За 65 години ромите са се увеличили два пъти в България

Нека обаче не говорим за циганизация, застраховаха се от БАН
Обновена: 25 ное 2011 20:05 | 25 ное 2011 20:05,
312
За 65 години ромите са се увеличили два пъти в България
Щастливи в нещастието си. Снимка: Булфото

За 65 години ромите в България са се увеличили два пъти, показват данни на БАН за периода от 1946 до 2011 г.

По време на пресконференция, на която бяха представени данни за демографското състояние у нас, проф. Атанас Атанасов отчете, че през 1946 г. ромите у нас са били 2.42%, турците 9.61%, а българите – 83%.

Данните от преброяването през тази година обаче сочат, че ромите са 4.9%, турците са 8.8%, а българите – 84.8%.

Проф. Атанасов каза, че ромите имат висока раждаемост, но имат и висока заболеваемост, висока смъртност.

"Нека да не преекспонираме тези тенденции и да не се говори за циганизация на населението. Трудно може ромите да станат 80%", застрахова се той.

Той обаче отбеляза, че ромите получават голямо внимание от държавата.

"Ние ги научихме на някакви привилегии. Когато общините им предлагат работа те се мръщят на парите и предпочитат социалните помощи", коментира той.

Професорът изнесе и още статистически данни от демографското състояние в България.

По думите му населението ни намалява с високи темпове и към 2050 г. ще бъде около 5.5 млн. души, ако продължават същите процеси на раждаемост и смъртност.

През 2001 година населението на България е било 7 891 000 души. През 2010 г. то е 7 505 000 души.

Проблем е и емиграцията на млади хора - 70 000 – 80 000 души годишно отиват да учат в чужбина.

"Това също ще води до естествено намаляване на броя на населението", каза той.

Проф. Аттанасов е категоричен, че трябва да се работи по демографска стратегия, която да стане екшън план.

"Да се стимулира раждаемостта и образованието. Висшистите да не са само 14%, а поне 20% от населението", настоя той.

По думите му трябва да се отделят повече средства за образование и култура.

По инициатива на БАН през 2004 г. заедно с държавните институции е била изготвена Демографска стратегия 2020. Изработени са били мерки, но сега по тях не се прави нищо, съжали накрая проф. Атанас Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
10
 
4
 
! Отговори
Тракиец /оптимист/ преди 12 години
Кои са тия прости и дебелоглави аспарухови татари, които са ми сложили минус ?
207
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 12 години
Не е въпроса дали си българин , турчин , арменец или друг а какво поколение създаваш . Не може да се толерира превръщането в професия раждането на 15 деца , които ще останат необразовани и следващото поколение на същите е умножено поне по 10 . За това , трябва да има държавна политика " Имаш толкова деца , колкото можеш да издържаш и изучиш , за да са полезни на себе си и обществото . Социални помощи до трето дете.".Ако не стане това , търтеите започват да изяждат пчелите , а накрая себе си !
206
2
 
8
 
! Отговори
статистик преди 12 години
Ако изкарат реална статистика, ще се окаже, че "сичкото ром" са 2 милиона ......
205
5
 
2
 
! Отговори
до205 преди 12 години
Браво бе ами ако случайно носи фес,или мусака????Жалко,че не ви изселиха в Анадола всичките за 500 години време,ПУМОООО,ПУМО,.ТАЛАШ,.!!
204
5
 
4
 
! Отговори
do 201 преди 12 години
Хайде недей много да джавкаш,в Германия има проблем с ВАС,в БЕЛГИЯ СЪЩО,дюнерджии -кючекчии,за 500 години направихте най-лошото с племената които поробихте,избихте умните и оставихте тъпите да са ви роби!
203
3
 
9
 
! Отговори
оптимист преди 12 години
Спокойно бе хора. И в Библията е написано, че "няма нищо ново под слънцето", както и и че историята е колело и всичко се повтаря. Всъщност искам да кажа, че пак ще се роди някой "чичко с малки мустачки" или пък "чичко с големи мустаци", който отново ще поизчисти такива прекомерно увеличили се през последните 50-60 години биологични единици!
202
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предпочитам турци пред ***. Турците поне няма да оставят тая хубава земя да пустее. Де да можеше да заменим *** за български турци...
201
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И сега какво излезе:Българите са намалели за 10 години с 300 000В същото време всяка година напускат по 80 000 млади българи.Иначе казано сме намалели с 1 100 000 за 10 години
200
2
 
