Нова мода в заложните къщи: Оставяш диаманти за пари

Строителен предприемач дори заложил Поршето си, за да даде заплати
Обновена: 30 дек 2011 08:50 | 30 дек 2011 07:00, Красимир Ангелов
27
Нова мода в заложните къщи: Оставяш диаманти за пари
Снимка: Reuters

Кредитирането срещу диаманти в заложните къщи е най-големият хит в бързите заеми в момента у нас, показва проучване на "24 часа”.

Тази тенденция е от последните два месеца и се засилва, разказа пред изданието Лазар Белев, юрисконсулт в голяма национална заложна къща. Според него в България има цяла прослойка, която залага ценните камъни при нужда.

Обикновено българите, които залагат диаманти, са от средната класа. Много често това били разочаровани влюбени - годеници или хора, получили подарък за Коледа. Заложните къщи посещавали обаче и наследници на бижута.

“Предпразнично стават и чудеса. При нас дойде строителен предприемач, който заложи своето “Порше Кайен” срещу 90 000 лева. Клиентът имаше строителна фирма и доста сериозно забавяне на плащанията си към работниците.

За да няма проблеми с инспекцията по труда, той реши да заложи за около един месец поршето, докато му пристигнат пари от друго място. След това дойде отново и си откупи колата. Беше раздал вече заплатите на работниците си за Коледа”, разказва още Белев.

Той отчете, че освен това често се случва да се оставят и много картини на български майстори, които се залагат за по 7000-8000 лв. Като цяло обаче в момента хората били притиснати от нуждите си и все повече започнали да оставят като залог вещи, без които могат да изкарат зимата - предимно телефони, телевизори и лаптопи.

Златото винаги е било актуално и продължава да е сред най-залаганите стоки, твърдят експертите. При телефоните се очертала тенденция хората все по-рядко да си купуват скъпи модели.

Напоследък станали доста по-практични - ако ползват  GSM само за разговори, не давали пари за скъп модел.

И друга интересна тенденция се наблюдава в последно време, отчитат от бранша. Xората все по-често са започнали да оставят в заложните къщи личните си ценности като златни пръстени, колиета и обеци, преди да отидат някъде на път или почивка.

Така притежателите на ценностите били сигурни, че след като се върнат от почивка, ще си ги получат обратно срещу минимална сума. В противен случай те рискували да станат жертва на кражба. На практика срещу 10-20 лв. хората купували сигурност за ценните си вещи.

Според статистиката само 3 от 1000 залога са крадени вещи. В една законно работеща заложна къща е изключително трудно да попаднат такива предмети, категорични са от бранша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: диамантизаложни къщи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е от хубавия живот в Бойковистан!
21
2
 
1
 
! Отговори
Шматко преди 12 години
В заложна къща да си оставя диаманти хахаха . Всеки знае че за една единствена разходка до Цюрих , Амстердам или Лондон може да получи къде къде по-хубава цена от тази в измекярската къща в БГ . Е може да се заложи ако диамантът е фалшиф . По-*** статия не бях чел . А в БГ фирма без политически , полицеиски и мутренски протекции нито може да се съгради нито да съществува . Или може но а ко е чужда
20
1
 
8
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Г-н Белев,ползвал съм услугите на заложна къща преди и е така,както го описвате.Да възможно е да има заложни къщи,прикритие на канал за пласмент на крадени неща,но в тази ми поискаха доста документи и всичко беше ясно от самото начало
19
1
 
3
 
! Отговори
били преди 12 години
Предпразнично стават и чудеса. При нас дойде строителен предприемач, който заложи своето Порше Кайен срещу 90 000 лева. Клиентът имаше строителна фирма и доста сериозно забавяне на плащанията си към работниците. дано има повече такива работодатели..
18
5
 
9
 
! Отговори
Лазар Белев преди 12 години
Относно мутрите - за справка над 50 % от служителите в управляванета от мен фирма на най-ниско ниво са хора с висше образование или на път да получат такова. Сред управленския екип преобладават мениджърите с по 2 висши образования, които някак си не се вписват в определението "мутри" нито като визия нито като манталитет.
17
4
 
10
 
! Отговори
Лазар Белев преди 12 години
Относно крадените вещи - в нашата верига заложни къщи те са 3 промила от всички залози, а защо е толкова подробно е обяснено в статията. Самата статия не е платена, за което гарантирам. Журналистите от 24 часа се обърнаха към нас като водещи в бранша да обясним как реално стоят нещата, а не да се пренаписва от несигурни източници как заложните къщи работят с крадени вещи и т.н. фантасмагории за мутри и измами.
16
5
 
