Президентът съгласен - ще наложи вето!

Първанов приел мотивите на синдикатите срещу пенсионната реформа
Обновена: 9 дек 2011 14:27 | 9 дек 2011 12:43,
231
Президентът съгласен - ще наложи вето!
Снимка: БТА

Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху Закона за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) в частта за увеличаване на пенсионната възраст.

Това съобщи президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев след среща с държавния глава.

Той и президентът на КНСБ Пламен Димитров представиха пред Първанов своите възражения срещу одобрената вече от парламента пенсионна реформа. Синдикатите са категорично против увеличаването на възрастта за пенсиониране.

„Президентът счете нашите мотиви за основателни и аргументирани и ще наложи своето конституционно право на вето върху тази част от закона”, увери Тренчев.

По думите му президентът ще се произнесе още днес или най-късно до понеделник.

Синдикатите са предложили още президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност по социалните въпроси и заради  рисковете от продължаващата стачка в БДЖ.

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят синдикално-граждански протестни действия в периода 12 - 23 декември, стана ясно още след срещата на „Дондуков“ 2.

"Три дни след обнародване на ветото на президента Народното събрание трябва да обсъди отново закона и да прецени дали да се съобрази в мотивите на държавния глава. В тези дни ние ще подготвим нашите допълнителни стъпки. Имаме съвместно решение за организиране и провеждане на протестни действия. Доминиращата нагласа е за други форми на протестни действия, в това число и гражданско неподчинение", обясни след срещата лидерът на КНСБ Пламен Димитров. 

Още миналия месец Георги Първанов не изключи варианта да наложи вето на законодателното предложение за увеличение на възрастта за пенсиониране от догодина.

Още по темата

Тогава той заяви,че държавата е непредсказуема и непоследователна при определянето на правилата в социалната политика.

Промените, които предизвикаха социално напрежение в страната и провокираха протести, бяха подкрепени от 82-ма депутати, 51 бяха против, а двама се въздържаха след денонощие спорове в парламента. Реформата беше подкрепена само от гласовете на ГЕРБ и четирима независими.

Синдикатите очакват и реакция на опозицията, тъй като и според нея има основания вдигането на пенсионната възраст да отиде в Конституционния съд.

След лидерите на КНБС и КТ „Подкрепа“ на среща с президента влезе и председателят на социалната комисия в парламента и депутат от БСП Драгомир Стойнев. БСП вече обяви готовност да се обърне към КС заради пенсионната реформа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
След 2 години тъпанарско управление герб пак са невинни и без алтернатива (според някои мнения по-долу)! Какво друго доказателство да търси човек, че българският народ е най-простия в Европа?!Сигурно не случайно е и най-бедния...Ами да си крепи бате Бойко, та да ги направи още по-бедни!
219
5
 
1
 
! Отговори
шшшшшшшш преди 12 години
Гоце, Гоцеее и за агент не ставаш другарче! Най те бива за отряден ръководител на пионерски лагер. Ама, времената други...
218
6
 
3
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Агента на ДС Гоце Първанов за сетен път доказва, че НИЩО не е научил от новата европейска политика.И по-добре е един безнадеждно остарял манипулатор и политик от миналото да се върне начело на БСП,отколкото реформиран и модерен европейски политик,който да дигне тая партия.Че БСП е по-полезна за България в този си вид-на постоянна реанимация, на границата между живота и смъртта.И колкото по-бързо се спомине покойника,толкова по-добре за България.А Гоце в стремежа да се хареса е просто ЖАЛЪК!!!
217
9
 
6
 
! Отговори
Владо преди 12 години
Оффффффффффффффффффф колко си прозрачен Гоце. Ако бяха твойте другари от БКП, направили подобна реформа сигурно щеше да седиш и да им ръкопляскаш, нищо то скоро няма да си президент.
216
10
 
9
 
! Отговори
gowo преди 12 години
gerb da go duxat sysipaxa bulgaria
215
1
 
2
 
! Отговори
Мипела преди 12 години
До 186 За твоя информация никога не съм имала господари, нито ще имам от който и цвят да е.Ти ще си гниеш в тази ***, дано живееш до 100 години и да взимаш пенсия от 80 лева. ***.
214
3
 
