Шефът на "Шейново" хвърли оставка

Д-р Иван Костов иска да защити авторитета на болницата
Обновена: 24 ное 2011 14:49 | 24 ное 2011 10:50,
145
Шефът на "Шейново" хвърли оставка
Д-р Иван Костов с Йорданка Фандъкова. Снимка: архив, Булфото

Изпълнителният директор на САГБАЛ "Шейново" д-р Иван Костов е подал оставка, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Болницата беше подложена на редица проверки от прокуратурата, полицията и изпълнителна агенция "Медицински одит" заради случая с починалата родилка Надежда Узунова.

35-годишната жена от София почина в "Шейново" в ранните часове в понеделник. Според лекарите жената е развила "остър белодробен инцидент" при постъпване в болницата.

Разследването обаче е установило, че жената е ходила неколкократно и вместо да бъде приета в болницата, е отпращана вкъщи.

"Това е пропуск на болницата", категоричен беше здравният министър Стефан Константинов, който призна, че родилката е била размотавана.

По-късно стана ясно, че в предварителния протокол от Съдебна медицина за причините за смъртта й е посочена неправилна интубация и закъснели реакции. Надежда била интубирана в хранопровода, а не в трахеята, разкриха близки на починалата.

Бебето на родилката беше родено живо след спешно секцио, но в много тежко състояние. След това и то почина.

Още по темата

Йорданка Фандъкова посочи днес, че "Шейново" е сред най-добрите болници.

"Факт е, че инцидентите в последно време създадоха напрежение и това, което д-р Костов реши, е правилно и разумно", добави тя. 

САГБАЛ "Шейново"  беше санкционирана и заради грешки при лечението на 19-годишната родилка Деяна, която почина, след като 42 дни се бори за живота си, без лекарите да могат да й поставят точна диагноза.

"Депозирал съм си оставката като изпълнителен директор, за да защитя авторитета на болницата, в която съм работил, и хората, с които съм работил през цялото време", коментира пред "Фокус" д-р Иван Костов.

Съветът на директорите на "Шейново" предстои да реши кой ще поеме поста на д-р Иван Костов, а междувременно в болницата ще се проведат още проверки за установяване на причините за инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
13
 
! Отговори
. преди 12 години
Подал е оставка - добре , така е нормално да направо , убили са двама души , а съдени ще има ли при доказване на вина , защото хора , които разкарват бременна жена и чрез действията си предизвикват смъртта и са престъпници и не трябва просто да бъдат уволнявани , но и съдени като такива.
62
3
 
18
 
! Отговори
ivan преди 12 години
Никой уважаващ себе си добър лекар, който се е спукал толкова години от учене няма да остане да работи в България за 1000 лева. Тук са останали само тройкаджиите и резултатите от това кой е преписвал на изпитите започва да си проличава. Това е само началото на една лавина.
61
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Достойна постъпка на човека!Ако го последват само 30% от постоянно тормозеният медицински персонал,заплашван,унижаван и тероризиран от ***-друга песен ще запеете!Нима няма смъртност в швейцарски,канадски и германски болници?
60
6
 
5
 
! Отговори
До 43 и останали преди 12 години
Ура най-после си намерихте решение на проблема недоволните с пари в чужбина недоволните без пари на врачки и баячки доволните при българските лекари така че стига с тези заплахи за саморазправа при догазана вина има съд а не присъди от доло пишештите *** или незадоволени журналистки
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ние да му хвърлим едно въже на този мазен Гей
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доката на пациента се гледа не като на пациент със съответните нужди и потребности,а като на подвижен банкомат -така ще бъде.Здравеопазването, както и просветата трябва да се върне на държавна и общинска издръжка.Иначе тези безобразия ще продължават.Наглост е да ти искат 1500 лв.за да родиш...а ако си безработен в къщи ли да сториш тази дейност-пред погледа на роднините и комшиите си?Първото нещо което ти искат докторите като влезеш в кабинетите им е ТАКСАТА.Тя е по-важна от пациента.
57
4
 
