Църквата ни е изправена пред нов разкол!

Покаянието е личен избор, каза дядо Николай за митрополитите с досиета
Обновена: 30 яну 2012 09:19 | 29 яну 2012 13:38,
259
Църквата ни е изправена пред нов разкол!
Снимка: БТА
„Църквата е изправена пред нов разкол заради скандала с досиетата на митрополити, които са били с принадлежност към бившата Държавна сигурност”. Това заяви след близо 4-часова литургия Пловдивският митрополит Николай. 
 
По думите му това е поредното изпитание пред Българската православна църква и за да може тя да излезе от тази ситуация, голяма роля има патриарх Максим. 
 
Дядо Николай обяви, че в неговата епархия още през есента всички свещеници са били помолени да обявят дали са имали нещо общо с ДС и са оставени сами да се покаят за грешките си. Сега трябвало да се покаят и митрополитите, за които е оповестено, че са имали агентурно минало. 
 
„Самото покаяние е личен избор на всеки един от митрополитите и не бива да тропаме с крак и да настояваме за публични извинения”, обяви пловдивският владика. 
 
Той сравни скандала с картончетата с историята на Захей от Библията като обясни, че вратите на покаянието трябва да са широко отворени и че от всички нас се иска да осъзнаем, че сме грешни и е необходимо да поискаме прошка. 
 
„Обществото е научило една част от истината и общественият образ на църквата е накърнен, а народът е смутен”, смята дядо Николай. Според него правилният въпрос в момента е защо част от българските митрополити са станали агенти на Държавна сигурност, като изрази съмнения, че някои от тях са били принудени и заплашени, за да направят това. 
 
„От всички нас зависи „корабът” на Българската православна църква да не се разцепи”, каза още Пловдивският митрополит.  Той е убеден, че след това изпитание църквата ще стане още по-силна.

Припомняме, че на 17 януари Комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий. 
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
11
 
! Отговори
атеист преди 12 години
Ако Исус Христос знаеше за съществуването на мутрополит Николай, отдавна щеше да напусне църквата и щеше да стане атеист!
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По делата ще ги познаете! Тоя "дядо" Николай само заради възрастта си не е в списъка. Но ако му видите автопарка, вашата шапка щв падне! Но ако го попитате - откъде тези пари? Ами Божието си е божие, кесаревото на кесаря...
23
3
 
8
 
! Отговори
дюнерЖията преди 12 години
И нека накрая обобщим : докато Църквата е на хранилка при държавата , няма да има оправия
22
5
 
15
 
! Отговори
КВА СТАНА ТЯ преди 12 години
ВЧЕРА ПО КАНАЛ 1 ВЪВ ПРЕДАВАНЕТО ВЯРА И ОБЩЕСТВО БЕШЕ ПОКАЗАНО ДОСИЕТО НА ПАТРИАРХ МАКСИМ КОЕТО Е ОТ 1959г .СЕГА ИЗЛИЗА ЧЕ НОВИЯТ НИ ПРЕЗИДЕНТ Е БЛАГОСЛОВЕН ОТ МИЛИЦИОНЕР
21
1
 
7
 
! Отговори
Филибето преди 12 години
Не е виновна Църквата.Нея просто я няма и се оправдават, че им пречат,незнайно кои.Участват спълна сила в този процес на отблъскване на хората от вярата и то много отдавна.
20
4
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
това че"""" народа"""" може да се събере около църквата ( в сегашното си състояние) не е повод за гордост, аз в момента не виждам никаква разлика между чалга клуб и църква , а само прилики:-плащаш си за да пиеш в чалгата- плащаш си за свещи , за кръщенета , за опяване , даже и за погребване . Ако не си платиш няма да отидеш при Бога
19
0
 
5
 
! Отговори
gtf преди 12 години
изобщо не знам що коментирате строй, на който повечето не сте били съвременници и явно си вадите заключения от приказките на мама и тате. Като сме почнали така дай да си помислим как се става охранител на първия в държавата А ? Високите постове никога не са били заемани от обикновенни хора...
18
7
 