5
 
! Отговори
БГА БАЛКАН за 1 левЪ преди 12 години
Кремиковци същоБДЖ и теПощите по късноБЪЛХАРИЯ скороПАРИТЕ ГИ НЯМАЗАЩОТО20 години ВЕЧЕсе крият ОСИГУРОВКИ!20 годинисе КРАДЕ от ДАНЪЦИКойто не скача е ......ВРЕМЕТО е НАШЕ!ВЕРВАЙТЕ МИ!
213
11
 
10
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Гадният агент Гоце знае,че дните му като фактор в държавата са към своя край,змията когато мре хапе много зле!Януари е зад ъгъла,а и парламентарните избори не са много далеч.Е,оттогава на гадните червенушки ще им остане лая по форумите,но и той ще намалее много-просто няма да има финансиране,т.е.няма да има кой да им плаща
212
11
 
10
 
! Отговори
Василев преди 12 години
А сега пари за пенсионните фондове ще бъдат натрупани, като се накарат пенсионерите да работят до смърт.Гарантирано от ГЕРБ!
211
8
 
17
 
! Отговори
за липсата на пари преди 12 години
Не Герб са виновни за липсата на пари в пенсионните фондове.1948- бяха унищожени фондовете( заграбени) от "народната власт".1990- отново пенсионните фондове потънаха в сметките на соцкомвърхушката , която се трансформира в "бизнесмени" и забягна в "гнилия капитализъм"( един не отиде в КУБА!!ами как- тогава кубински инженер получаваше 1$)
210
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има мегдан за още едно-две стягания на коланите. И така всяка година.
209
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На този защо му дадоха ателитета? Защо бившите президенти имат големи привилегии? Ако аз бях на власт, щях да оставя бившите президенти да живеят само с минимална пенсия!
208
12
 
10
 
! Отговори
светът и пенсиите преди 12 години
Пенсионерка от 10 години съм.Мнго скромно живея и може би ( лекарите да ме простят!) заради малкото ядене не ходя по лекари.Благодаря на Господа!А сега- същественото: всички ползувате чужди езици- погледнете новините на англ., италиански- навсякъде вдигат възраст, замразяват пенсии, НЯМА ПАРИ за пенсии!!!Вече друг е въпросът, че навсякъде в Европа живееха нашироко.И дори Европарламента.Както казва един форумец- Първанов ще върне закона, но след година ще трябва да се работи до 70 години.
207
8
 
14
 
! Отговори
ГОЦЕ, ГОЦЕ..... преди 12 години
ТОВА СА ТИ ПОСЛЕДНИТЕ МАЙМУНДЖИЛЪЦИ....КАТО НАЦИОНАЛЕН ,ЧЕРВЕН ПАРТИЕН ШЕБЕК!
206
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБерите са ***. Те са като извънземните. Не могат да изпитват никакви емоции.
205
16
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
ГЕРБ разсипаха бединия Български народ до последноС какви очи се прибират в къщи при родителите си незнам
204
13
 
20
 
! Отговори
ГХ преди 12 години
Това ще е последното президентско вето. От януари Бойковата марионетка ще подписва безотказно всякаква герберска законодателна наглост. Но да не подценяваме великия манипулатор. Той е в състояние да накара гласуващите роботи-депутати от ГЕРБ да изгласуват някоя абсолютна глупост, на която Плевнелиев да наложи вето и след това да я прегласуват. Очаквайте поредния цирк!
203
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От президентското вето няма полза. Само леко ще забави приемането на закона.
202
12
 
14
 
! Отговори
гад преди 12 години
Ей , голема гад е Гоце , до последно ще вреди на България . Сега е полудял , че за 10 години нищо от Големият му шлем не стана и от КГБ ще му искат сметка !!!
201
5
 
17
 
! Отговори
до 205 преди 12 години
Излез от кафетата и виж пенсионерите по селата, *** такъв! Завиждаш на хора, работили цял живот - ами да, там им е мястото - заслужена почивка. В чужбина пенсионерите започват втори живот - екскурзии, пътувания в чужбина, тука живеят като скотове. Пожелавам ти да живееш до 120 години със 100 лв пенсия и да те подритват като куче!