6
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
#44, *** платен, ясно ми е, че нито си жена, нито живееш в Дания, но като повдигаш въпроса ..... да, на запад здравеопазването е доста скъпо, но с тази разлика, че те могат да си го позволят, мастио долна! Тук работиш, плащаш осигуровки и едвам свързваш двата края, камо ли да можеш да си позволиш лукса да пестиш! Ти някаква разлика виждаш ли между тях и нас, помио?
56
2
 
4
 
! Отговори
Добродушка преди 12 години
Ще хвърли, и още как. Щом се случват такива неща, значи нещо не е наред с управлението на болницата. Въпросът е кога ще има осъден лекар за небрежност, защото това съсловие, от най-прочутото име до най-дребния чиновник в РЗИ са единни и си пазят гърбовете. И така ще бъде, щото утре като опрат до лекар заради себе си или близък, света ще обърнат да се презастраховат от фалове; другите пациенти-кучета ги яли.
55
4
 
14
 
! Отговори
Събудих се преди 12 години
И видях....търговци с бели престилки и сърца обвити в *** .....Стой си в Дания и не давай акъл......*** и галфона,колата ще ми дава за пример....Тук са си отишли 2 живота,а той ми говори за коли.....Случвало ли ти си е да ти направят 12 операции ,да си платил куп пари и само 1 да е полууспешна.....На мен да....и трябваше да отида в Инсбрук за да разбера,кое се нарича медицина и отношение......Тук има едни продали душите си на Фармацевтични фирми лекари и недоволни,криви и недое'ани сестри...
54
3
 
15
 
! Отговори
ехо преди 12 години
Протест Събота 26.11.2011г. 11:00ч. Пред народното събрание на република България !!! Елате за да има промяна !
53
4
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
az pojelavam na vseki doktor koito e napravil greshka da mu se varne na decata ako ima takiva za da razbere kak e
52
1
 
19
 
! Отговори
3,14 преди 12 години
Достойна постъпка на д-р Костов !Не смятам обаче, че точно той носи най-голямата вина за смъртта на двете родилки. Необходими са ПЕРСОНАЛНИ наказания и присъди на лекарите и медицинския екип довел до смъртта на жените .......И не ми говорете за "Административни глоби на болниците" !!!! Съгласно действащото законодателство административната глоба за държавната болница "Шейново" може да е в рамките на 500 - 1500 лева ! Това е подигравка със скръбта на опечалените ... необходими са присъди
51
1
 
10
 
! Отговори
44 преди 12 години
Тогава да вдигнат осигуровките, да променят правилата, да има ЯСНА и ПРОЗРАЧНА система, с която хората да са запознати. Не като ида на лекар да ми мрънкат с половин уста нещо да им бутна под масата или да ме върнат 10 пъти за да се сетя сама и да гния по коридорите, докато се моля някой да ми обясни какво да направя!!! И като си ми такава Датчанка, я ми кажи, там ако има такива 'инциденти' през ден както тук, така ли ще замазват положението и санкции ще има ли? Май ДА, за разлика от тук!
50
4
 
15
 
! Отговори
до събудената преди 12 години
Тези 5000 евро отиват в държавата там , а тук в джоба на лекарите , които протестират за малки заплати иначе ... На другите хора с малки заплати кой им плаща допълнително да си вършат работата ?!!!
49
2
 
11
 
! Отговори
КОКО преди 12 години
нивото на здравеопазването започва да се доближава до нивото на националите ни по футболза съжалениеслед 7-8 години случаи като този ще са ежедневие
48
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най-добрата болница било само не разбрах Шейново родилен дом ли е или морга???
47
4
 
13
 
! Отговори
do 42 преди 12 години
За какво да го хвърлят него в затвора. Пряката отговорност не е негова. За затвора са лекарите и сестрите, отказали да я приемат и тези неправилно интубирали я. В САЩ такива случаи са винаги в полза на пациента или ако не винаги 80-90%. Няколкото стотин хилади лева или няколко милиона и затвор за лекаря,отнемане на правата и така.
46
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези в Шейново, всичките са за убиване, да им *** майката. Трабва да ги посипят с ***.Докато там работят *** като д-р Мишел и Ко, така ще е. Не им пука за никой-ти си парче месо или 2000 лв. за тях.
45
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 12 години
Най- накрая....
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И къф ти й материалния статут по-точно?