Размириците в Катуница – събитие №1 в България за 2011

Това сочат данните от анкетата на Dnes.bg
Обновена: 26 дек 2011 17:58 | 26 дек 2011 17:58, Красимир Ангелов
95
Размириците в Катуница – събитие №1 в България за 2011
Снимка: Булфото

Смъртта на двама български младежи и последвалите ги размирици в пловдивското село Кануница е събитието на 2011 година в България, определиха читателите на Dnes.bg.

Общо 10 665 души гласуваха в анкетата на сайта. 34% от тях бяха категорични, че протестите срещу фамилията на Кирил Рашков са най-значимото събитие за отминаващата година.

Размириците в селото започнаха на 23 септември, след като сочени за близки на обявилия се за ромски цар Кирил Рашков прегазиха 19-годишния Ангел. Ден по-късно почина и неговият приятел Павел, който припадна по време на шествие, организирано срещу своеволията на ромската фамилия.

Последваха дни на масови протести в цяла България, а самият Кирил Рашков бе арестуван по обвинение за закана за убийство отправена към вуйчото на прегазения Ангел Петров – Веселин Христев. Ако бъде доказана вината му, го грози 6 години затвор.

Второто най-важно събитие за отминаващата година според участвалите в анкетата е провеждането на изборите 2 в 1 и резултатите от тях. След тях България ще има нов президент – Росен Плевнелиев, който официално ще встъпи в длъжност на 22 януари 2012 година.

Само с 12 гласа по-малко на трето място за събитие на годината остана титлата на ансамбъла ни по художествена гимнастика от световното първенство в Монпелие. За златните ни момичета гласа си дадоха 2093 души (20%), докато за изборите гласуваха 2105 души (също 20%).

Стачката в БДЖ и протестите срещу пенсионната реформа в края на годината са събитие на годината за 11% от читателите на Dnes.bg, а дългото чакане за Шенген е впечатлило най-много 5% от гласувалите в анкетата.

Изненадващо няколко събития с криминален характер, които разтърсиха държавата през годината, събраха малко гласове в анкетата. Заложническата криза в сливенската банка, убийството на Яна в Борисовата градина, взривовете пред Галерия, централите на ДСБ и РЗС и колата на Сашо Диков събраха едва по 1% от всички гласували.

Кризата с Лукойл и последвалите протести срещу цените на горивата събраха само 3% от гласувалите в анкетата, а тежкит катастрофи с жертви на автомагистрала Тракия и в Симеоновград са най-важното събитие за 4 % от участвалите в анкетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: Катуницаизбори 2 в 1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
***, ***, ОТ БАНКЯ, А, И ТИ ЦОКО АЛО-О-О, ПРОКУРАТУРАТА, АКО НЕ СПРЕ *** ТЕРОР, ЩЕ ИМА ОЩЕ КАТУНИЦИНаучихме, че според ОССЕ В БЪЛГАРИЯ КРАДЕ САМО ЕДИН ***(но не разбрахме, защо не му казват и името), затова да не сме обобщавали, че *** КРАДАТ! - БРЕ, ПЪК НИЕ ДА НЕ ЗНАЕМ КАКВА БИЛА ИСТИНАТА?!?!?Европейците дойдоха и си отидохаа сега ние, какво да правим с ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ *** терор??? Не било истина, че *** нападат лекари и полицаи, крадат последните стотинки на престарелите ни баби и дядовци по села и градчета, изнасилват ги, после ги разкасапват, а в София Наскоро пак в Катуница наблюдавахме поредното *** слово на омразата, прераснало в поредното умишлено убийство от *** етническа омраза!!! ВСЯКА СЕКУНДА *** ОГРАБВАТ ПО НЯКОЛКО БЪЛГАРСКИ ИМОТА! ДА СИ ПРИПОМНИМ ТОЗИ ПОВТАРЯЩ СЕ ЕЖЕДНЕВНО СЦЕНАРИЙ...:1. След многократни обиди ***(Слово на омразата от страна на внуците на *** цар) и заплахи с убийство на ОТВЪРНАЛИЯ НА *** ОБИДИ АНГЕЛ. Информирали полицията, а тя отговорила:- "До-о-обре"...2. Няколко часа по-късно Ангел е убит (Убийство от етническа омраза, предизвикано и ОРГАНИЗИРАНО от семейството на царя на местните бандити), а още ДВАМА ГРАЖДАНИ И ТРИМА ПОЛИЦАИ ОСАКАТЕНИ...!!!3. Полицията научава, че ИЗБИВАНИТЕ ЩЕ СЕ ЗАЩИТАВАТ и... цитирам: - Над 200 жандармеристи, които са тежко въоръжени, охраняват семейството на Цар Киро... Изводи:- Очевидно е, че ПРАВОТО НА ЖИВОТ на българин или ИМУЩЕСТВОТО МУ са нищо, пред правото на *** банди да живеят където си поискат и да ПРЕБИВАТ или УБИВАТ КОГОТО СИ ПОИСКАТ - ИЗГЛЕЖДА ОТ ОССЕ РАЗБИРАТ ИНТЕГРАЦИЯТА ТАКА - *** има право да изнасилва, граби и убива, а българина задължението да търпи насилията грабежите и убийствата на децата си!!! И. ПОЛИЦИЯ ГИ ПАЗИ..., а ЕЖЕДНЕВНИЯ *** ТЕРОР, той бил националистическа пропаганда!!!
72
1
 
