Реформите в БДЖ продължават независимо от стачката

Тя е незаконна, твърди ръководството на холдинга
22 ное 2011 16:30,
130
Реформите в БДЖ продължават независимо от стачката
Снимка: Impact Press Group

Реформите в БДЖ, започнали през миналата година, ще продължат независимо от това дали на 24 ноември ще има стачка. Това заяви председателят на съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров.

Той подчерта, че обявените наскоро пет мерки, включени в реформата за подобряване положението на железниците, включително и съкращаването на две хиляди души до края на годината, остават в сила. Владимиров каза, че в противен случай железниците ще фалират.

Главният юрисконсулт на БДЖ Ваня Флорова заяви, че предстоящата стачка е незаконна, тъй като се нарушават разпоредби на закона за уреждане на колективните трудови спорове и закона за железопътните превози. Затова при започване на стачката ръководството на БДЖ ще подаде иск в съда за обявяване на нейната незаконосъобразност.

Всички стачкуващи служители от БДЖ ще трябва да се регистрират в определени списъци, за да може времето, през което не са работили по време на стачката, да се отрази на заплащането им, каза Флорова. На тези служители по-късно ще се търси и дисциплинарна отговорност, ако съдът постанови, че стачката е незаконна.

Още по темата
БДЖ няма възможност да осигури алтернативен превоз на пътниците чрез автобуси по време на стачката, заяви управителят на БДЖ – Пътнически превози Методи Христов.

Той поясни, че за целта би трябвало да се осигурят над 500 автобуса на ден, а компанията няма такава възможност, нито може да плати подобен превоз. Железниците имат договор с автобусна фирма за извозване при аварийни случаи на пътниците от пет вагона, допълни Христов.

Относно отправените критики от страна на синдикатите, че и Европейската комисия е критикувала плана за реформи на БДЖ, Владимиров посочи, че при изготвянето на плана за реформи са заложени икономически показатели за ръста на икономиката на страната, които са били валидни през миналата година, но сега по всяка вероятност няма да бъдат изпълнени.

Затова планът ще бъде преработен, като се имат предвид по-ниските икономически показатели на страната.
„Целта ще е БДЖ да оцелее дори при по-ниски приходи от планираните“, подчерта Владимиров.

Още за загубите на БДЖ от стачката и за бъдещето на компанията вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: стачкаБДЖ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
8-ми, бегай претакай зелето и не си мъчи оскъдния мозък с тия сложни работи :)
9
5
 
4
 
! Отговори
gg преди 12 години
Ами няма как иначе да стане - до ден днешен, след повече от 20 години демокрация, държавните служители си "работят" както при комунизма. Влезте в клон на БГ Пощи например. В БДЖ положението е същото. Просто реформите трябваше да се случат много отдавна, никога не е опирало само да пари обаче....А за качествена реформа трябва да се замени почти целия личен състав, просто настоящите порядки на "работа" са много силно наложени сред служителите...
8
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе *** - стачката била разумна!Сори, ама аз НЕ ИСКАМ БДЖ да продължава да трупа загуби, които ще плащам АЗ и всички останали българи, които не работим в БДЖ и не крадем от БДЖ!!!А и за самото БДЖ е добре да излезе на печалба, за да го има изобщо!А дали ГЕРБ са против стачките - вие май забравихте, как влакове горяха при Тройната и Гоце си гледаше кефа докато *** ученички и трепе вълци в дни на траур!*** - ГЕРБ били виновни за всичко... След 2 години пак си изберете СерГея и Доган!
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
стачката била незаконна понее нарушавала ктд-то. Съкращенията също нарушават ктд, но хронологично предшестват стачката. С други думи ръководството може да нарушава нормата, а работниците - не! Алоооо, шефовете в бдж, вие нормални ли сте???? Или просто сте от герб?
6
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
3Алоу, БДЖ не е социални грижи за да се издържа с моите данъци! Защото аз плащам такива а не го ползвам... Айде у лево!
5
9
 
14
 
! Отговори
Бенита преди 12 години
Ще участвам във всички видове стачки!Трябва да сме единни за да ги изметем. Като видят дебелия, ще забравят какво са намислили.
4
4
 
8
 
! Отговори
zns преди 12 години
Това малко ми прилича на една друга стачка от 1944 година ... която започва със стачка именно на железничарите и после се превръща в общонационална ..... на къде ли отиваме ? ! ?!
3
12
 
16
 
! Отговори
ДОЛУ БКП! ДОЛУ ГЕРБ! преди 12 години
Все по-отвратителни,самодоволни и недосегаеми са тези престъпни *** от ГЕРБ !"Не се гаси туй що не гасне" и вие гербероидни *** няма да спрете народа да излезе и да ви потърси сметка !
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Законна стачка" едно безумно словосъчетание пазещо бандитите от справедлив работнически гняв. Това малко поетично казано. Обаче си е идиотизъм. Направено е с цел да не можеш да си търсиш правата спокойно и уверено. А да си в постоянен страх. А ти Викторе върви си бодни кухарката в някоя стена понеже явно не ти е необходима.
1
22
 
13
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
На *** няма да им се получи малката постановка :)