За 65 години ромите са се увеличили два пъти в България

Нека обаче не говорим за циганизация, застраховаха се от БАН
Обновена: 25 ное 2011 20:05 | 25 ное 2011 20:05,
312
За 65 години ромите са се увеличили два пъти в България
Щастливи в нещастието си. Снимка: Булфото

За 65 години ромите в България са се увеличили два пъти, показват данни на БАН за периода от 1946 до 2011 г.

По време на пресконференция, на която бяха представени данни за демографското състояние у нас, проф. Атанас Атанасов отчете, че през 1946 г. ромите у нас са били 2.42%, турците 9.61%, а българите – 83%.

Данните от преброяването през тази година обаче сочат, че ромите са 4.9%, турците са 8.8%, а българите – 84.8%.

Проф. Атанасов каза, че ромите имат висока раждаемост, но имат и висока заболеваемост, висока смъртност.

"Нека да не преекспонираме тези тенденции и да не се говори за циганизация на населението. Трудно може ромите да станат 80%", застрахова се той.

Той обаче отбеляза, че ромите получават голямо внимание от държавата.

"Ние ги научихме на някакви привилегии. Когато общините им предлагат работа те се мръщят на парите и предпочитат социалните помощи", коментира той.

Професорът изнесе и още статистически данни от демографското състояние в България.

По думите му населението ни намалява с високи темпове и към 2050 г. ще бъде около 5.5 млн. души, ако продължават същите процеси на раждаемост и смъртност.

През 2001 година населението на България е било 7 891 000 души. През 2010 г. то е 7 505 000 души.

Проблем е и емиграцията на млади хора - 70 000 – 80 000 души годишно отиват да учат в чужбина.

"Това също ще води до естествено намаляване на броя на населението", каза той.

Проф. Аттанасов е категоричен, че трябва да се работи по демографска стратегия, която да стане екшън план.

"Да се стимулира раждаемостта и образованието. Висшистите да не са само 14%, а поне 20% от населението", настоя той.

По думите му трябва да се отделят повече средства за образование и култура.

По инициатива на БАН през 2004 г. заедно с държавните институции е била изготвена Демографска стратегия 2020. Изработени са били мерки, но сега по тях не се прави нищо, съжали накрая проф. Атанас Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
6
 
9
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 227 - "еми приятел и ние да ви бяхме клали , разпъвали , кормели , изнасилвали 500 години". Не знам защо, на ум ми иде израза - "Посмали бе ***!"
227
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** трябва да бъдат третирани като граждани на РБ, нито повече, нито по-малко. Каквото важи за цялото население, такова и за тях. Нито са инвалиди, за да имат някакви специални преференции, нито нищо. Те просто свикнаха да имат само права, без задължения. Имат някаква "ценностна система", която им позволява без капка съвест да използват неравностойното си положение за собствени дивиденти, и да злоупотребяват с добротата на човека.Писна ни болен здрав да носи!!!
226
7
 
8
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
И някои се оплакват, че в България нещата не вървят на добре! Вижте само какво бъдеще я чака България - ядене, пиене и *** на фона на непрекъсната музика! На мен ми звучи като рай!
225
7
 
3
 
! Отговори
до 219 турчина преди 12 години
Повечето бг турци са нискообразовани и следователно лесно манипулируеми от ДПС , а пък за *** да не говорим.Честно казано аз лично съм срещал лошо и от *** и от турци и винаги като видя *** или турчин съм с резерви , защото имам защо. А това защо много българи не тачат особено турците , еми приятел и ние да ви бяхме клали , разпъвали , кормели , изнасилвали 500 години и вие нямаше да ни харесвате толкова много. Знаем , че не сте вие онези турци от преди , но станалото станало.
224
1
 
5
 
! Отговори
Яна преди 12 години
Нека да си кажа своето мнение,макар,че като гледам коментариите от темата за ***,се е преместила към българските турци. Имам доста приятели от т.нар.български турци. Те са единствените,които са ми помагали в трудни моменти,когато всички други са се отдръпвали от мене и семейството ми ! Те са чисти,почтени,трудолюбиви хора,които дават всичко за семейството и приятелите си ! Не виждам защо трябва да се разделяме на българи и турци - всички сме български граждани !
223
1
 
2
 
! Отговори
Tony преди 12 години
egati tercite sis koleloto.......to biva, biva no pik cak tolkova....smesnici .....sigurno sa cirkadcii...
222
3
 
3
 
! Отговори
Израел преди 12 години
Не се карайте гоим идваме след 10 години ще ви купим сички не ни трябват умирисаните палестински територии и едните и другите сте добри слуги *** ще изселим в палестина а българите и турците ще ни работят да знаете кой ви е шефа не че нещо *** не се напъвайте все пак ние даваме парата
221
5
 
2
 
! Отговори
ISMET преди 12 години
E VREME E DA IMA POVECE *** i TURCI neka da ima i spravedlivost v tozi svet, naka da ima *** I TURCI v bulgaria......leka nost, good night, adious mucacos....see you later ALIGATOR.....
220
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един друг българин до ЕДИН ТУРЧИН 219/220:Браво на теб, че си такъв и мислиш така. Но пък аз съм се сблъсквал с турци, които просто преливат от злоба към нас българите. При тях приказките "пак ще ви колим", "още съвсем малко ви остава" и т.н. им идват на устата вместо "добро утро". Е, вярно е че сме слаба държава затънала в криза и противоречия. Но пък такова отношение и сам разбираш какво предизвиква. Никой не може да си позволи в собственият ми дом да ми дава насока.
219
5
 
