Църквата ни е изправена пред нов разкол!

Покаянието е личен избор, каза дядо Николай за митрополитите с досиета
Обновена: 30 яну 2012 09:19 | 29 яну 2012 13:38,
259
Църквата ни е изправена пред нов разкол!
Снимка: БТА
„Църквата е изправена пред нов разкол заради скандала с досиетата на митрополити, които са били с принадлежност към бившата Държавна сигурност”. Това заяви след близо 4-часова литургия Пловдивският митрополит Николай. 
 
По думите му това е поредното изпитание пред Българската православна църква и за да може тя да излезе от тази ситуация, голяма роля има патриарх Максим. 
 
Дядо Николай обяви, че в неговата епархия още през есента всички свещеници са били помолени да обявят дали са имали нещо общо с ДС и са оставени сами да се покаят за грешките си. Сега трябвало да се покаят и митрополитите, за които е оповестено, че са имали агентурно минало. 
 
„Самото покаяние е личен избор на всеки един от митрополитите и не бива да тропаме с крак и да настояваме за публични извинения”, обяви пловдивският владика. 
 
Той сравни скандала с картончетата с историята на Захей от Библията като обясни, че вратите на покаянието трябва да са широко отворени и че от всички нас се иска да осъзнаем, че сме грешни и е необходимо да поискаме прошка. 
 
„Обществото е научило една част от истината и общественият образ на църквата е накърнен, а народът е смутен”, смята дядо Николай. Според него правилният въпрос в момента е защо част от българските митрополити са станали агенти на Държавна сигурност, като изрази съмнения, че някои от тях са били принудени и заплашени, за да направят това. 
 
„От всички нас зависи „корабът” на Българската православна църква да не се разцепи”, каза още Пловдивският митрополит.  Той е убеден, че след това изпитание църквата ще стане още по-силна.

Припомняме, че на 17 януари Комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий. 
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
6
 
! Отговори
дюнерЖията преди 12 години
Нека си карат аудита,мерцедеси , нека да благословят в името на Христос войниците , които отиват да изпълняват "Христовия" дълг в Афганистан - а именно да избиват "терористи и да се гаврят с хората" но имам 1 молба към тях - Нека почнат да "пеят" на български , а не на някакъв неразбираем българо-руско-славяно-някъв си език - ако някой разбере какво пеят нека да ми каже, аз не разбирам
4
0
 
1
 
! Отговори
ха сега ново 25 преди 12 години
Заптиета,Еничери,Милиционери,Полицаи,Мафиози..............Във всички времена, във всички държави, още от създаването на тази институция, основната и функция не е защита на редовите граждани. Полицията, независимо как се нарича, е инструмент на държавата, който трябва да защитава интересите на държавната власт и на тези, които я упражняват в момента. Този инструмент е създаден да служи, независимо , кой държи властта.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
те равините са( света вода ненапита) ,а забравих ,че точно равините са работодателите на правителствата в България ,следователно са (по чисти) и от кристал,за тях като за умрял или хубаво или нищо
2
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дядо Нико,да вземеш да си подстрижеш тая брада,да заприличаш на човек!Ти си същият *** като останалите!
1
5
 
6
 
! Отговори
9 преди 12 години
БГНЕС публикува скандални помилвания на вицепрезидента Ангел Марин

Спонсорирани публикации