Църквата ни е изправена пред нов разкол!

Покаянието е личен избор, каза дядо Николай за митрополитите с досиета
Обновена: 30 яну 2012 09:19 | 29 яну 2012 13:38,
259
Църквата ни е изправена пред нов разкол!
Снимка: БТА
„Църквата е изправена пред нов разкол заради скандала с досиетата на митрополити, които са били с принадлежност към бившата Държавна сигурност”. Това заяви след близо 4-часова литургия Пловдивският митрополит Николай. 
 
По думите му това е поредното изпитание пред Българската православна църква и за да може тя да излезе от тази ситуация, голяма роля има патриарх Максим. 
 
Дядо Николай обяви, че в неговата епархия още през есента всички свещеници са били помолени да обявят дали са имали нещо общо с ДС и са оставени сами да се покаят за грешките си. Сега трябвало да се покаят и митрополитите, за които е оповестено, че са имали агентурно минало. 
 
„Самото покаяние е личен избор на всеки един от митрополитите и не бива да тропаме с крак и да настояваме за публични извинения”, обяви пловдивският владика. 
 
Той сравни скандала с картончетата с историята на Захей от Библията като обясни, че вратите на покаянието трябва да са широко отворени и че от всички нас се иска да осъзнаем, че сме грешни и е необходимо да поискаме прошка. 
 
„Обществото е научило една част от истината и общественият образ на църквата е накърнен, а народът е смутен”, смята дядо Николай. Според него правилният въпрос в момента е защо част от българските митрополити са станали агенти на Държавна сигурност, като изрази съмнения, че някои от тях са били принудени и заплашени, за да направят това. 
 
„От всички нас зависи „корабът” на Българската православна църква да не се разцепи”, каза още Пловдивският митрополит.  Той е убеден, че след това изпитание църквата ще стане още по-силна.

Припомняме, че на 17 януари Комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий. 
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
3
 
! Отговори
Христос преди 12 години
Господи прости им те не знаят какво правят.....СЛУГИ НА ДЯВОЛА ..Анатема маран ата да бъдат!!
64
1
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Църквата не е изправена нито пред разкол,нито ще се...разцепи.Пастирите,осквернили храма трябва да напуснат владишките...престоли,те нямат право да напътстват и водят миряните,те нямат право да са посредници на...божието слово.Какво е...покаянието,това е най...малкото.Ясно е че те са станали владици,заради принадлежноста си към тоталитарнатаструктора на ДС.Не можеш да служиш на двама...господари;направили са го заради...облаги.Тези хора нямат моралното право да представляват своите енорияши..
63
1
 
6
 
! Отговори
МИЛИЦИОНЕР преди 12 години
ЗАЩО ИМ ВИКАТ ДУХОВНИЦИ ???
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Успокойте се!Господ всичко вижда!
61
1
 
5
 
! Отговори
Анатема преди 12 години
АНАТЕМА ....да бъдат вси4ки СЛУГИ НА ДЯВОЛА които са...ПРЕДАТЕЛИ На Христовата Вяра.Христос казва ....по делата им ще ги познаете ....ДЯВОЛИТЕ ВЪН ОТ ЦЪРКВАТА
60
2
 
4
 
! Отговори
Def преди 12 години
Всички кюрета с досиета да се махат. Равносилно е да си членувал в някоя дяволска секта или в ДС и едновременно с това и да си бил член на БПЦ и да се правиш на много морален.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 102Хайде да си поговорим на тема "юдеи". Комунизмът е юдейско дело, това го знаят и децата. А вие всичките псевдопапази сте служили и му продължавате да му служите. На него, не на църквата! Следователно юдеите вече са подменили църквата! Самите вие сте безбожниците в Божия храм! ВИЕ!
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АКО НЕ ГО НАПРАВЯТ МИТРОПОЛИТ,ЦВЕТАНОВ ДА ГО СЛАГА НА МЯСТОТО НА КАЛИН ГЕОРГИЕВ
57
2
 
5
 
! Отговори
и господ знае преди 12 години
българската православна църква, както и бг политиците са се едно и също ***, сите до един са прорасли с кумоняшки слухтенета, доноси, клеветеници, досиета...нито един нормален , честен и мислещ човек не може да прави този вид "кариера"! Да правиш кинти от душите на хорат - само доносници и слагачи го могат. Те са попове колкото ние сме космонавти...*** ви на калимавките, и в ада ще сте до един барабар с досиетата ви с които да подклаждат казана!
56
2
 
1
 
! Отговори
агенти и покаяние преди 12 години
От всички нас зависи корабът на Българската православна църква да не се разцепи, каза още Пловдивският митрополит. Той е убеден, че след това изпитание църквата ще стане още по-силна.Припомняме, че на 17 януари Комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий.Тия са били големи"светци"бе чак и заповядват как ще ни анатемосват ако още им говорим за покаяние смях...
55
2
 
