Убийците от Цвикау тренирали в България?

Германски неонацисти били у нас месец преди първото им убийство
Обновена: 28 ное 2011 20:06 | 28 ное 2011 19:29, Елка Василева
38
Убийците от Цвикау тренирали в България?
Снимка: Reuters

Зловещото трио от германския град Цвикау, убило 10 души и извършило куп други престъпления, е било в България малко преди да ликвидира първата си жертва. Тримата неонацисти били в България на нещо като тренировка.

Убийците от Цвикау не са били сами. В хода на следствието срещу тримата неонацисти, убивали и грабели години наред, на бял свят излизат факти, които говорят за наличието на цяла мрежа от помощници.

Още по темата

Вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" /ФАЦ/, цитиран от “Дойче веле”, публикува информация, според която в периода 1998-2000 година тримата потънали в нелегалност неонацисти са били няколко пъти в чужбина.

Днес следите им се проследяват изключително трудно, тъй като двама от тях - Уве Бьонхард и Уве Мундлоз - се самоубиха, а съучастничката им Беате Ц., която се предаде на властите, отказва да даде показания.

В публикацията на ФАЦ се твърди, че тримата са били в Будапеща през септември 1998 година, а през август 2000 година - в България.

Предполага се, че една от целите на тези им "визити" е била да тренират боравенето с различни видове оръжия. Въпросът е как са успели да преминат границата, след като са били потънали в нелегалност.

Според ФАЦ Уве Мундлоз се бил снабдил с фалшиви документи, в които използвал своя снимка, но чуждо име. Така успял да си набави задграничен паспорт в една от паспортните служби в германската провинция Саксония.

"Навремето контактите в източноевропейски страни като Чехия, България и Унгария са били много важни за германските неонацисти. В тези страни опасността от преследване била минимална, тъй като липсвали съответните закони или пък защото полицията не обръщала особено внимание на десните екстремисти", пише ФАЦ.

Кой ги е учил да убиват?

Специално за България се казва, че престоят на издирваните неонацисти Уве Мундлоз и Уве Бьонхард в тази страна бил всъщност етап от пътуването им в посока Южна Африка. Там имало неонацистка среща, организирана във фермата на известния в кръговете на десните екстремисти публицист Клаус  Нордбрух.

Любопитното е, че престоят на двамата германски неонацисти в България е бил само месец преди първото им убийство. "Дали десните терористи са усвоили кървавия си занаят в Източна Европа или пък в Южна Африка? Къде са се научили да изстрелват смъртоносни патрони право в главите на жертвите си? Тези въпроси са засега без еднозначен отговор, но едно е ясно: начинът, по който те убиват по-късно десетте си жертви, показва, че са били обучавани", заключава ФАЦ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: неонацистиЦвикау
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
48
 
! Отговори
Киро пора преди 12 години
по олигуфренска статия от тази небях чел от вчера в същатата медия
15
1
 
43
 
! Отговори
ceci_ преди 12 години
"Дали десните терористи са усвоили кървавия си занаят в Източна Европа или пък в Южна Африка?"Истината е по-проста, измислили са го на базата на ценностите изградени в родината им. При нас евентуално са получили някаква техническа насока на ниска цена.
14
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тва на снимката къща на киро царчето ли е ?
13
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак ли ние сме виновни ?!
12
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я стига сте ни забърквали в разни филми!!! Имаме си истински проблеми с оцеляването, та да опрем до евтини сензацийки!
11
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами нормално да са тренирали,тука има най много живи мишени (***) без документи за самоличност
10
3
 
28
 
! Отговори
Ей журналистите преди 12 години
Ей журналистите мноо сте смешни бе "Къде са се научили да изстрелват смъртоносни патрони право в главите на жертвите си" ептен за кухи ни зехте се едно да изстреляш някой патрон е много сложно така л секи мой се запише да тренира стрелба и да стреля колкото до смъртоносните патрони аз не смъртоносни не знам а като са направени както трябва и да не е в главата пак ще убият човек се едно ннекой ловдж ия ако ви гръмне пази боже с съчми за глигани в гърдите нема да умрете айде мислете като пишете
9
9
 
63
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
В България ако имаше нацисти нямаше да има толкова малко Българи!
8
7
 
41
 
! Отговори
varg преди 12 години
Турският терорист Али Агджа дето за малко да убие папата стана герой,а българите *** ли сме.Ние сме най-великият народ в света.Които се оплчи срещу нас трябва да загине от меча на хан Кубрат.
7
3
 
28
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Търси ли са кв Факултето но не и е била точна картата
6
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отново се чудят какво да измислят за да ни оплюят.Меркел стига е прехвърляла проблемите си върху останалите от източна Европа.В Германия е пълно с араби и подобни ,които са специалисти в тероризма,поне го доказаха.
5
2
 
19
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
///Къде са се научили да изстрелват смъртоносни патрони право в главите на жертвите си?///.........ходили са на лов с нашите ЛОВНИ ДРУЖИНКИ
4
4
 
34
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
///Убийците от Цвикау тренирали в България?///.........упражнявали се всеки ден с ман**ли
3
13
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Кой ги е учил да убиват?Бат Болен Свинеров!
2
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
точно така , арийското братство - трябва да се подкрепя
1
9
 
27
 
! Отговори
До ФАЦ преди 12 години
Чеченски терористи,мюсюлмански братя,сега немски...при тая корупция в *** какво ви е чудно?