11
 
! Отговори
Умерен преди 12 години
КумОнанистите развъждаха *** ,като зайци, защото само те са готови срещу 20 кинта да гласуват за тях......... това си е генно инженерство много по-опасно от ГМО -то на Монсанто.........
199
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В целия свят се забелязва някаква подмяна на населението. Примерите са много:В САЩ броят на представителите на Бялата Раса намалява а при цветнокожите е обратното. Във Франция се множат арабите. Като погледнем Балканите Турция си има сериозни проблеми с кюрдите. Македония с албанците.. всъщност Македония я чакат много проблеми с албанците за съжаление дано да греша. В България и Румъния пък се увеличава броя на *** население.По мои лични наблюдения представителите на турския етнос в България не се увеличават (аз самият съм от турски произход) но запазват броя си или намаляват бавно мога да кажа.При българите се забелязва намаление (софиянци не могат да разберат това) но в провинцията особено в по-малките градове се вижда, че доста от българите се изселват или не създават семейства и поколение. Икономическата криза или несигурност не е основният виновник за това. По скоро това се дължи на промяната на манталитета на хората. Всеки средно-интелигентен човек се стреми да поддържа висок стандарт (колкото е възможно) в семейството си. Да обучи детето си и да му осигури всичко от което има нужда наравно с връстниците му. Преди век хората са създавали семейства с по-пет или шест деца и са ги изхранили все пак.Това е световна тенденция. Това е Глобализацията. Метрополиси, Общества които произвеждат и поддържат страната си и един огромен слой безотговорни хора които само смучат силите на останалите.Но нека не бъдем черногледи и да не преувеличаваме. Не мисля, че населението на една страна може да се подмени рязко с едно или две поколения.
198
0
 
4
 
! Отговори
197 преди 12 години
В 2025 година сигурно и пенсия няма да има,започват да никнат като гъби частните
197
1
 
2
 
! Отговори
ITALIA преди 12 години
ромите са се увеличили защото кака бруна ги изгони,докато много българи са праснати по света и нямаше как да се преброим,в сайта им не ни пускаха което е престъпление.Парите които изпращаме в България гu прибират а иначе за българи не ни вземат...срамота
196
3
 
2
 
! Отговори
хаххаха преди 12 години
НЯМА ПАРИ ЗА ВАС БАН//***// ВЪПРЕКИ МОДНИТЕ НАПЕВИ ***,ТУРЦИЗАЦИЯ,И Т.Н.КЪРЛЕЖИ!
195
2
 
3
 
! Отговори
gruh преди 12 години
Всички които протестират срещу увеличаването на възрастта за пенсия с една година сега, трябва да знаят, че обричат себе си ии децата си на увеличаване на възрастта за пенсиониране шоково с 5-10 години към 2025. Или на нищожни пенсии със смешен таван като сегашните.
194
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички които протестират срещу увеличаването на възрастта за пенсия с една година сега, трябва да знаят, че обричат себе си ии децата си на увеличаване на възрастта за пенсиониране шоково с 5-10 години към 2025. Или на нищожни пенсии със смешен таван като сегашните.
193
2
 
3
 
! Отговори
hahahah преди 12 години
И какво следва,повече пари за БАН,хахаха,които са тотално безполезни,кърлежи!Уважаеми *** от БАН,само да ви светна,не спекулирайте с данни,като социологическа//ПР/агенция преди избори,та така,по-време на криза,бедните и неуките се множат много,защото е както преди война,имало е периоди,да речем по-време на турското присъствие,или по-време на войните//балкански и световни//когато и етническите българи,каквото и да означава това,са били по 10-15 деца,а са се подписвали с палец днес не сме 100млн
192
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗДРАСТИИИИИИИИИИИ,МНОГО ОБИЧАМ ДА ГЛЕДАМ ПОРНО С ЯПОНКИ НАПРАВО СЪМ МАНЯК НА ЯПОНСКОТО ПОРНО НА ДЕН БЛЪСКАМ ПО 50 *** НА ПОРНО С ЯПОНКИ :) НЯКОЙ АКО ЗНАЕ НЯКОЕ НОВО ПОРНО С ЯПОНКИ ДА КАЗВА :)
191
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако бях дядо Мраз на тея *** от снимката с кеф бих им духнал на асфалта,та да се порадват на сняг.За Коледа
190
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХАХХАХА ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ КОЛКО БАСТУНИ ИМА ТУКА ХАХАХХАХА ХАХАХА САМО ВЛИЗАМ ДА ЧЕТА ПРОСТОТИИТЕ НА ОТРЕПКИТЕ ТУКА ХАХАХАХ
189
0
 
6
 
! Отговори
Кучето преди 12 години
Увеличиха годините за пенсия дефакто хората няма да доживеят за да си вземат керливите 100 и кусур лева и те така БГ народа измира ли измира а онези от горе им дреме ли им дреме ... 100 на 100 не сме българите 80 и нещо процента а най-много да сме 70 процента другите са *** , турци и др етноси които се "определят" като "българи" както беше по времето на преброяването ... аз бях ЕСКИМОС :(