1
 
! Отговори
до98 преди 12 години
Много си писал бре.Не слагай мръсни ръце на църквата.
54
3
 
4
 
! Отговори
айде де преди 12 години
до защитниците на БПЦ-абе къде бяхте 70години..по надолу има въпрос на който не отговаряте а именно..питат ви хората къде да си кръстят децата..а тези които са кръстени от ДСслужители християни ли са или ДС служители по рождение.питат а вие не отговаряте само виете на умряло.още въпроси;на кой да вярва тоя народ вече кой да го поведе към просперитет като и последното в което е вярвал рухна по най смешния начин-отговаряйте не се криите зад евангелията щото нямате моралното право
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НИКОЛАЙ МЕТОДИЕВ СЕВАСТИЯНОВ НА 42г А ВЕЧЕ МИТРОПОЛИТ,ГАЛСЕН ОТ БСП И ДПС ЗА ПАТРИАРХ
52
0
 
1
 
! Отговори
чипа сурат тефтер преди 12 години
вой на вълци в тъмна нощ,нищо сложно, стадата са разделени още през 2000 година,кой ,на кой е чадо,ще се види...
51
0
 
1
 
! Отговори
o. Стефан Банско преди 12 години
Митрополити с досиета не виждат причина да се оттеглят и покаят." Църквата не е политическа партия, синдикална организация или каквато и да е светска институция и за нея не важат правилата с оставки , уличен натиск и журналистически писания, защото Църквата е отделена от държавата по Конституция .Както всяка Православна църква, така и Българската православна църква се управлява на основата на каноничността, принципите за единство, съборност, йерархичност и пожизненост ". Това се посочва в позиция на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил/агент Владислав, Неврокопския митрополит Натанаил/агент Благоев и Старозагорския митрополит Галактион/агент Мишо във връзка с осветляването им от Комисията по досиетата като агенти на бившата Държавна сигурност.От изявлението им става ясно, че не виждат никаква причина да се оттеглят и че осъждат призивите към тях да се Покаят.До момента няма официална позиция на Светия синод по казуса с митрополитите агенти , такава няма и да има и на следващото заседание на Св.Синод през месец Февруари , тъй като в дневния ред не е заложена за обсъждане точка за Покаяние.
50
2
 
3
 
! Отговори
нали! преди 12 години
По спокойно 64, много ярост има в думите ти! С този гняв ли палиш свещ в църквата, с тази жар на нетърпимост ли искаш прошка, с този раздвоен език ли се молиш...език на назиданието, укоряването...в това ли се изразява вярата ти, да разделяш ГЕЙОВЕ, евроатлантици, войници...ти ли, този който с този плам на съдник молиш за прошка? БПЦ, не е моята църква, тя се пречупи и заживя в лукса на светския живот, тя сама се извергна от обятията на вярата...сега единствената ми обетилСА сърцето ми и душатаМИ
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За вярващите християни няма нищо учудващо в сегашното положение на БПЦ. Борба тайна или явна срещу Православието е имало винаги. Истината е една. Причинителите на цялата ситуация могат да ни излъжат по някакъв начин, но добре да си помислят какво ги очаква след като си тръгнат от земния живот.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТОЗИ ОТ СНИМКАТА НЕ ХОДЯ ПО ЦЪРКВИ,КУПИЛ СЪС СИ ИКОНКИ И ЕДНО СЕЛСКО ПОПЧЕ НЕ МИЛИЦИОНЕРЧЕ МИ ГИ ОСВЕТИ,ХОРА НЕ ЦЕЛУВАЙТЕ ТЕЗИ МИЛИЦИОНЕРСКИ РЪЦЕ
47
0
 
3
 
! Отговори
ахмак преди 12 години
Значи аз преди съм си бил христиенин, такъв съм си и такъв ще си остана. *** да броя стотинки в храма за търговците-агенти на ДС, нема вече как да стане. Лев не давам, свещи само от 10ст. една и тва е. Тия ше карат служебни мерцедеси, аз ще мръзна в студа. Не ти ща БПЦ, много ми иде.
46
6
 
5
 
! Отговори
факти преди 12 години
факти , говорещи че БПЦ е църква към Сатаната (Ариман)- който няма пари няма да бъде : кръстен , опят и погребан и няма да отиде при Бога- Църквата отрича прераждането ( т.е. животът е 1 и го изживейте на макс ( разбирай разврат))- Поповете благословят войници , отиващи да защитават Христовото учение в Афганистан и Ирак( разбира се с напълно мирни средства)- тълкуват Библията както им изнася- не казват своята позиция в тежки въпроси за страната ни ( логично все пак кой им плаща заплатите?)