Шефът на "Шейново" хвърли оставка

Д-р Иван Костов иска да защити авторитета на болницата
Обновена: 24 ное 2011 14:49 | 24 ное 2011 10:50,
145
Шефът на "Шейново" хвърли оставка
Д-р Иван Костов с Йорданка Фандъкова. Снимка: архив, Булфото

Изпълнителният директор на САГБАЛ "Шейново" д-р Иван Костов е подал оставка, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Болницата беше подложена на редица проверки от прокуратурата, полицията и изпълнителна агенция "Медицински одит" заради случая с починалата родилка Надежда Узунова.

35-годишната жена от София почина в "Шейново" в ранните часове в понеделник. Според лекарите жената е развила "остър белодробен инцидент" при постъпване в болницата.

Разследването обаче е установило, че жената е ходила неколкократно и вместо да бъде приета в болницата, е отпращана вкъщи.

"Това е пропуск на болницата", категоричен беше здравният министър Стефан Константинов, който призна, че родилката е била размотавана.

По-късно стана ясно, че в предварителния протокол от Съдебна медицина за причините за смъртта й е посочена неправилна интубация и закъснели реакции. Надежда била интубирана в хранопровода, а не в трахеята, разкриха близки на починалата.

Бебето на родилката беше родено живо след спешно секцио, но в много тежко състояние. След това и то почина.

Още по темата

Йорданка Фандъкова посочи днес, че "Шейново" е сред най-добрите болници.

"Факт е, че инцидентите в последно време създадоха напрежение и това, което д-р Костов реши, е правилно и разумно", добави тя. 

САГБАЛ "Шейново"  беше санкционирана и заради грешки при лечението на 19-годишната родилка Деяна, която почина, след като 42 дни се бори за живота си, без лекарите да могат да й поставят точна диагноза.

"Депозирал съм си оставката като изпълнителен директор, за да защитя авторитета на болницата, в която съм работил, и хората, с които съм работил през цялото време", коментира пред "Фокус" д-р Иван Костов.

Съветът на директорите на "Шейново" предстои да реши кой ще поеме поста на д-р Иван Костов, а междувременно в болницата ще се проведат още проверки за установяване на причините за инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Двегодишно момченце от Елена почина в ръцете на майка си след задавяне, съобщиха от полицията във Велико Търново. Инцидентът е станал снощи около 21,00 ч. в жилището им в Елена
102
0
 
11
 
! Отговори
d преди 12 години
Хей, то ако провери повечето лекарски кабинети и болници трябва да ги затвори. В крейпътните тоалетни има по добра хигиена. А ей в детската клиника Лисичкова Варна, ако и проверят документацията 80% от приетите целогодишно са с пневмонии Кихнеш и те приемат и тъпчат с антибиотик .нищо неможе да се докаже, че не е било така.
101
2
 
20
 
! Отговори
до 44 Данчанка преди 12 години
Ето ти една проста сметка,по простичка за да я разбереш.Ремонт на колата 1000 лв. според дохода на човек.Човек който взима 400 лв. едва ли ще си направи такъв ремонт.Така че ремонта зависи от дохода.Ето ти два случая със заплата от 400 лв. и от 1000 лв.Еднократно се плащат 1000 лв.(ремонт със заплата 1000 лв.) зависи кое трябва да се ремонтира,средно такъв ремонт се случва(зависи и от марката на колата,може и да е 1000 лв. Може и да е 500 лв.) на 5 години.А ето какво се случва,ако калкулираш задължителните здравни осигуровки плащани към НЗОК на месец и година.Всеки месец плащаш здравна осигуровка 8 % от работната заплата.На месец средно при 400 лв. заплата здравната осигуровка е 32 лв.За година са 384 лв.За 5 години са 1920 лв.За 5 години плащаш за ремонт на колата 500 лв.,което е 4 пъти по-малко отколкото си внесъл за заплати на лекарите.При заплата 1000 лв. годишните здравни осигуровки са 960 лв.За 5 години са 4800.За ремонт на колата плащаш 1000 лв. ,което е 4 пъти по малко отколкото си внесъл за заплати на лекарите.През тези 5 години ходиш само на профилактичен преглед(кръвни изследвания които ти си заплащаш и кардиограма,мерене на тегло и ръст),а на края на 5 година ти се налага да се лекуваш от нещо.И какво излиза накрая?Че като отдидеш ти или друг здравно осигурен при тези същите лекари веднъж за 5 години да те лекуват,трябва да си платиш за избор на екип или на ръка,защото те не ти признават здравната осигуровка,а ти и всички здравно осигурени сте им плащали заплата тези 5 години,когато не сте им ползвал услугите.Да ми върнат тогава лекарите тези здравни осигуровки(1920-4800 лв.) и аз ще им платя на ръка или за избор на екип тези 1000 лв.Но те не ти връщат никакви пари от здравните ти осигуровки,защото те смятат,че това не са пари платени от теб за техните заплати,а искат и още.
100
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз не спирам да се чудя на определението добра болница. Там очевидно има нещо гнило, но продължават да ни облъчват с това "добра"...
99
1
 
10
 
! Отговори
Кирчо преди 12 години
От таксата дето я плащаш на НОИ 10% отиват при лекаря. Хипократовата клетва е просто една формалност, както и в Морското клетвата пред знамето.
98
0
 
