Археолозите започват работа на магистрала “Струма“

След първоначалните проучвания ще могат да се ангажират със срокове
Обновена: 19 яну 2012 12:18 | 19 яну 2012 12:18,
4
Археолозите започват работа на магистрала “Струма“
Снимка: архив Булфото

Археолозите от Кюстендил започват работа по историческите находки по трасето на магистрала “Струма“, съобщи агенция “Фокус“.

Това стана само седмица след като премиерът Бойко Борисов отиде на инспекция на строежа на аутобана и се срещна с археолозите. Тогава той им даде срок до юни да са приключили с изучаването на находките, за да не се забави строежа на магистрала “Струма“.

"Какво сте направили - направили, прибирате керемидите на топло и до юни да ви няма", заяви Борисов.

Първоначалните проучвания ще позволят на археолозите да разберат от коя година датират находките и как точно са разположени.

След това археолозите ще могат да се ангажират с точни срокове за цялото проучване. Те настояват строежът на магистралата да бъде спрян, докато не се проучат внимателно историческите находки.

“Ние не се оплакваме, единственото, което се стремим, е помагайки за реализацията на автомагистралата, това да не става в ущърб и за сметка на регистрираните археологически паметници“ , заяви директорът на Регионалния исторически музей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Def преди 12 години
Естествено че трябва да се уважава историята, но и магистрала трябва да има, за това вместо един екип от археолози, които да работят 5 месеца да отидат 5-6 екипа и да форсират работата за един месец. Успех на всички.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Понякога една такава находка може да струва колкото много,много километри магистрала,така че Бойко да не се прави на мъж с подобни изказвания"Какво сте направили-направили,прибирате керемидите на топло и до юни да ви няма",а да следи за това къде се налива бетон и къде се полага асфалт,защото иначе може още 1000 години да не ни кажат кои всъщност сме българите и къде на Земята сме се пръкнали. Между другото във Ватикана всичко знаят, но не ни казват.И руснаците знаят, но и те си траят... :)
1
1
 
16
 
! Отговори
българин преди 12 години
А може да се предвиди мост който да минава над разкопките нали. Може да е нещо важно,което да остане на място и да бъде забележителност.Трябва да уважаваме историята не само на дума,а и на дела. Дано разумът надделее.