10
 
! Отговори
Един Българи преди 12 години
Турците що не си ходите? В България трябва или да си Българин или да си ходиш... и си вземете ***, че вие ги докарахте в Европа *** гнусни
218
3
 
16
 
! Отговори
до ЕДИН ТУРЧИН преди 12 години
На 50 г. съм и ще ти кажа , че не изпитвам омраза към турците или други етноси . Навремето , сме учили заедно , делили сме всичко по равно , помагали сме си , но хората по върховете решават каква да е политиката на държавата а тя от години и до сега е "*** народ - слаба държава " и "разделяй и владей ". И накрая , живеем в тази държава и трябва по някакъв начин да се оправяме /независимо от етноса/ ! Да ме извиняват *** , но на този етап се явяват само консуматори.
217
8
 
11
 
! Отговори
ЕДИН ТУРЧИН преди 12 години
ПРОДЬЛЖЕНИЕ... годината е 2011 и нито едно от тези теории не се сбьдна ,само останаха празните приказки и злобата на някои нора, и естественно огорчението на Бьлгарските Турци - на хората сред които престьпността е много ниска , работливи ,дружелюбни....и понякога си мисля на ирония - като цял живот ни огорчаваха сега да видят кой е бил приятел а кой враг , ще дойде ден бьлгарите ще потьрсят Бьлгарските Турци
216
5
 
12
 
! Отговори
ЕДИН ТУРЧИН преди 12 години
Здравейте ,като един представител на онази част от Бьлгарското общество наречено Бьлгарски Турци да напиша няколко реда и аз......Ние като Бьлгарски Турци винаги сме плащали омразата на Бьлгарския народ кьм османската империя - макар че нито един мой роднина никога не е сторил никакво зло на някой Бьлгарин.Всякога е имало в обществото теории че Турция ще нападне Бьлгария ,че Турците ще поискат автономия , че Турците ще сме повече от Бьлгарите,турците са чудовища .....
215
3
 
1
 
! Отговори
THAILAND преди 12 години
ДО 215:НА МЕНЕ ЛИ ГОВОРИШ ВЕ КВАЗИМОДО? АВЕ ТИ ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ГИ НАЕМАМ ДА МИ МИЯТ КЕНЕФО У ФИРМАТА А? АЙДЕ НЕ СЕ ПРАВИ ВЕ ШУШИМИНГА ХОДИ ДА БИЕШ *** АЙДЕ!!
214
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И гърците са избили много хора. Гръцките андарти са били много жестоки. Човекът е животно което подтиска жестокостта си но до едно време. Някой чел ли е за "подвизите" на гръцките андарти в Македония? За изкланите български деца и старци в село Зелениче?
213
1
 
2
 
! Отговори
Уркото преди 12 години
Тайландския ибрик да отива да бачка 16 часа в някой шивашки цех, а да не раздава акъл по форумите. Аман от форумни философи
212
5
 
2
 
! Отговори
THAILAND преди 12 години
ТУКА ГЛЕДАМ ОТНОВО СЕ ДЖАФКАТ БЪЛГАРИ И ТУРЦИ НО НА КОЙ МУ ПУКА? ВИЕ СТЕ НЕ ТРЕТИЯ МИ 15ТИЯ СВЯТ ТАМ,ТО ИМА ЛИ ПО ГОЛЕМИ МИЗЕРНИЦИ ОТ ВАС НА БАЛКАНИТЕ ХАХАХХА И ПОСЛЕ ЩО ГИ ВЗИМАЛИ ЗА 16ТА КЛАСА ЧОВЕЦИ,МИ ВИЖТЕ СЕ В ОГЛЕДАЛОТО КАКВИ СТЕ *** И ЩЕ СИ ОТГОВОРИТЕ НА ВЪПРОСА ХАХАХХАХАХ
211
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 12 години
А бе човек , и ти ли си мислиш , като македонците / "произтекли" от Александър/ , че носиш гените единствено на траките . Вместо да гледаме тези неща /защото не се знае "кой с кого" / , трябва да си оправим по някакъв начин държавата , която все пак се нарича България !
210
6
 
9
 
! Отговори
Питам! преди 12 години
Аз съм българин, но да питам онези "прости и дебелоглави аспарухови татари" (както се изрази един коментиращ по-долу): Не сте ли забелязали, че България тръгна "надолу" след 1985 г. -когато започна тормоза на мирните и работливи български турци??? И до ден днешен "падането" ни продължава и все по-стремглаво и по-стремглаво. А да питам и още нещо моите сънародници: Знаетели, че 5 хиляди гърци са убити за по-малко от 5 дни в района на гр.Драма /Гърция/ през 1942 г. от бГ войска и бандите?
209
1
 
10
 
! Отговори
"джавкащия" преди 12 години
Само си позволих да коментирам какво мисля. Освен това аз съм Български Гражданин и нямам нищо общо с турците в Германия. Пък и германците да не са си внасяли чужда работна ръка ами да са бачкали. Сега ще си търпят последствията.Никого не съм избивал поради простата причина, че не съм живял по времето на Османската Империя.

Спонсорирани публикации