38
 
! Отговори
ЛЕКАРКА преди 12 години
УЖАСНО Е!АЗ СЪМ ЛЕКАР И ДВА ПЪТИ МЕ ПРИЕМАХА И ИЗПИСВАХА, ПРИ РАЖДАНЕТО НА ДЪЩЕРЯ МИ СЪС СЕКЦИО.И ДВАТА ПЪТИ ПИСАХА ФАЛШИВИ ДИАГНОЗИ, ЗАЩОТО ПО АБСУРДНИТЕ КЛ. ПЪТЕКИ, НЕ БИ СЛЕДВАЛО ДА МЕ ПРИЕМАТ.И АЗ И КОЛЕГИТЕ СЕ ПОДПИСВАХМЕ ПОД ПЪЛНИ ЛЪЖИ,НО АКО НЕ БЕШЕ ТОВА СЕГА ДЪЩЕРЯ МИ НЯМАШЕ ДА Я ИМА.ВСЯКО РАЗСЛЕДВАНЕ СЕ ПРАВИ ПО ДОКУМЕНТАЦИЯ , ТЯ В 99% Е ФАЛШИВА-САМО ЗА ПРЕД ЗДРАВНА КАСА.МАХНЕТЕ МОНОПОЛА НА ЗДРАВНАТА КАСА И УЖАСНИТЕ КЛ. ПЪТЕКИ И НЕЩАТА ПОНЕ МАЛКО ЩЕ СЕ ПООПРАВЯТ.
97
3
 
9
 
! Отговори
родолюбец преди 12 години
До " N44 с добрия материален статут" Уважаема, предполагам, че и Вие произхождате от страната със соц. мисленето и сега се радвате на хубавия живот в страна, която не можете да наречете Родина. В този ред на мисли не е възпитано най-малкото да хулите произхода си и хората останали в страната си за да се борят с жестоката действителност-да плащат без да получават добар ремонт на колата си, да плащат и лекарите да ги убиват. ЖЕСТОКАТА ИСТИНА.
96
0
 
6
 
! Отговори
DUBLIN преди 12 години
Samo na razbrax za kakav AVTORITET stava vapros i kak go za6titava?
95
3
 
16
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
Да бяха станали магазинери. Там поне няма клетва. А щом са положили Хипократовата клетва се смята, че трябва да я изпълняват, но явно вече е изкривена..сигурно се кълнат, да одират кожата на всеки, който опре до тях, а ако не могат, да положат всички усилия да го уморят.На никой не му се издават карта за ,,магазин",за която плаща на месец определена сума за да може да пазари безплатно. Но всички си плащаме такса към НОИ.А това е точно за да се лекуваме безплатно.Защо трябва да плащам и на лекар?
94
4
 
15
 
! Отговори
Atanasova преди 12 години
Да се маха и той и лекарите отговорни за смъртта на жените. Как не ги е срам?! Убийци.
93
4
 
13
 
! Отговори
чичо доктор преди 12 години
Болницата с най-висока смъртност - най-добрата болница в българия!
92
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напълно потвърждавам коментара на shady (#23), а дори не го познава. Имам "честта" да го познавам добре директора и то не служебно. Умен човек е, но и много хитър и алчен, както всичките ни управляващи. С такива хора на такива постове в държавата ни ще става все по-зле.
91
2
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
АААА той защитава убийците значи. Затова хвърлил оставка. ААА колко смело колко доблесно. Колко храбро само.В нормалните страни убиеца е следствен в ареста и по бързата процедура е вече осъден и близките и получават 6 цифрен чек. И това за по малко от месец, кокато в Кенефия още си правим интервюта с министри
90
3
 
12
 
! Отговори
сами-м преди 12 години
И пак твърдят, че Шейново била "добра" болница????
89
14
 
4
 
! Отговори
Кирчо преди 12 години
Като нямам пари за храна и отида в магазина не ми дават без пари хляб. Същото е и в болничната система. Грешката на лекарката в случая е, че няма подпис, удостоверяващ това, което твърди. Това е всичко. Грешки има винаги.
88
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искахте ГЕРБ - на ви ГЕРБ!
87
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво като е хвърлил оставка бе? Оставката ще върне ли от оня свят хората, убити от лекари?МАФИЯ В БЯЛО са лекарите, ако не им дадеш много пари просто те оставят да умреш!Трябва да има затвор за лекари, които оставят пациент да умре. Така е в другите страни!
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Веднъж един сам да си подаде оставката! Доживяхме и до това. Но трябваше ли два живота да се затрият, за да се случи. А колко още има да се затрият, докато не шеф на болница , а министри си подават оставките.
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
86 - Хайде по конкретният случай моля:) Лекарите също трябва да си носят отговорността!
84
0
 
22
 
! Отговори
вече не знам преди 12 години
Срамота е да връщаш болен. Още по срамно е да ревеш, че няма раждаемост и, когато едно бебе е на път да се роди, да умориш не само него, ами и майка му. Що за система е това? Само *** ли имат права в тази безумица на която ежедневно ни подлагат? Не само оставка ами да се съди целият екип.Като не могат да поемат отговорност, няма да работят. Да е единичен случай както и да е, но напоследък май станаха ежедневие на ден да се морят по 5 пациента. Съболезнования на близките.