13
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
стига с тези "обвинения" и " защити" на *** - да ВЛЕЗЕ другаря ХИТЛЕР !
71
1
 
1
 
! Отговори
Radka преди 12 години
na wsqkade ima po edin ,,car Kiro,,,no stiga!!!NQMA DA ZABRAVIM!NQMA DA PROSTIM!
70
1
 
4
 
! Отговори
Вярно, поводът беше преди 12 години
един ужасен, трагичен и възмутителен случай. Цяла България се потресе и щеше да настръхне срещу наглия убиец по същия начин,дори той да беше от друг етнос.Само че тази трагедия отприщи и други чувства, породени от това, че спрямо различни общности в България се прилагат различни критерии - едни спазват законите и пълнят хазната, други не учат,не работят,лапат готови пари под формата на соц.помощи,а на всичко отгоре и безчинстват.Нека някои да се позамислят,за да няма нови събития като това N1.
69
1
 
8
 
! Отговори
КИКИ преди 12 години
не търсете връзка с етнически конфликти, селото беше и е възмутено от убийството. Представете си картината посред бял ден, нагло смазват момчето. Кой организира според вас хората да отидат веднага след убийството пред къщите на Киро, за да газят и другите хора там ? Има силно възмущение и гняв у хората в Катуница и още ги има, така, че никой не е палил фитили, народа отвърна с насъбралия в душата гняв , защото това е село и хората се познават и боли повече, когато познаваш децата, разбрахте ли.
68
6
 
3
 
! Отговори
ами това беше преди 12 години
целта на някои хора ! Защо нямаше протести и размирици заради Митьо очите ,кобрата ,Маргините и много други ,които също са убивали ! Не защитавам престъпника "цар" Киро , той трябва и ще получи наказание ! но мисълта ми е ,че всичко това имаше друга цел , но хайде да не се впускаме в подробности ! Весели празници !
67
4
 
5
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Всичко за *** ,е напрабено ,не от бате ти Боко ,а много преди него ,чак от 1944г ,та до сега ....,или си се родил вчера ?
66
1
 
10
 
! Отговори
следва! преди 12 години
Родата на крал Кирил Рашков е плъзнала за едро и дребно ---ДЖЕБЧИЙСТВО в големите търговски вериги в София ,и най-големите градове ----имах вчера инцидент с такива в Кауфланд -София ---центр. затвор!Пребъркването е в началото ,при влизане ,има и мъже /роми /,около тях ,като малолетни отварят чанти и пребъркват ,а по-големите правят ---завеса ,....облечени са модерно !
65
4
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
А бако Боко увеличи социала за трайно безработните и многодетни самотни майки с още 800 милиона лева годишно. Да сте живи и здрави гласувачите на ГЕРБ.
64
1
 
3
 
! Отговори
do 3 преди 12 години
Da vidiahme che "naroda" e jiv. Mai samo futbolnite vi agitki sa"jivi"' i to za mnogo kratko :D
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Te pyk edni razmirici..vsiako chudo za 3 dena pri nas
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** са изключително устойчив на несгодите етнос. В доклади на анализатори те ще бъдат бого избраните да оцелеят при световни катаклизми.*** са по корави от пустинните туареги и амазонските индианци.
61
1
 
21
 
! Отговори
БУЛТРАС ПЛОВДИВ преди 12 години
*** СА ВРЕДНИ,НО СКАЧАТ СПОРЕД ТОЯГАТА.ПАК ЩЕ ПОВЕДЕМ ХОРОТО.
60
1
 
19
 
! Отговори
Alo do 64 преди 12 години
И кажи, това ли е демокрация кога то пребиват нашите баби или родители???? И власт просто го толерира това??????
59
1
 
12
 
! Отговори
Селянски преди 12 години
Когато трима *** пребиха до смърт 86 годишна баба в село Памукчи барети охраняваха долния *** род гюлови от роднините на бабата ,но в случая с Катуница имаше избори трябваше зрелище и палежи за народа целта е ясна да се забрави за мизерията и гнета от страна на *** спрямо честните хора в БГ по селата.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЪЛГАРИ - ЮНАЦИ!
57
12
 
10
 
! Отговори
Alo преди 12 години
Без Русия България ще продължи да бъди Циганистан, който е удобно за умерика и уропа
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека да заработят пещите на креймиковци за бъдещето на ромите! Без пари ще ги хвърлям вътре.
55
1
 
3
 
! Отговори
? преди 12 години
до 58и на друг мач в Русия имаше подобно нещо
54
2
 
18
 
! Отговори
До 45 преди 12 години
Не това правителство а и не само то (сега обаче е еаманцията ) работи за *** на България. Виж кой посланик прави фондации посещава лидери итн.. Това не е случайно. Фондациите са проводници на чужди политики в БГ. Едно мога да си спомня няма занчение дали от куртоазия дали от нещо друго единствено от Русия на мача на Зенит видях подкрепа за Българите. По този въпрос от ЕС подкрепа няма да видим напротив