12
 
! Отговори
Лазар Белев преди 12 години
Понеже интервюто за заложните къщи беше взето от мен ще внеса няколко разяснения по въпроса със заложните къщи. Очевидно е, че негативните коментари са написани от потребители, които дори не с влизали в заложна къща, камо ли да знаят как работи една подобна кредитна институция. За това някак си не е коректно да са дават квалификации и вкарване на всички под един знаменател. Че сред нас има повече черни овци отколкото във всеки друг бизнес е друга тема.
15
3
 
13
 
! Отговори
Мони преди 12 години
Спонсорирана статия, лъха от далеч ;-)А що се отнася до заложните къщи, те трябва да се забранят. Никога и по никакъв повод не съм стъпвал в тези полулегални мутренски дупки, за пласиране на крадени вещи.
14
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Особено в заложните на Женския пазар хич не приемат крадено злато, ама хич! Една *** *** окраде семейните ни ценности и право там. Няколко дни по-късно я пипнаха и като си изпя всичко, полицаите отидоха - всичко вече било "претопено". Да се задавят дано - и крадлата, и мутрите, които държат този вертеп. Ако знаят какво им пожелавам за Новата година, ама от все сърце...!!!
13
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до ЦЕНЗУРА:абе пич я остави ти *** сега а кажи за онази вечер -пияните *** дето те срещнаха пред заложната къща до вас биха ли те или само те ***, а полицията прави ли нещо по въпроса?
12
0
 
13
 
! Отговори
Бг преди 12 години
Някой да ми каже какъв процент от реалната стойност на нещо дават в заложните къщи?
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве, днес.бг, ще ни уморите от смях. Не съм ви чел статията дори, с тия нови моди...Да предсказвам ли пак каква ще е следващата нова мода?Айде, ще кажа, от мен да мине- следващата нова мода ще е да се оставят бижута и други вещи в заложните къщи срещу...ПАРИ!!!
10
0
 
13
 
! Отговори
anti преди 12 години
Добре се посмях на последното изречение от статията.
9
1
 
19
 
! Отговори
ЦЕНЗУРА преди 12 години
Имам 1 въпрос към г-н *** в момента ? Защо се трият коментари които с нищо не нарушават правилата ? В контекста на все повече оредяващите ви потребители и посетители вашите действия са равни на самоубийство. От достоверен източник имаме факти че ръководството на ИНВЕСТОР архивира всички действия на служителите си и в един момент ще вземе крути мерки срещу тези които имат основна вина за срива на медията......От година посетителите на сайтовете им намаля близо наполовина- като например в аха.бг,гол.бг и т.н. Този сайт бие рекордите по драстичен спад. Както пише в другите новинарски сайтове коментиращия под номер 2 тук с ник "СТРАНДЖАТА original" че сайта днес бг. е с около 3-5 човека посещаващи го които пишат п од различни имена,вие г-н *** в момента да триете коментиращи си е чист мазохизъм.....Този СТРАНДЖА оригинал дори и в момента коментира там че вечерта след 23.30 часа ще проведе окончателна кампания срещу настоящия сайт......Така че триенето без нарушение на правилата е още 1 пирон във вашия ковчег......за който скоро ще понесете смазваща отговорност.....Както ви написахме от ръководството на ИНВЕСТОР изкъсо наблюдават отскоро действията на служителите си........
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди "за да..." се пише запетая.
7
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на 90% всичко в заложните къщи е от престъпници ,крадени неща или както бе модно от магазина където се взима на лизинг отиваха направо в заложните къщи
6
1
 
35
 
! Отговори
Евала преди 12 години
Евала на такъв работодател.Моя ме кара да работя и на 31-ви декември.Не стига ,че не ми даде и стотинка повече......Телефона ми едва го продадох, защото беше LG.Другите 3 не ми се дават в заложна къща, защото не мога да си ги върна после
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Строителен предприемач дори заложил Поршето си за да даде заплати!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!а ***--бизнесмена се изпокрива като мишок , па и нагъл на всичкото отгоре
4
4
 
46
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ЦИТАТ: "Според статистиката само 3 от 1000 залога са крадени вещи."ДЕБЕЛА ЛЪЖА! Кой я прави тази статистика? Мира Янева ли?ЦИТАТ: "В една законно работеща заложна къща е изключително трудно да попаднат такива предмети"ТАЗИ СУТРИН ме разсмяха рано-рано :-))
3
3
 
16
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
В Кривунделово,цените на имотите се...вдигат,а цените на диаманите...падат.Това е така,защото тук,на баира Голия Тумбак разкрихме диамантена мина,много народ дойде да...копаи си загради...участъци. Получи се криза за...жилища;кило диаманти,за...стая с тоалетна на...двора.Имам още няколко...стаи,побързаййте.