Проучване: Отношенията между етносите у нас се влошават

40% от хората в България са нетолерантни към различните
18 дек 2011 13:32,
287
Проучване: Отношенията между етносите у нас се влошават
Снимка: Булфото

От 50 до 64 на сто от хората, принадлежащи към българското, българомохамеданското, турското и ромското население, както и към други етноси, смятат, че политическите борби у нас усложняват междуетническите отношения.

Тези данни са част от социологическо проучване "Масови оценки и нагласи по отношение на различията между хората, основани на произход, вяра, традиции и обичаи", проведено от агенция AFIS сред 1300 души от различните етноси у нас.

Според половината от запитаните отношенията между различните етноси са нито добри, нито лоши, като 38 на сто общуват с представители на други етнически групи по-рядко от два-три пъти седмично.

За 34 на сто от анкетираните, обаче, през последните години отношенията между етносите се влошават, като 40 на сто от запитаните възрастни са нетолерантни към различните.

Почти според всеки трети анкетиран малцинствата са интегрирани в малка степен в българското общество.

Близо 100% от запитаните отговарят, че биха жертвали живот, здраве и пари в името на семейството и децата си. На второ място поставят приятелството и любовта, на трето - Родината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още по темата: интеграция на етносите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 12 години
Проблема между етносите го създават политиците,като разберат че политиката им недава резултати,веднага им идва музата за национализъм и започват да приказват глупости ,но народа ни винаги е бил толерантен помежду си,и никога не се е стигало до крайности,все пак живеем в 21век.
10
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Етническото напрежение в бг според мен се прави от малцинствата, най-вече турското малцинство. Тука в този сайт има персонажи които редовно обясняват колко *** и бедни са българите и колко богата и просперираща е Турция и прочее и прочее.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много му се иска на някой да размахва етническата карта,след като не сме в ръцете на червените бандити,е няма да стане-ние сме мъдър народ и не искаме да си цапаме ръцете с кръв.
8
0
 
9
 
! Отговори
Овчемраз преди 12 години
Мразим, да мразим!
7
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100 процента от работещите и плащащите данъци хора мразят *** поради това, че данъците им отиват за изхранване на кафявата ***, а не се връщат при тях като социални придобивки. Няма как да обичаш някой, който не прави нищо за държавата от една страна, а от друга заради него и ти не живееш нормален живот.
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам колеги от други етноси-не забелязвам някой да има проблеми,аз също нямам проблеми с тях.Проблема ни е общ и той няма нищо с етносите-няма пари-заплатите не стигат, ето това е проблем.
5
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nqma etni4esko naprejenie!
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се е съмнявам, че така ще кажат. За такива като АФИС всеки социален проблем или конфликт е манна небесна. Това са "проблеми", проекти, пари, дебати, кръгли маси, квадратни маси с кръгли подноси, командировки у нас и в чужбина, активност.
3
8
 
31
 
! Отговори
Гларус преди 12 години
Ако говорим за ***-турския етнос не 40, а 85% от хората ги мразят и с право!
2
0
 
38
 
! Отговори
Гарга-3 преди 12 години
За какво ви трябва проучване!? Само посетете форумите да видите за какво става дума...ум да ви зайде! Не напрежение, ами скоро електрическа дъга ще се получи и положението ще стане неконтролируемо!
1
1
 
42
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Тия Афис нищо не казаха оня месец като запалиха цяло гето в Англия.Или пък в Италия.Или пък буквално изгонването им от Франция?Или това не е влошаване на отношенията?Да почваме тогава и ние да ги подобряваме чрез палежи на гетата?