДЖ, а.
2
9
 
30
 
! Отговори
1 преди 12 години
1, А не е ли по-добре да хванат виновниците и да ги пратят в затвора. После да вдигнат железницата на крака? "Закривай" - това е много гербаджийска логика ! Има железница, има проблем ! Така ли???????
1
31
 
24
 
! Отговори
Баф мама му преди 12 години
Закривай ,20 години се не накрадаха на горива и тем подобни във тва БДЖ

Спонсорирани публикации