3
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Обществото е научило една част от истината и общественият образ на църквата е накърнен, а народът е смутен, смята дядо Николай. Дядо Николай, кажи кога ще научим и останалата част от истината!?!?! Аааа чакай, ние я знаем! Църквата е гнусна институция!!! Благодаря! Сега можете да си заврете всички господовци, знаете къде!!!
17
2
 
11
 
! Отговори
Жо преди 12 години
МИТРОПОЛИТИТЕ не са били агенти на ДС, а ДОНОСНИЦИ. Такива в онези години имаше хиляди и върху страха от техните доноси се крепеше тоталитарната власт.Доносници бяха вербувани навсякъде- в работните колективи, в университетите, в казармите, в жилищните кооперации и кварталните ОФ-та, в барове и луксозни ресторанти, в църкви, джамии, синагоги, даже в милицията, министерствата и окръжните комитети на БКП. Тези гадове донасяха за всеки, който си позволяваше да говори срещу "социалистическия строй"
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** напишете материал за Исак Паси бащата на Мони Паси който като министър викаше (майната му на православието) много е интересна биографията на Исакчо Паси ,който е отявлен комунист и е бил председателстващ така наречения(народен)съд изпратил на смърт и в лагерите на смъртта елита на българската нация след 9 септември 44 г. ,а синчето му се явяваше като голЕм демократор ,за тях напишете нещо бе (обективни журналисти) ние калимявките си ги знаем
15
1
 
11
 
! Отговори
a преди 12 години
Този Николайчо е много голям кариерист, но не е бил към ДС защото е много млад. Я да беше с 20 години по-стар, щеше да пее на службите по-добре от тенор в Миланската опера.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кво ще се разкайват да бяха излезли да кажат така и така, преди да им извадят досиетата, щяхме да ги разберем. Cега вече е късно ще се покаят за да си запазят работата това не e покаяние да се махат и толкова.
13
2
 
1
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Най-добре е да напуснат и да се замонашат.При прегрешения католиците са самобичуват.
12
1
 
3
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 10 и 12 - пеят на старобългарски. Бойко Бъ го хвана страх, че народа може да се събере около църквата, както е правил много пъти в години на национални катастрофи, бедствия и нищета - дни подобни на сегашните. И кой в онези времена не беше поне с партийна книжка, кво се правите на ***...Всички партийци получаваха привилегии от всякакъв вид, образование в чужбина, апартаменти, автомобили, че кой можеше да излезе от БГ ей така, камоли да учи в САЩ ...
11
1
 
14
 
! Отговори
до днес."бг&quo преди 12 години
А защо не не напишете нещо за агентите в мюфтийството бе "журналисти"
10
1
 
2
 
! Отговори
кебито преди 12 години
Прочети нещо за Полша и по специално за Стефан Вишински.Там вероятно ще разбереш,че не навсякъде са се домогнали до църквата.Източно православен съм.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Православната ли църква е виновна за криминалния ни преход , поповете ли извършиха грабежа наречен незнайно защо приватизация ,дядките в расо ли са причината за чалгизацията и мутризацията на България ,духовниците ли са виновни ,че *** *** безнаказано убива и граби българските пенсионери ,мисля ,че православната църква е трън в очите на господарите на нашенските управници -юдеите които разпнаха и измъчваха Господ Исус Христос там трябва да търсим причината за атаките срещу църквата ни
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквато цялата държава, такава и църквата ни.Срам ме е!
7
5
 
4
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
А! ***, (пиуууууу) в (пиууууууууууууу) да (пиууууууууууууу)!Що ме изтри, ве(пиууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу)???Откога Местенето на дезодорант "Rexona" e неправилно?Да съм написал какво местя? Май не съм... ама ти какво си помисли?Ах ти, палавнико!Та пак да го напиша:За всички килимявки, *** и подобни религиозни простотии - МЕСТИИИИМ Дезодоранта!
6
2
 
5
 
! Отговори
дюнерЖията преди 12 години
и аз не харесвам продажника - наркоман Глави Стриганов , но в случая си е 100% прав да ги осмива , отностно защо не осмива ходжите и равините - има 2 варианта : 1.На хранилка е при терориста взривяващ влакове , 2.На хранилка е при терориста взривяващ влакове (Ахмак Сдухан)